Ville ikke hatt problemer med å signere voldtektsdømt spiller

Bohinen mener han har sonet ferdig.

HÅP I SANDEFJORD? Ched Evans har slitt med å finne seg en klubb etter han ble løslatt fra fengsel i oktober. Lars Bohinen er den eneste av de spurte tippeligatrenerne som kunne signert en voldtektsdømt spiller. Foto: AP Photo/Anna Gowthorpe/PA
HÅP I SANDEFJORD? Ched Evans har slitt med å finne seg en klubb etter han ble løslatt fra fengsel i oktober. Lars Bohinen er den eneste av de spurte tippeligatrenerne som kunne signert en voldtektsdømt spiller. Foto: AP Photo/Anna Gowthorpe/PA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Forrige uke skrev Dagbladet om Ched Evans, den voldtektsdømte fotballspilleren som sliter med å finne seg en klubb. Han var nær en signering med League One klubben Oldham, men klubbens hovedsponsor kom på banen og ville ha det annerledes.

 Også andre klubber har vært ute etter spilleren, blant annet i Birmingham og på Malta. Den maltesiske klubben Hibernias' ønske om spilleren ble stoppet av landets statsminister.

Rettssystemet er for mange slik at man har sonet ferdig når man slipper ut av fengsel, men i en så spesiell sak som dette er, mener flere av de spurte trenerne i Tippeligaen at det hadde vært vanskelig å ansette Evans.

Dagbladet har ringt seks av de 16 trenerne. Lars Bohinen (Sandefjord) er den eneste som klart og tydelig sier at han gjerne hadde signert spilleren om han er god nok.

- Jeg er av den oppfatningen av at når du har sona, da er du ferdig med straffen din. Man skal ikke bli belastet av det senere, sier Bohinen til Dagbladet.

- Ville du signert Evans om han gjorde en god jobb på prøvespill hos dere?

- Ja, det hadde jeg ikke hatt noe problem med å gjøre. Det hadde vært forferdelig om man ikke skulle la straffedømte komme tilbake i arbeidslivet, forteller han.

Ikke kjent med regler Bohinen er ikke kjent med noen regler i klubben når det gjelder signering av tidligere straffedømte, men synes ikke det at man har begått én feil skal forfølge en resten av livet.

- Det vil koste samfunnet mer om straffedømte ikke skal få komme tilbake i jobben sin. Har du begått en feil skal ikke det være til noe hinder, sier Sandefjord-treneren.

- Hadde sponsorer og supportere fått si noe på signeringen, slik som i Evans' sak?

- I teorien skal det jo ikke være sånn. Men mekanismen er jo slik at man fort kan bli påvirket av sponsorene sine i dag, sier Bohinen.

Vil ikke ha mordere i laget Kjell Jonevret i Viking er usikker på om han ville signert en straffedømt spiller, og at det er et klubbspørsmål. Han vet heller ikke om klubben hans har noen regler når det gjelder signering av tidligere straffedømte.

- Jeg har aldri fått spørsmålet om å signere en voldtektsdømt, så jeg ble tatt litt på senga her. Jeg hadde nok latt det gå videre til sjefene mine, for jeg vet ikke om det finnes noen regler på det, sier Jonevret.

Han synes folk fortjener en ny sjanse om de har gjort noe galt.

- Se på Petter Northug. Han har jo kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand, men han er fortsatt skiløper for det norske skilandslaget. Det er jo litt kult om man kan gi folk en ny sjanse, sier svensken.

Men selv om treneren mener man bør få en ny sjanse, synes han det kommer an på hva man har gjort, og at det kommer an på hvert enkelt tilfelle.

- Vi har jo hatt spillere her som har kjørt bil i alkoholrus eller gjort annet dumt, men man vil jo heller ikke ha mordere i laget. Men for min del er en voldtekt og fyllekjøring det samme, ikke greit, sier han.
Må være sterke og tøffe Jonevret mener man er ferdig sona når man kommer ut av fengsel, men at dette er en spesiell situasjon.

- De som eventuelt tar inn Evans i klubben sin må være forberedt på masse kritikk. Man må være sterk og tøff.

Han kunne ikke tenkt seg å signere Evans, men mener supportere og sponsorer eventuelt måtte få sagt sin mening.

- Fotball er et fellesskap mellom mange mennesker. Klubben og deres sponsorer og supportere er en stor familie, så vi måtte nok hørt på alle om vi hadde vurdert Evans i Viking.

Ville tatt avstand Kåre Ingebrigtsen trener Rosenborg, og ville ikke vurdert et sekund å ta inn Evans i klubben.

- Jeg ville stått over en sånn spiller og tatt avstand. Det har ikke noe å si hvor mange mål han har scora tidligere eller hvor god han er til å spille fotball, sier Ingebrigtsen.

I Rosenborg har de interne regler når de er på jakt etter nye spillere, og prøver å overholde dette på alle overganger.

- Vi prøver å gå gjennom alle prosessene riktig, sier han. Har sonet sin straff Rosenborgs trener forstår at Evans sliter med å finne seg en ny klubb, og at det er en vanskelig case.

- Han har kanskje sonet sin straff i samfunnet, men det hadde nok vært greiere om han hadde stjålet to cola enn å ha voldtatt noen, forteller han.

I en slik situasjon mener han det er riktig at supporterne og sponsorene får ytre sin mening, og at en avgjørelse om å ta inn en slik spiller ville berørt hele klubben.

- Jeg ville ikke tatt en sånn beslutning alene, og ville snakket med sponsorene og supporterne. Det hjelper ikke å hente en spiller supporterne ikke har noe til overs for.

Må ta hensyn  Vegard Hansen trener nyopprykkede Mjøndalen. Han mener også at man har gjort opp for seg når man er ferdig sona i fengsel, men at det å få fem års fengsel som Evans gjorde er en alvorlig sak.

- På generelt grunnlag ønsker vi å gi folk en ny sjanse, men her er ikke det sportslige et hovedpoeng for oss. Det er viktig hvordan vi som klubb opptrer, sier Hansen.

Han mener en beslutning om å ta inn Evans i troppen kan såre enkelte.

- Det er en pikant sak, og man måtte tatt et standpunkt rundt slike saker. Man kan ende opp med å såre enkeltpersoner mer enn klubben, og ville ikke tatt en slik beslutning alene.

Mons Ivar Mjelde (Start) og Kjetil Rekdal (Vålerenga) ønsket ikke å uttale seg om saken.

ÅPEN FOR SPILLEREN: Lars Bohinen hadde ikke hatt noe i mot å signere Ched Evans - om han er god nok. Foto: GRØNNING/TORBJØRN, Dagbladet
ÅPEN FOR SPILLEREN: Lars Bohinen hadde ikke hatt noe i mot å signere Ched Evans - om han er god nok. Foto: GRØNNING/TORBJØRN, Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer