Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ville lagt opp hvis jeg tok OL-gull

Fekte-sensasjonen Bartosz Piasecki forteller hvorfor.

SATSER MOT NYE MEDALJER: Bartosz Piasecki sikret OL-sølv i fekting i sommer. Nå ser han fram mot nye utfordringer neste år. Først skal han konkurrere i Oslo Cup til helga. Foto: Jacques Hvistendahl
SATSER MOT NYE MEDALJER: Bartosz Piasecki sikret OL-sølv i fekting i sommer. Nå ser han fram mot nye utfordringer neste år. Først skal han konkurrere i Oslo Cup til helga. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Stem på Klubben i ditt hjerte.

(Dagbladet): OL-sensasjonen og fekteren Bartosz Piasecki (25) skal møte sin overmann fra London i helga. Men det er ingen selvfølge at han fortsatt konkurrerer.

- Hadde jeg vunnet finalen, ville jeg trolig vært ferdig nå. Da hadde jeg oppnådd det største. Da var det på en måte gjort, og jeg kunne lagt opp. Sånn sett er jeg storfornøyd med sølv, for da har jeg motivasjonen til å jobbe ennå hardere framover, sier Bartosz Piasecki til Dagbladet.

1. august overrasket fekteren hele Norge og sikret et sensasjonelt OL-sølv. Få hadde hørt om 25-åringen fra Bygdø fekteklubb før mesterskapet i London. Etter konkurransedagen var han på alles lepper.

- Jeg er glad for at jeg fortsatt satser hundre prosent, og jeg vil jo heller ikke bli husket som han som gjorde det bra den ene dagen og ikke oppnådde mer. Målet mitt er å vise at jeg kan hevde meg i et nytt mesterskap, sier Piasecki.

OL-HELT: Bartosz Piasecki jublet etter semifinalen i OL. Fekteren vant sølv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
OL-HELT: Bartosz Piasecki jublet etter semifinalen i OL. Fekteren vant sølv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Dagbladet møter 25-åringen etter endt arbeidsdag som realfaglærer ved Wang Toppidrett i Oslo. Det er tre og en halv måned siden han hadde sin største dag på idrettsarenaen.

- Det var mye oppmerksomhet måneden etter OL. Både i aviser, på radio og tv. Folk fikk plutselig et forhold til sporten. Nå er alt mer som normalt, men jeg tror medaljen bidro til at folk vet at det finnes en sport som heter fekting, sier Piasecki med et smil.

Møter gullvinneren
I 2012 er fekteren blitt Nordisk mester, Norgesmester og sølvvinner fra OL. Til helga venter nye utfordringer i Oslo Cup. Semifinaler og finale arrangeres i operaen i Oslo. Der får han også muligheten til revansj mot OL-vinneren, Ruben Limardo fra Venezuela.

- Det kan bli et hyggelig gjensyn og jeg gleder meg. Han bor i Polen, og vi kjenner hverandre godt fra før. 2012 har vært et fantastisk år for meg, og jeg håper å avslutte med seier her i Oslo, sier Piasecki, som har vunnet Oslo Cup de to siste åra.

Fekteren startet året med en plassering rundt de 50 beste i verden - og nå er han rangert som nummer 14. Å bli nummer én i verden, ser han på som usannsynlig.

- Jeg vet at jeg kan vinne enkeltkamper mot alle. Nettopp det som skjedde i London beviser det. Alt skjedde på én dag, og alt klaffet. For å bli verdensener må jeg prestere på et ekstremt høyt nivå over lang tid, og det tror jeg kan bli for vanskelig. Det er i de store mesterskapene jeg kan slå til, og målet er å ta medalje i VM eller EM, før neste OL, sier Piasecki.

Treningsutfordringer
Piasecki trener nesten hver dag mot andre i samme fekteklubb, men sier han helst burde møtt kvalifisert motstand også på trening.

- Her hjemme trener jeg med mosjonister og juniorfektere, og jeg må utenlands for å bli bedre. Før var det én samling i året, nå skal jeg prøve å ha flere samlingsdager. Trolig må jeg til Polen, der jeg har gode kontakter, sier han.

- De store nasjonene trener for seg selv og trenger ikke at folk som meg kommer. Frankrike har kanskje 30 i toppen og er ikke avhenging av at det kommer en fra Norge. I Polen er mye annerledes, både miljøet og økonomisk for en som jobber ved siden av idretten, sier Piansecki.

- Det er knapt sponsorer i idretten, og det er noe jeg må forholde meg til.

- Fysisk sjakk
Etter sølvet ble fekteren sammenlignet med blant annet tv-helten Zorro. Selv mener Piasecki at fekting med kårde kan sammenlignes med sjakk.

- Mye handler om å gjøre de rette valgene. Du skal tenke hva motstanderen gjør, og fekting er på en måte en fysisk form for sjakk. Det handler om trekk og mottrekk. De riktige valgene avgjør kampene, sier Piasecki, som forteller om hvor marginal sporten er.

25-åringen var nær å ryke i kvalifiseringen til OL.

- Den siste kvalifiseringskampen vant jeg med ett poeng. Det var mot en portugiser. Jeg vant 11-10, og fikk OL-plassen etter at jeg sikret poeng med det siste støtet. Han kunne like gjerne tatt en OL-medalje han også, sier han.

GLEDE: Bartosz Piasecki etter sølvmedaljen i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GLEDE: Bartosz Piasecki etter sølvmedaljen i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media