Chris Kirkland:

- Ville ta mitt eget liv

Tidligere Liverpool-keeper Chris Kirkland (41) åpner opp om avhengighet og psykiske problemer.

ÅPNER OPP: Chris Kirkland. Foto: Andrew Cowie / Shutterstock editorial
ÅPNER OPP: Chris Kirkland. Foto: Andrew Cowie / Shutterstock editorial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et stort intervju med The Guardian, forteller tidligere Liverpool-keeper Chris Kirkland at han har slitt med avhengighet av smertestillende piller. Noen ganger gikk det så langt at han hadde lyst til å ta sitt eget liv.

Kirkland spilte for blant andre Coventry City, Liverpool, Wigan Athletic og Sheffield Wednesday. Han fikk også én kamp for England.

Det var i Sheffield Wednesday han måtte ty til piller. To dager før sesongstart fikk han nemlig en skade i ryggen.

- Jeg tenkte: «Fy faen, hvis jeg ikke spiller på lørdag, kommer jeg til å bli korsfestet.» I kontrakten var det en klausul om at hvis jeg gikk glipp av tre kamper med en ryggskade, kunne de terminere avtalen, sier Kirkland til avisa.

I starten av den sesongen var det kamp lørdag, tirsdag og lørdag igjen, så innen ei uke kunne han ha fått kontrakten terminert.

Begynte på tramadol

Da fikk Kirkland tak i smertestillende piller, tramadol, som skulle hjelpe han gjennom smerten.

Tramadol er et smertestillende legemiddel som brukes til behandling av moderate og sterke smerter. Det er et morfinliknende (opioid) legemiddel og er bare aktuelt å bruke dersom svakere smertestillende legemidler ikke gir tilstrekkelig effekt eller ikke kan brukes av spesielle grunner, ifølge legeforeningen.no.

TRAMADOL: Her i tollbeslag på Postens Østlandsterminal på Lørenskog i 2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB
TRAMADOL: Her i tollbeslag på Postens Østlandsterminal på Lørenskog i 2019. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Kirkland fullførte tiden sin i klubben før han dro til Preston North End for å komme tilbake til en mer familievennlig rutine der han kunne tilbringe mer tid med datteren sin, Lucy, som nå er 15 år.

- Jeg trenger hjelp

Året etter ble han fristilt fra kontrakten sin av Preston. Han var fast bestemt på at det var det, men måneden etter signerte han for Bury.

- Jeg skulle aldri ha skrevet under. Vi bodde i disse boligblokkene under pre-season i Portugal og jeg hadde det dårlig. Jeg ville ikke være der, og jeg ville bare komme hjem, forteller han.

Kirkland tenkte på å drepe seg selv, ifølge avisa.

LANDSKAMP: Chris Kirkland fikk én kamp i den engelske landslagstrøya. Foto: Glyn Thomas / Shutterstock editorial
LANDSKAMP: Chris Kirkland fikk én kamp i den engelske landslagstrøya. Foto: Glyn Thomas / Shutterstock editorial Vis mer

Kirkland forteller at han håper åpenheten hans vil hindre at andre gjør det samme.

Han sier at han har snakket med nåværende spillere som sliter med narkotikaavhengighet og mener spillets flyktige natur, spesielt lavere nede i pyramiden, hvor kontrakter ofte er basert på hvor mye du spiller og kortsiktige avtaler er vanlige, fører spillerne inn på trange steder.

- Be om hjelp

Han skal ha tatt langt over anbefalt brukerdose av tramadol, da han holdt på med det.

- Jeg hadde et par virkelig ille hendelser der jeg tok 10 eller 12 av dem - totalt over 2000 mg. Jeg hallusinerte hjemme. Jeg hadde hjertebank, var inn og ut av bevissthet. Det fikk meg til å stoppe i noen dager fordi jeg tenkte: «Jeg kommer til å ta livet av meg her.»

RUSFRI: Nå skal Chris Kirkland være rusfri, og ber andre som sliter med samme problem be om hjelp. Foto: Martin Rickett / Pa Photos
RUSFRI: Nå skal Chris Kirkland være rusfri, og ber andre som sliter med samme problem be om hjelp. Foto: Martin Rickett / Pa Photos Vis mer

Nå skal Kirkland være ferdig med pillene. Han forteller at det var tøft de første ukene, men at han nå føler seg fantastisk. Kona tester ham for narkotiske stoffer hver uke.

Kirkland oppfordrer i intervjuet med The Guardian alle som sliter med en form for avhengighet om å søke hjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer