- Ville helst fått prisen som 37-åring

Solskjær fikk Kniksens hederspris.

(Dagbladet.no): Stivpyntede fotballstjerner, Westlife og Venke Knutson var bare noen av de som hadde tatt turen til Lillestrøm for å overvære prisutdelingene under Fotballgallaen 2007. Fest ble det og, selv om ikke alle prisene kom like overraskende.

Hyllet Kniksen

Kniksens hederspris er en pris som ikke blir gitt gitt ut hvert år, og det er tre år siden sist noen kunne stikke av med den prestisjetunge utmerkelsen. Men i år var det liten tvil, Ole Gunnar Solskjær fikk prisen etter slutten på en fantastisk fotballkarriere.

- Det er en stor ære selvfølgelig, sa Solskjær,

– Jeg skulle gjerne ha fått denne prisen som 37-åring. Jeg vil oppfordre unge spillere til å ta den sjansen de får, fordi man vet aldri når det tar slutt. For meg tok det slutt litt for tidlig.

Resten av tiden på scenen brukte han til å hylle Kniksen selv.

- Da jeg fikk vite for en liten tid tilbake sjekket jeg litt rundt, og fant ut at både Alex Ferguson og Åge Hareide hadde spilt mot Kniksen. De fortalte at han trengte frimerke i hver kamp, så det er et bevis på at han var en stor spiller.

Solskjær fikk også en videogratulasjon av Ferguson selv. Nordmannen er nå spisstrener i United, der han selv scoret 126 mål. På spørsmål om hva han husker best fra sin karriere i Manchester var det to øyeblikk han ville trekke fram.

- Ville helst fått prisen som 37-åring

- Finalemålet (Champions League 1999 journ. anm.) selvfølgelig, eller kanskje debutmålet mitt. Da jeg så Cantona komme løpende mot meg for å gratulere skjønte jeg at jeg hadde kommet meg noen vei i fotballvernden.

- Det er veldig viktig å være sulten, man har alltid noe å lære som fotballspiller. Jeg har opplevd mye, og håper at mange andre kan oppleve bare noe i nærheten av hva jeg har gjort, avsluttet kristiansunderen.

«Han har gjort seg bemerket både på og utenfor banen. Bakgrunnen for hans popularitet skyldes hans lojalitet til klubben,» var bare noen av begrunnelsene landslagstrener Åge Hareide leste opp før Solskjær kunne motta publikums hyllest.

Personligheter som Per Ravn Omdal, Egil Olsen og Rune Bratseth er noen av tidligere vinnere av hedersprisen.

Helstad årets spiller

Det var Thorstein Helstad som stakk av med kveldens første pris. I konkurranse med Stabæks Alanzinho og Somen A. Tchoyi stakk hedmarkingen av med prisen som Årets spiller i Tippeligaen.

- Litt overraskende, to veldig gode konkurrenter jeg slo, sa Helstad, som fikk prisen overlevert av Fredrikstad-helten Dagfinn Enerly.

- Først og fremst vil jeg takke for tilliten jeg har fått i Brann, men også alle de spillerne som har stemt på meg. Og til slutt alle de fantastiske supporterne i Brann.

HEDRET: Ole Gunnar Solskjær fikk Kniksens hederspris etter sin mangeårige innsats for klubb- og landslag. Her flankert av Branns prisvinnere Mons Ivar Mjelde (t.v.) og Thorstein Helstad. Alle Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX
HEDRET: Ole Gunnar Solskjær fikk Kniksens hederspris etter sin mangeårige innsats for klubb- og landslag. Her flankert av Branns prisvinnere Mons Ivar Mjelde (t.v.) og Thorstein Helstad. Alle Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / SCANPIX Vis mer

Helstad har vært fantastisk i Brann etter overgangen fra Rosenborg, og med sine 22 tippeligascoringer i serien bidro han sterkt seriegullet. Samtidig mottok han utmerkelsen som Årets angriper.

Landslagskaptein Lene Stangeland Horpestad stakk - ikke helt overraskende - av med tilsvarende pris for Toppserien.

- Jeg vil gi spillere og trenere på både klubb- og landslag en stor del av æren for dette, sa en glad 27-åring i sin takketale.

Carew trolig tilbake søndag

Sammen med nevnte Horpestad og FC Københavns Brede Hangeland var John Carew nominert til Årets Kniksen. Og det var vel få som ble overrasket over at det var Lørenskoggutten som tok prisen hjem.

Grunnet klubbkamp i helga hadde ikke Carew mulighet til å stille selv, men fikk sjansen til å komme med noen takkens ord over satelitt.

- Jeg er utrolig glad og stolt, det motiverer til å stå på videre, uttalte den sterke spissen.

Som alle andre prisvinnere fikk også Carew spørsmål om hvem som fortjente en takk etter utmerkelsen.

- Ville helst fått prisen som 37-åring

- Venner, familie og de som har hatt troen på meg hele veien.

Søndag møter Carews Aston Villa byrival Birmingham, og 28-åringen håper å kunne få noen minutters matchtrening før Norge møter Tyrkia på Ullevaal neste lørdag.

- Jeg er klar til kamp, og gleder meg. Jeg har mistet en del kamper for klubben med skade, la oss håpe det er tilfeldig at jeg har vært mye skadet i år, og ikke noe varende, sa den tidligere Valencia-, Roma- og Lyonspissen til TV2-sporten tidligere i dag.

Carew har vært ute med skade siden 23. september, og innrømmer at han nok ikke er hundre prosent frisk før søndagens kamp.

- Det vil ta lang tid før det har gått helt over, men det er en av de viktigste kampene for Norge på lang tid, og det er viktig at alle er på plass.

Delte prisen med klubben

Tendensen med å sparke trenerne har de siste to årene tatt litt av i Tippeligaen, og i løpet av årets sesong har fem trenere måttet forlate sin post.

Branns Mons Ivar Mjelde og Stabæks Jan Jönsson er blant de som har sittet tryggest i stolen, og sammen med kvinnelandslagets Bjarne Berntsen var de nominert til prisen Årets trener.

Og ikke uventet var det Mjelde som stakk av med seieren etter å ha ført Brann til sitt første seriegull på 44 år.

- Dette er stort for meg, jeg vil først og fremst takke juryen som har funnet meg verdig, og fruen og guttene som holder ut med en travel mann med en travel hverdag.

Osterøygutten fikk tid til å bygge stein etter stein på sitt byggverk, og klubben Brann var heller ikke glemt av den tidligere storscoreren.

- Brann har gitt meg tillitt. De fantastiske spillerne, og teamet rundt laget, denne prisen vant vi sammen.

Odd Grenlands Fredrik Gulsvik tok hjem prisen for Årets mål. 18-åringen hadde til sammen spilt en snau omgang med Tippeligafotball da han dunket inn et frispark fra langt hold mot Lyn på Ullevaal 22. april.

ÅRETS SPILLER I TOPPSERIEN: Ane Stangeland Horpestad.
ÅRETS MÅL: Fredrik Gulsvik.
SCENESHOW: Venke Knutson (bildet), Westlife og Madcon underholdt publikum mellom utdelingene.