Ville slepe Riise tilbake på banen

Hangeland-raseri etter utvisningen.

DNEPROPETROVSK (Dagbladet.no): Ukraina - Norge 1-0.

- Jeg må telle til 10 først, svarte en lynforbannet John Arne Riise på spørsmål om han hadde vært en tur inne i dommergarderoben etter 0-1 mot Ukraina.


Roma-proffen ble sendt i dusjen da 2. omgang bare var fire minutter gammel, angivelig for å ha sagt «that\'s fucking shit» til den latviske dommeren.

Selv hevder Riise at han ikke er blitt utvist siden han spilte en treningskamp for Aalesund for mange år siden.


Nå håper han leppelesere kan redde ham fra en eventuell karantene.

- Selvfølgelig skal jeg klage. Jeg må gå til dommeren og høre hva han tror jeg sa, og se om jeg finner noen TV-bilder som viser hva jeg faktisk se, slik at noen kan lese på leppene. For jeg fatter ingenting. Til og med det ukrainske fotballforbundet og Uefa sa at dommeren var langt under pari. På slutten der blir Jan Gunnar Solli taklet bakfra, og får ikke frispark engang. Bare vi pustet på dem fikk de frispark, sier Riise til Dagbladet.no.

- Brede klikket

Han var rutinert nok til å gå rett i garderoben etter det røde kortet, for å ikke risikere å måtte stå over enda flere kamper.

HÅPER PÅ LEPPELESERE: Her forklarer John Arne Riise for Åge Hareide hva han sa til linjedommeren. Nå håper han at han slipper karantene i tillegg. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
HÅPER PÅ LEPPELESERE: Her forklarer John Arne Riise for Åge Hareide hva han sa til linjedommeren. Nå håper han at han slipper karantene i tillegg. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Kaptein Brede Hangeland var derimot så opprørt at han forsøkte å kalle Riise tilbake på banen.

- Brede sa at jeg skulle komme inn igjen for å snakke med dommeren, men jeg tenkte det var lurest å bare gå av. Brede klikket jo, han også. Jeg har snakket med alle spillerne, og ingen skjønner noe, sier Riise.

Hangeland bekrefter at han forsøkte å holde igjen Riise.

- Jeg ville ha en diskusjon der ute om hva som ble sagt, for terskelen må være mye høyere enn det. Hadde den dommeren kommet i Premier League, ville han vist ut 22 spillere i hver kamp, sier Fulham-stopperen til Dagbladet.no.

Riise mener «that\'s fucking shit» blir sagt minst 100 ganger i hver kamp i både England og ellers i Europa, og velger å tro at dommeren hørte feil.

- Jeg sier aldri noe personlig, for da vet jeg at du får kort. Men å vise entusiasme og irritasjon over avgjørelser må være lov. Direkte rødt kort for noe sånt i en treningskamp er noe forbanna tull.

- Hvordan reagerte linjemannen da du sa det?

- Han begynte å skrike og vinke med flagget etter dommeren. Jeg skjønte absolutt ingenting. Jeg vet at jeg har mitt på det reine, og vet nøyaktig hva jeg sa.

Ville slepe Riise tilbake på banen

Keeper Jon Knudsen var så sikker på at linjemannen vinket i Norges favør at han brølte for å påkalle dommerens oppmerksomhet.

- Jeg skrek til ham at han måtte se linjemannen, og trodde det var frispark til oss. Jeg burde nok latt være å rope til ham, det var beklagelig. Men han ville vel blitt utvist likevel, sier Knudsen.

Tok feil av Gamsten og Ciljan

Det røde kortet var imidlertid ikke det eneste Riise irriterte seg over med den latviske dommeren.

- I første omgang får Per Ciljan gult for å plukke opp ballen. Da forklarer dommeren at det er tredje gangen han gjør det, men så tok han feil av Gamsten og Ciljan. Gamsten gjorde det to ganger først, og så gjør Ciljan det. Når han klarer å gi gult for å ta feil av de to begynner du å lure.

- Men det var vel ikke dommerens skyld at dere tapte i dag?

- Det er ikke godt nok, vi går ut av 2008 uten seier. Ser vi bak resultatene ser vi at vi har vunnet sjansestatistikken i de fleste kampene, sluppet inn mål vi ikke skal slippe inn og ikke scoret mål vi burde scoret.

- Bekymringsverdig at dere knapt skaper én sjanse på 90 minutter?

- Det er klart det er det, vi hadde en plan til kampen i dag. Vi hadde kjappe, sterke spillere framme i dag som normalt scorer, men når det ikke fungerer, så fungerer det ikke.

- Blir dere passive og forsiktige av at dommeren legger lista såpass lavt?

- Nei, vi spiller på vår måte. Vi er aggressive og sterke, det er vår spillestil. Det fikk vi ikke lov til i dag. Det var ubeskrivelig, sier Riise.

RASENDE: Brede Hangeland måtte nærmest bite seg i tunga for ikke å si noe som kan føre til reaksjoner.
ENGELSKKURS: Åge Hareide mente etter kampen at linjemannen trengte å lære engelsk dersom han reagerte på det Riise sa.