Ny vending i sjakk-dramaet:

Ville ha Niemann-tiltak

Jan Nepomnjasjtsjij (32), russeren Magnus Carlsen (31) slo i sjakk-VM, ba arrangørene av Sinquefield Cup sette inn ekstra tiltak.

ØNSKET MER SIKKERHET: Jan «Nepo» Nepomnjasjtsjij røper at han forespurte mer sikkerhet rundt Sinquefield Cup. Foto: Giuseppe Cacace / AFP
ØNSKET MER SIKKERHET: Jan «Nepo» Nepomnjasjtsjij røper at han forespurte mer sikkerhet rundt Sinquefield Cup. Foto: Giuseppe Cacace / AFP Vis mer
Publisert

Onsdag snakket Magnus Carlsen ut for første gang etter sjakkdramaet. I et intervju med Chess24, lovet nordmannen at han skulle si mer om episoden med Hans Niemann seinere.

Nå har også Jan «Nepo» Nepomnjasjtsjij snakket ut om situasjonen. «Nepo», som tapte sjakk-VM mot nettopp Carlsen i desember, deler sine meninger i pilotepisoden av sin egen podkast, Lachesis Without Q.

«Nepo» var ikke begeistret da han hørte hvem som skulle erstatte Richárd Rapport (26) i Sinquefield Cup. Jeffrey Xiong tok over hurtigsjakk og lynsjakk, mens den mye omdiskuterte Niemann tok over klassisk sjakk.

- Det var en erstatning, og jeg var nok ikke den eneste som ikke likte akkurat denne erstatningen. Jeg følte at ting var litt galt, forteller russeren i podkasten, og sikter til Niemann.

Ville ha sikkerhetstiltak

«Nepo» kom med en forespørsel til arrangørene etter at det ble gjort kjent at Hans Niemann (19) var Rapports erstatter i klassisk sjakk.

- Da jeg fikk brevet om at Jeffrey (Xiong, red.anm.) erstatter Rapport i hurtig- og lynsjakk og Hans (Niemann) erstatter ham i klassisk, spurte jeg arrangørene om ekstra tiltak for å gjøre turneringen mer sikker og rettferdig på forhånd.

RØK UT: Hans Niemann røk ut av Champions Chess Tour. Foto: FIDE
RØK UT: Hans Niemann røk ut av Champions Chess Tour. Foto: FIDE Vis mer

Årsaken er at Niemann tidligere er tatt for juks i nettsjakk. Det spekuleres også i at det var årsaken for at Carlsen trakk seg fra turneringen etter møtet med amerikaneren i Sinquefield Cup.

Ifølge «Nepo» selv skal ikke arrangørene ha fulgt opp forespørselen.

- Ingenting ble gjort før Magnus trakk seg, forklarer han.

Forstår Magnus

«Nepo» kom helt til finalen i turneringen, men der måtte han se seg slått av Alireza Firouzja (19). Russeren røper at valget Carlsen tok om å trekke seg, hjalp ham litt på veien til finalen.

- Det var mer profesjonelt å fortsette å spille i stedet for å forlate turneringen. Jeg forstår Magnus og hans avgjørelse, men det var ganske dårlig (at han trakk seg, red.anm.) for turneringen.

TIL SEMIFINALE: Magnus Carlsen slo Levon Aronjan, og er klar for semifinale i Champion Chess Tour. Foto: Arun Sankar / AFP
TIL SEMIFINALE: Magnus Carlsen slo Levon Aronjan, og er klar for semifinale i Champion Chess Tour. Foto: Arun Sankar / AFP Vis mer

Han legger til:

- På en veldig rar måte tjente jeg på hele situasjonen, men selvfølgelig så gjorde det meg ikke glad.

Torsdag røk Niemann ut av Champions Chess Tour etter tap mot Le Quang Liem. Carlsen slo Levon Aronian, og er videre til semifinale. Dermed kan ikke Niemann og Carlsen lengre møtes i en eventuell finale.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer