- SKJØNNER IKKE: Petter Northug anser seg som ferdig med diskusjoner rundt avtalen med skiforbundet nå som den er signert. Ikke alle medias representanter i Kuusamo føler det på samme måten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
- SKJØNNER IKKE: Petter Northug anser seg som ferdig med diskusjoner rundt avtalen med skiforbundet nå som den er signert. Ikke alle medias representanter i Kuusamo føler det på samme måten. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Ville ikke snakke om konflikten

- Har bare fokus på OL, sier Petter Northug (27).

KUUSAMO (Dagbladet): I helga går Petter Northug sesongens første verdenscuprenn i Kuusamo. Og mens han forbereder seg som best til det, stormer det som vanlig rundt hans person.

Selv om de bortimot endeløst lange forhandlingene med Skiforbundet i etterkant av landslagsbruddet i våres endelig kom i havn, er det ikke akkurat stille rundt Northug.

Ikke alle er like fornøyd med avtalen mellom Northugs team og Skiforbundet. Sterke krefter i Ski-Norge har fremmet ønske om å skjerpe lover og regler slik at det kan bli enda vanskeligere for løpere utenfor landslaget å få representasjons-oppgaver. Dette blir ventelig et brennhett tema på skitinget til våren.

- Tenker ikke på langløp Og skulle det bli en innskjerping, har pappa Northug allerede - i et intervju med VG - antydet at Petter kan bryte med tradisjonelt langrenn en gang for alle, og kun satse på langløp.

- Stemmer det, Petter?

- Det tenker jeg veldig lite på. Akkurat nå har jeg kun fokus på OL og verdenscupen, svarer han.

Og slik svarte han stort sett på alle pressens forsøk på å komme inn på det mange oppfatter som en konflikt mellom Petter Northug og forbundet.

- Jeg har ikke fulgt med i det hele tatt. Jeg vet at avtalen er signert og at det er i orden, sier Northug. For meg er det bare å gå på ski. For meg virker det som en sak som er ferdig, så jeg skjønner ikke hvorfor det kommer spørsmål om det. Jeg har signert, og vi er fornøyde, sier Northug.

Der han for noen år siden var rappkjeftet som få, og ikke nølte med å si hva han mente, framstår han i dag som en ferdigutdannet diplomat.

Som da han fikk spørsmål om det er ok å være tilbake på det samme landslaget han brøt med i våres.

- Det er veldig fint. Godt sosialt miljø, godt støtteapparat. Jeg trives veldig godt.

I form i januar Om det sportslige snakket Petter likevel både lenge og vel. Og seriøst.

Kortversjonen er sånn:

- Foreløpig er jeg ikke i stand til å vinne skirenn. Jeg skal gå her i Kuusamo, jeg trenger hardøkter. Hva jeg gjør de neste helgene vet jeg ikke enda, annet enn at det blir et høydeopphold.

- Planen er å være i form i midten av januar, i god tid før OL.

Fleipet med Bjørndalen Men Petter Northug hadde ikke vært seg selv uten en fleip eller to.

Det kom et par i går også. Som da han ble spurt om han tok i mot sjakk-utfordringen fra lillebror Tomas:

- Jeg har bedt ham legge seg i trening. Det må han skal han ha noen sjangs.

Petter har sagt at han ikke kommer til å ta noen i hånda før OL, han ville ta noen unødvendige bakterierisikoer. Det utspillet fikk Ole Einar Bjørndalen til å riste på hodet.

- Det er ingen fare. Bare å vaske seg på hendene. Det er nok mye verre å kline med damer. Dråpesmitte er verre, sier Bjørndalen til NRK.

- Hehe. Men jeg stopper alltid ved forspillet der Ole Einar går rett på nachspielet. Og der er det enda mer bakterier, kontrer Northug.

Tror på russerne Etter en sommer og høst med et virusangrep som effektivt tok vekk to måneders trening,  avskriver Northug egne seierssjanser de kommende ukene.

- Nå har jeg ikke sjangs. Håpet er å få det seinere i vinter.

- Både du, Dario Cologna og Johan Olsson har slitt med sykdom og skader. Hvem tror du blir vanskeligst å slå i vinter?

- Mange vil hevde seg, men jeg tror russerne blir veldig sterke. De står foran karrierens viktigste mesterskap, OL på hjemmebane. Jeg har vært i den sitauasjonen jeg også, foran VM i Oslo, og vet hvordan det trigger og motiverer.

- Hvordan ser du på mulighetene for egen OL-form etter den oppkjøringa du har hatt?

- Det er lenge til februar.

TENKER BARE PÅ SKI: - Akkurat nå har jeg kun fokus på OL og verdenscupen, sier Petter Northug i en kommentar til farens uttalelser om at han kan droppe verdenscup for å satse på langløp. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
TENKER BARE PÅ SKI: - Akkurat nå har jeg kun fokus på OL og verdenscupen, sier Petter Northug i en kommentar til farens uttalelser om at han kan droppe verdenscup for å satse på langløp. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer