KRITISK: IBU-president Anders Besseberg mener skiskyttersendingene framstår omtrent som de gjorde for 10-12 år siden med grafikken som brukes i OL. Her står han sammen med Danmarks kronprins Fredrik, som sitter i IOC-styret.  
Foto: Heiko Junge / Scanpix
KRITISK: IBU-president Anders Besseberg mener skiskyttersendingene framstår omtrent som de gjorde for 10-12 år siden med grafikken som brukes i OL. Her står han sammen med Danmarks kronprins Fredrik, som sitter i IOC-styret. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Ville tvinge på oss en enda dårligere OL-grafikk

Skiskytterpresident Besseberg slakter TV-produksjonen i OL.

|||WHISTLER (Dagbladet): NRK er ikke de eneste som fortviler over den mildt sagt klønete TV-produksjonen av skiskytterkonkurransene i OL.

Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) er maktesløse tilskuere til at sporten deres blir forringet av en grafikk de mener hører fortida til.

IBUs norske president, Anders Besseberg, varsler at han vil gi IOC klar beskjed om den uholdbare situasjonen på et såkalt erfaringsmøte etter at sesongen er ferdig.

- Jeg sto helt fremst på stadion i dag, og hadde store problemer med å lese grafikken på storskjermen. Jeg kan bare forestille meg hvordan det er for dem med liten skjerm, sier Besseberg til Dagbladet.

Vil ha større makt
Som Dagbladet skrev i går er det IOCs egen kringkastingsdivisjon - OBSV (Olympic Broadcasting Services Vancouver) — som leverer grafikken til produsent NRK under OL.

I verdenscupen benytter man en helt annen leverandør. Og til de neste olympiske lekene vil Besseberg kreve større innflytelse over produktet som sendes ut til verden.

- Jeg vet at det er et erfaringsmøte med IOC i mai, når sesongen er ferdig. Dette er én av tingene som må tas opp. Folk som er glad i skiskyting er vant med å se en grafikk de kjenner igjen. Den som brukes i OL er helt ukjent for dem — de greier ikke å lese den umiddelbart. Det er et stort problem, og jeg synes det er synd. Jeg legger ikke skjul på at vi bør kjøre med grafikken som seerne er vant med.

- Vi mener bestemt vi har en grafikk og en produksjonsmåte som er langt bedre enn dette. Og vi har prøvd å få fram budskapet. Grafikken som de egentlig ville tvinge på oss fikk vi gjort noen små forandringer på. Men det var minimalt. Vi får beskjed om at vi ikke får bruke den grafikken vi vanligvis gjør, sier Besseberg til Dagbladet.     

- Hva er begrunnelsen for at man ikke får bruke den samme grafikken som i verdenscupen?

- Jeg tror det er to grunner: Man har designet en grafikk som er gjeldene for lekene, enten det er langrenn, utfor, hopp eller skiskyting. Det er standarisert for OL. Så ble jeg fortalt, og det synes jeg er helt håpløst, at her i Canada produserer man fortsatt i det gamle formatet — 4:3 og ikke 16:9. Og den nye grafikken er tilpasset det formatet. Dette var det vi hadde i skiskyting for 10-12 år siden, sier Besseberg til Dagbladet.  

Har brukt mye tid på grafikken
I OL er IBUs oppgave begrenset til å være teknisk arrangør. De tar seg av starten og målgangen, og har ingenting med tidtaking eller grafikk å gjøre.

Besseberg forteller at IBU har brukt mye tid på å utvikle grafikken som brukes i verdenscupen, hvor de i forkant også hadde en slags høring med TV-kommentatorene, deriblant Jon Herwig Carlsen.

Ettersom det er utelukket å vende tilbake til produksjonsløsningen de aller fleste er fornøyd med priser Besseberg seg lykkelig over at det bare er noen få distanser igjen med individuell start.

- Etter normaldistansen går vi over til fellesstart og stafett, og der blir det ikke et så stort problem.

- Skader ikke skiskyttersporten
- Er den dårlige produksjonen her i OL uheldig for skiskyttersporten?

- Nei, det tror jeg ikke. Dette er bare disse to ukene, i praksis har vi 11 andre uker hvor folk får sett skiskyting på den måten vi ønsker å presentere det. Selv om lekene er et stort utstillingsvindu skader det oss ikke.

- Men folk som til vanlig ikke ser skiskyting får jo ikke sett hvordan det er ment å være?

-  Det er litt synd. Vi har noen store TV-stasjoner som har gitt prioritet til skiskyting, som ikke har gjort det tidligere. Men nå er ikke de seerne vant med vår normale grafikk, så de vil ikke ha de samme problemene som dem som er vant med å se skiskyting hver uke, sier Besseberg.