Ville slå sammen Lyn og VIF

I 1996 tapte Atle Brynestad kampen om eierskapet i Vålerenga. I våres tok han kontakt med Vålerenga ASAs styreformann Henrik A. Christensen i et forsøk på å slå sammen Lyn og Vålerenga til Oslo FK.

- Dette har vi ingen kommentar til, sier Atle Brynestad til Dagbladet. Med det er Lyn-eieren én av mange involverte som helst vil ha hele saken begravd.

Men Dagbladet kan i dag avsløre at det som begynte med en telefonsamtale fra Brynestad til Christensen etter hvert førte til flere sonderingsmøter på administrativt topp-plan mellom Lyn og Vålerenga. Hovedmål: å fusjonere de to klubbene på elitenivå.

Ville fjerne Fredriksen

Lyn med sin investeringsvillige Atle Brynestad og daglige leder Ole-Ray Grødseth på den ene siden - Vålerenga med de konkursfryktende sjefene Per Egil Pedersen og Kjetil Siem på den andre. Og mens Brynestad ville fjerne VIF-eier John Fredriksen og navnene Vålerenga og Lyn fra norsk toppfotball, skjønte Siem og Pedersen - som gikk til samtalene med det utgangspunktet at fusjon er et bedre alternativ en konkurs - at akkurat det var en umulighet.

Så framt tankreder Fredriksen var villig til å spytte mer penger inn i den skrapte klubbkassa.

Hvilket han ble da han fikk høre om Brynestads utspill.

Etter det Dagbladet erfarer, fikk VIF-direktørene løfter om at frisk kapital ikke ville bli noe problem.

- Utspillet ble helt og holdent bryskt avslått fra vår side, sier styreformann i Vålerenga ASA, Henrik A. Christensen til Dagbladet.

100 mill. og ny stadion

Atle Brynestads utgangspunkt og idé var at to klubber med røde tall ikke hadde noen framtid. Et nytt og egenkapitalsterkt Oslo FK ville derimot være noe annet. De ville bli enerådende i markedet, ha penger til spillerkjøp og i planene lå også en ny stadion.

Både Atle Brynestad og Vålerenga er nemlig mektig lei av at nærmere 40 prosent av dagens billettinntekter går til Ullevaal Stadion.

Isolert sett - når de la hjertene til side og snakket butikk - var alle aktørene enige i at én storklubb i Oslo ville gi mer muskler og tyngde enn Lyn og Vålerenga på hver sin side av byen. Etter det Dagbladet erfarer, skulle 100 millioner kroner inn som frisk egenkapital i den nye klubben. Og Kjetil Rekdal skulle være trener. Rekdal avfeide ikke Brynestads tanker i den økonomiske situasjonen Vålerenga var i, klubben var nemlig nærmere stupet enn hva som var kjent på det tidspunktet.

- Hadde vi slått sammen spillerstallene til Vålerenga og Lyn ville vi slåss om seriegullet i 2003 - garantert, sier Rekdal.

Redde for supporterne

Fronten mellom Atle Brynestad og John Fredriksen førte til at Lyn-eierens planer falt på steingrunn. De to milliardærene vil ikke ha noe med hverandre å gjøre. Og siden det har lederne i begge klubber prøvd å holde de oppsiktsvekkende sonderingene for seg sjøl.

Av frykt for grunnfjellet i de to klubbene - supporterne.

Og Vålerenga har mest grunn til å frykte reaksjonene. Klanen, med over 6000 medlemmer, er en maktfaktor som blir tatt alvorlig i hovedkvarteret i Vallhall. Og bare det å tenke tanken om å fusjonere med Lyn, klubben som sammen med Lillestrøm er Vålerenga-supporternes fiende over alle fiender, er tusen ganger verre enn å banne i kjerka.

Taushet er tull

Vålerenga-direktør Kjetil Siem ønsker ikke å kommentere noe som helst. Det er så mange følelser involvert, så han er nødt til å være forsiktig. Men «ingen kommentar» blir ofte for dumt i slike sammenhenger. Derfor sier han i hvert fall dette:

- Jeg tror ikke det eksisterer en fotballby i hele verden med to klubber i Lyn og Vålerengas situasjon, hvor noe sånt ikke har vært diskutert i et eller annen forum. Men fra diskusjoner til realiteter er det en lang vei å gå. Og det vi snakker om her ble aldri tatt opp på høyeste nivå.

Lyns daglige leder Ole-Ray Grødseth, som i liket med Kjetil Siem hele veien var en av hovedaktørene, er heller ikke løsmunnet. Også han aner uro i egne rekker når den hemmelige ønskedrømmen nå kommer på bordet.

- Jeg vil overhodet ikke kommentere om vi har hatt møter om en sammenslåing på elitenivå, sier Grødseth.

ØNSKET «OSLO FK»: Atle Brynestad, her i Lyns spillergarderobe, vil ikke snakke om planene om å slå sammen Lyn og VIF tidligere i år.