Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ville hedre Pål Arnes minne

Andreas Thorkildsen stilte med sørgebånd på armen og ville så gjerne hedre Pål Arne Fagernes' minne med et kjempekast. I stedet hinket han av banen ankelskadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Andreas Thorkildsen var ikke seg sjøl i går. Han fikk vite om spydkollegaens tragiske dødsfall allerede mandag ettermiddag.

- Jeg sov ikke noe særlig i natt. Det er blitt mange triste tanker. Dette er utrolig tragisk. Han var en veldig god venn, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Thorkildsen har perset med 85,72 meter i år, men har slitt den siste måneden. I går fikk han opp 78,95 meter i tredje omgang, og lå an til 3. plass og karrierens første pallplass i et stort internasjonalt stevne.

Det hadde i alle fall vært noe.

Så kastet Erik Rags fra Latvia 80.83 i siste omgang og henviste Thorkildsen til 4. plass.

- Har preget meg

Da hadde Thorkildsen gitt seg for dagen. I femte omgang smalt det i ankelen han har slitt med i hele år.

- Det gjør vondt en gang i blant, men det er veldig lite å gjøre med i løpet av sesongen. Må bare akseptere at det er der, sier Thorkildsen.

Dagen var over, og det var like greit. Det var ikke idretten Andreas tenkte mest på i går.

- Det har vært veldig tungt i dag. Det tar litt tid før det synker inn at Pål Arne er død. I avisene får man bare ganske grafiske bilder av det som skjedde.

Thorkildsen var derfor aldri fullt fokusert, og fikk ikke ut sitt beste.

- Det har ikke vært noe særlig å lese aviser og førstesider i dag om at en du kjenner har omkommet. Det har preget meg. Jeg har ikke fått snakket med så mange om dette enda, men det blir nok mange samtaler utover uka, sier Thorkildsen.

Han har vært konstant på reisefot i sommer og snakket sist med Fagernes under Bislett Games 27. juni.

- Alltid gøy

Thorkildsen bestemte seg allerede mandag for å markere dødsfallet under konkurransen i Stockholm.

- Jeg bestemte meg ganske straks for å kaste med sørgebind da jeg fikk nyheten. Jeg ville hedre Pål Arnes minne, sier han.

På initiativ fra Friidrettsforbundet løp også de norske utøverne i landskampen på 800 meter og 1500 meter med sørgebind.

Fagernes var åtte år eldre enn Thorkildsen. De har hatt god kontakt.

- Vi har hatt veldig mye kontakt, og for meg har det vært veldig hyggelig alltid når jeg har truffet ham. Pål Arne var det alltid moro å være rundt. Det var mye som skjedde. Veldig trist at det er slutt nå. Jeg kommer til å savne det, sier han.

- Hadde peiling

- Han hadde dessuten veldig peiling på spyd - både når det gjelder trening og teknikk. Han var ganske enkelt veldig flink til det han drev med.

Thorkildsen forsøkte å dra nytte av dette.

- Jeg har lært av Pål Arne ved å studere kastene hans på video. Han har vært en av de som har hevdet seg høyt internasjonalt de siste åra. Dette er en utrolig tragedie.

Som følge av Fagernes' mange skader og utenomsportslige problemer, har de to ikke møtt hverandre så ofte som Thorkildsen har ønsket.

- Pål Arne hadde mange personlige nedturer. Og ikke nok med at det var nedturer. Det ble førstesider i landets største aviser også. Da mangedobles effekten. Det har sikkert ikke gjort det noe bedre for ham.

- Kastet du for Pål Arne i dag?

- Ja, men jeg burde kastet litt lenger om jeg nå etterpå skal kunne si at jeg kastet for ham.

Ville samarbeide

Thorkildsens trener Åsmund Martinsen kjente Pål Arne Fagernes kanskje bedre enn Thorkildsen. Fagernes var to år yngre enn Martinsen. De konkurrerte sammen og hadde samme trener i Per Erling Olsen (Fagernes' trener i år også, red.anm) i 1993-95. Martinsen hadde planer om å etablere et treningssamarbeid mellom Thorkildsen og Fagernes.

- Aldersforskjellen mellom Andreas og Pål Arne var jo stor, men vi ønsket et treningssamarbeid med Pål Arne i 2001. Hadde noen treninger sammen da, sier han.

Fagernes' mange skader og utenomsportslige problemer satte en stopper for det.

Martinsen merket fort at Thorkildsen ikke var seg sjøl i går.

- Dødsfallet preget ham i dag. Jeg så det ikke på banen, men ellers har han vært trist i dag, naturlig nok. Det har kommet som et sjokk for oss alle. Det er liksom så lite å si - bortsett fra at det er tragisk.

VELDIG GOD VENN: Andreas Thorkildsen kastet spyd med sørgebind i Stockholm. - Jeg sov ikke noe særlig i natt. Det er blitt mange triste tanker. Dette er utrolig tragisk. Han var en veldig god venn, sier Thorkildsen til Dagbladet.