Ville gjøre Stengel til landslagskaptein

Martin Andresen i retten i dag.

FORKLARTE SEG I RETTEN:  Martin Andresen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FORKLARTE SEG I RETTEN: Martin Andresen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): Tidligere Vålerenga-trener Martin Andresen forklarte seg i Asker og Bærum tingrett om den såkalte Gunnarsson-saken i dag.

Han var klar på at både Veigar Páll Gunnarsson (33) og Herman Stengel (18) var ønsket av Vålerenga i 2011.

- Veigar var en veldig klok spiller. Han var målfarlig og kunne gjøre andre gode. Jeg hadde et håp om at han skulle score mellom 10 og 20 mål, sa Andresen i retten.

- Herman hadde vi fulgt lenge. Han var et av de største talentene i Norden, og en vinnertype, sa Andresen, og fulgte opp:

- Jeg ser noe av meg selv i Stengel. Jeg sa en gang at jeg skulle gjøre ham til landslagskaptein. Inntrykket forsterket seg etter samtalene jeg hadde med ham.

- Separate avtaler
Fire fotballedere i Vålerenga og Stabæk er tiltalt for grovt bedrageri - med en strafferamme på seks års fengsel. Påtalemyndigheten mener en opsjonsavtalen på Stengel - verdt fire millioner - ble gjort for å presse den reelle verdien på Gunnarsson.

Ved å betale én million - og ikke den antatte verdien fem - for islendingen, fikk franske Nancy langt mindre i videresalgssum.

- Dette var to separate avtaler, slo Andresen fast i retten.

Andresen opplyste at årsaken til at Vålerenga ikke hentet Stengel etter at opsjonsavtalen ble innløst, var en politisk avgjørelse fra Vålerengas styre.

- Jeg forsøkte. Men styret ville ikke hente ham så lenge saken var under etterforskning. Jeg syntes det var galt at dette skulle ha innflytelse på en spillers utvikling, sa Andresen.

Leste i avisa
Andresen fortalte hvordan de to spillerne kom på bordet:

FOTBALLTALENT:  Herman Stengel og pappa Hans Jørgen Stengel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FOTBALLTALENT: Herman Stengel og pappa Hans Jørgen Stengel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Jeg leste i avisene at Veigar Páll Gunnarsson var bortimot klar for Rosenborg. Derfor ringte jeg Inge (André Olsen, sportslig leder i Stabæk) og lurte på om de ikke kunne vente med forhandlingene. Vi møttes på Aker Brygge. Inge fortalte at Stabæk slet økonomisk, og måtte selge spillere. Vi fikk fortalt at Stabæk ikke bare ville selge én spiller, men flere.

Andresen fortsatte:

- I første omgang ønsket vi Veigar Páll Gunnarsson og Vegar Hedenstad. Vegar sa at han ikke var interessert i å gå til en annen klubb. Vi sa da at vi ønsket Herman Stengel, men han var ikke Inge interessert i å selge. Stengel var Stabæks arveseølv, og Inge trodde kanskje de kunne få et bud i dette vinduet. Inge kom opp med flere forslag til spillere, blant annet Johan Andersson og Jon Knudsen, men vi trengte ikke disse spillerne da.

- Vi hadde en ramme på sju millioner for Veigar Páll Gunnarsson og Vegar Hedenstad, men for Veigar og Stengel sa vi at vi hadde fem millioner kroner. Det oppsto en diskusjon på hvordan kjøpssummen skulle betales tilbake, og etter hvert kom vi til enighet, sa Andresen.

* Ingebrigt Steen Jensen vitner i rettssalen i formiddag. Dagbladet kommer tilbake med mer.