Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ville ha Karsten Warholm disket på 400 meter hekk i EM

Ville ha Warholm disket etter gulløpet

Protesten ble imidlertid avvist.

GULLGUTT: Karsten Warholm. Foto: NTB Scanpix
GULLGUTT: Karsten Warholm. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Det var knyttet store forventninger til regjerende verdensmester Karsten Warholm på 400 meter hekk. Og 22-åringen fra Ulsteinvik innfridde:

På dagen ett år etter at han ble verdensmester på distansen, kunne han også kalle seg europamester. Warholm satte ny norsk rekord med tiden 47.64.

Men etter løpet ble det levert inn en protest på Warholm. Det melder NRK. Ifølge statskanalen kom protesten fra Tyrkia. Tyrkiske Yasmani Copello presset lenge Warholm under løpet, men tok sølvet.

Overfor kanalen bekrefter sportssjef Håvard Tjørhom at de har fått informasjon om at det ble lagt inn en protest.

- Vi vet ikke fra hvem, og på hvilket grunnlag, sier Tjørhom.

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal har ikke besvart Dagbladets henvendelser fredag. Men overfor kanalen sier han at han mener tyrkerne ikke har en veldig sterk sak.

- De har vært litt kreative tyrkerne, som har klart å komme frem til en protest, sier Rodal til NRK etter å ha studert løpet.

TØFF KAMP: Tyrkiske Yasmani Copello ble nummer to. Foto: AP Photo/Michael Sohn
TØFF KAMP: Tyrkiske Yasmani Copello ble nummer to. Foto: AP Photo/Michael Sohn Vis mer

Avviste protesten

Protesten ble imidlertid avvist. Dermed er det ingen fare for at Warholm mister gullet.

Tjørhom sier videre at de har sett TV-bildene og prøvd å finne ut hva det ble protestert på.

- Det er nok en hekkepassering i den siste svingen. På TV-bildene kan det se ut som han går på utsiden av den ene hekken. Men juryen har tilgang på bilder fra alle vinkler, og har kommet fram til at det ikke skjer noe ureglementært, sier Tjørhom.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tar protesten med ro

Friidrettspresident Ketil Tømmernes sier den norske leiren tar episoden med ro.

- Vi har et rolig forhold til det. Det er helt uproblematisk og udramatisk. Det er en del av gamet, sier Tømmernes til Dagbladet.

Han sier at forbundet har forstått det slik at protesten dreide seg om en hekkepassering. Tømmernes forklarer at prosessen er slik at det er lederen for troppen - i dette tilfellet da den tyrkiske, ifølge NRK - som går til juryen og legger inn en protest. De fyller da ut et skjema, så blir protesten behandlet umiddelbart.

- Her er det noen som har vurdert det dit at det var en passering de ønsket det skulle ses nærmere på, sier Tømmernes.

Det er altså slett ikke uvanlig at det legges inn protester i så tekniske øvelser som det jo er i friidrett.

- Og når det drar seg til og blir kamp om medaljer, så skal ting skje veldig fort. Da kan det også skje at protester blir levert på et mer udokumentert grunnlag. Det er en del av gamet. Hekk er en kompleks øvelse, og når det koker litt kan det fort komme en protest, sier friidrettspresidenten.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

Glad på Warholms vegne

Da Dagbladet møtte Copello fredag, var han derimot veldig glad på Warholms vegne.

- Jeg husker at jeg løp mot Warholm for første gang i Sverige. Da var han ikke på dette nivået. Nå er han nesten umulig å slå. Jeg er veldig imponert over utviklingen hans og hvor god han er. Jeg er glad på Karstens vegne og vil gratulere europamesteren, sier Copello til Dagbladet.

Uttalelsene står altså i kontrast til protesten som det da ifølge NRK var Tyrkia som la inn.

- Karsten har vært fantastisk i år. Så jeg er glad for å vinne sølv, selv om jeg har trent veldig hardt i år og hadde troa på gull underveis i løpet da vi lå side om side, sier Copello.

Sjokkerte Warholm

Warholm var overrasket over Copello torsdag kveld.

- Copello og jeg har et godt forhold. Jeg vil si at han er en ganske sjarmerende fyr, selv om det er litt vanskelig å kommunisere. Han er ikke så god i engelsk, men vi snakker idrettens språk, sier Warholm til Dagbladet om sin tyrkiske rival.

Sunnmøringen ble mektig imponert over hvordan Copello hevet seg da det gjaldt som mest i går kveld.

- Det kom litt som et sjokk at Copello skulle løpe så fort. På en annen side var jeg nok forberedt på at han ville gjøre alt for å forsvare tittelen sin. I tillegg er han en mesterskapsløper, sier Warholm.

- Samtidig føler jeg at jeg også leverer bra i mesterskap. Det viste jeg her. Det er fantastisk å kunne gjenta suksessen, men det kostet nok mer enn det ser ut som. I år har jeg måttet løpe enda raskere enn i fjor. Nivået er høyere.