Ville ha fem millioner av RBK for å låne ut Gunnarsson

Så solgte Stabæk ham for én million til Vålerenga.

 LEGGER FREM:   Politiadvokat Morten Stene er aktor i rettsaken mot de fire personene som er siktet i saken angående salget av Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga startet i Asker og Bærum Tingrett mandag. De fire tiltalte er Truls Haakonsen, Lars Holter Sørensen, Inge  André Olsen og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
LEGGER FREM: Politiadvokat Morten Stene er aktor i rettsaken mot de fire personene som er siktet i saken angående salget av Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga startet i Asker og Bærum Tingrett mandag. De fire tiltalte er Truls Haakonsen, Lars Holter Sørensen, Inge André Olsen og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

SANDVIKA (Dagbladet): I dag startet saken mot fire nåværende og tidligere Stabæk- og Vålerenga-ledere i Asker og Bærum tingrett.

De står tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med salget av Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga i 2011. Islendingen ble solgt for én million kroner, mens Vålerenga også gikk med på å betale fire millioner kroner for en opsjon på kjøp av den da 15 år gamle Herman Stengel fra Stabæk.

Aktoratets påstand er at Gunnarsson ble priset kunstig lavt for at Stabæk skulle slippe billig unna avtalen de hadde med Gunnarssons tidligere klubb, franske Nancy, som skulle ha halvparten av et eventuelt videresalg.

Ville ha 5 millioner Før Stabæk gikk i fohandlinger med Vålerenga om salg av  Gunnarsson sommeren 2011, var de også i forhandlinger med Rosenborg.

Trønderne kom med et bud på 2,5 millioner kroner, der halve summen skulle betales umiddelbart, mens den andre halvedelen skulle betales i januar 2012.

Stabæk aksepterte ikke dette budet. De tilbød også Rosenborg å leie Gunnarsson ut 2012-sesongen. Dette skulle i så fall koste Rosenborg 384 522 kroner i måneden over 13 måneder. I tillegg inngikk et forslag om en opsjonsavtale på 1,15 millioner kroner. Totalt ville dette altså kostet Rosenborg 6 millioner kroner.

Dette framgikk av mailutveksling mellom RBK-direktør Erik Hoftun og Stabæks sportslige leder Inge Andre Olsen. Epostene ble framlagt av politiadvokat Morten Stene da aktoratet innledet saken i dag.

Nytt RBK-bud Denne avtalen ble det ingenting av. Stabæk kom deretter til enighet med Vålerenga om et salg av Gunnarsson for 1 million kroner, samtidig som Vålerenga betalte 4 millioner for en opsjon på kjøp av Herman Stengel.

Rosenborg kom da med et nytt tilbud til Stabæk på totalt 5,25 millioner for Gunnarsson og svenske Johan Andersson. Andersson hadde på det tidspunktet (juli 2011) under et halvt år igjen av kontrakten med Stabæk, og kunne forhandle fritt om en overgang ved årets utgang som såkalt bosmanspiller.

Inge Andre Olsen skriver i en epost til Erik Hoftun at Rosenborg må spesifisere beløpene på hver enkelt spiller. Rosenborg svarer da at de vil betale 4,25 millioner kroner for Andersson og 1 million for Gunnarsson.

«Du sa i går kveld at dere ville akseptere en total overgangssum på 5 250 000 NOK» skriver Hoftun i eposten til Olsen.

Hoftun er innkalt som vitne i saken som er planlagt å pågå i fire uker. 

Nancy reagerte Men Gunnarsson gikk altså til Vålerenga. Ikke lenge etter avslørte TV 2 hvordan summene fordelte seg på avtalene rundt Gunnarsson og Stengel.

Påtalenemnda i NFF reagerte mot de involverte klubbene. Også Nancy reagerte overfor Stabæk etter at de var gjort oppmerksomme på omstendighetene, blant annet av norske medier.

«Vi vet at det bare er en måte å unngå å betale oss det vi forventer», skriver Nancys visepresident Nicolas Holveck i en epost til Stabæk.

Senere på høsten kom Stabæk og Nancy fram til et forlik. Som en del av forliksavtalen betalte Stabæk 140 000 euro (i overkant av 1 million kroner) til Nancy. Dette beløpet kom i tillegg til den halve millionen de allerede hadde betalt.

Det står imidlertid i forliksavtalen at Stabæk ikke vedgår å ha gjort noe galt selv om de underskriver avtalen, som ble vist fram i rettssalen i dag. I avtalen står det også klart at Gunnarsson-saken anses avgjort mellom Nancy og Stabæk når den avtalte summen er betalt - uavhengig av  NFF og domstolens etterforskning og dom i saken.

Den første halve dagen i retten har gått med til aktoratets innledningsforedrag. Etter lunsj vil de tiltaltes forklaringer starte.

De fire tiltalte er Stabæks sportslige leder Inge Andre Olsen, tidligere sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS, Lars Holter-Sørensen og et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS.

Sistnevnte har bedt om å bli anonymisert av familiære hensyn, og Dagbladet har inntil videre valgt å gjøre dette.