HAR SKILT SEG UT: Både rent sportslig og motemessig har Martin Johnsrud Sundby skilt seg ut fra mengden i dette norgesmesterskapet. Her etter torsdagens gull på 15 kilometer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HAR SKILT SEG UT: Både rent sportslig og motemessig har Martin Johnsrud Sundby skilt seg ut fra mengden i dette norgesmesterskapet. Her etter torsdagens gull på 15 kilometer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Ville vært håpløst med så stygg dress om jeg gikk dårlig

Heldigvis for Johnsrud Sundby ble han NM-konge.

VOSS (Dagbladet): Før NM hadde Martin Johnsrud Sundby hatt en sesong han gjerne ville glemme.

Mye av høsttreningen gikk i vasken etter problemene med hjerterytmen og galopperende puls, og Tour de Ski gikk i vasken på grunn av sykdom.

I løpet av NM på Voss har han likevel fått en slags revansje, med gull både på 15 kilometer fristil torsdag, og på dagens 30 kilometer med skibytte.

Begge gangene har han utklasset resten av feltet - og den totale seiersmarginen er på over to minutter.

- NM var veldig viktig for meg, og det har blitt en vanvittig opptur, sier Johnsrud Sundby til Dagbladet.

- Styggeste dressen i NM
I skidresser som har minnet mistenkelig om de velkjente klovnebuksene til curlinglandslaget, har 27-åringen fra Oslo skilt seg ut fra mengden også når det gjelder påkledningen.

Han legger ikke skjul på at det er en gimmick fra hans personlige klesleverandør - men innrømmer også at han ikke føler seg veldig stilig i de fargesprakende skidressene.

- Klesleverandøren min ønsket at jeg skulle synes både på torsdag og i dag. Jeg har hatt de styggeste dressene i hele NM, men det synes i hvert fall på TV.

- Du hadde ingen betenkeligheter med å bruke dem?

- Det er greit så lenge jeg går fort. Hvis jeg går dårlig, er det helt håpløst med så stygg dress. Da ser man bare dum ut, sier han.

Heldigvis for Sundby har han levert varene til de grader. Nå ønsker han å hevde seg helt i toppen i verdenscupen framover, for der mange av konkurrentene nå begynner å merke kjøret etter Tour de Ski, er Johnsrud Sundby full av overskudd.

- Det er jo det jeg håper på, det har trigget meg hele veien. Jeg har vært dønn presis og nøyaktig med treningsarbeidet, sånn at jeg kan kjempe med sveitsere og kanadiere resten av sesongen, sier han.

Ikke redd for hjertet lenger
Røa-løperen er blitt sett på som en klassiskspesialist i alle år, men for øyeblikket føler han seg faktisk sterkere på skøyting. Det var også på fristildelen av dagens 30-kilometer at han pulveriserte konkurrentene.

- Det sitter faktisk bedre i skøyting enn i klassisk, og det er uvant. Jeg får mer trøkk ned i snøen når jeg skøyter. Før jul gikk jeg glipp av masse skitrening, og jeg gikk glipp av høydesamlingen i Val Senales. Totalt var det vel 50 timer på ski som forsvant i oktober. Da får jeg ikke den klassiskfølelsen jeg er vant med å få, og det forplanter seg litt ut resten av sesongen. Først nå begynner jeg å kjenne at jeg har taket på klassisken igjen. Løp som i dag bygger masse selvtillit.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby tar imot sølvvinner Snorri Einarsson (t.v.) og bronsevinner Sjur Røthe, nesten et minutt etter at han selv gikk i mål. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby tar imot sølvvinner Snorri Einarsson (t.v.) og bronsevinner Sjur Røthe, nesten et minutt etter at han selv gikk i mål. Foto: Marit Hommedal / Scanpix Vis mer

Selv om Johnsrud Sundby mangler en del på treningsgrunnlaget denne sesongen, har han fått lagt ned et solid stykke arbeid de siste ukene.

- Men siden grunnlaget er spinkelt, kan jeg ikke trene de mengdene på vinteren i år som tidligere. Men jeg gjør all den treningen jeg mener er riktig veldig, veldig godt, forklarer han.

Han er heller ikke redd for hjerterytmeforstyrrelser lenger, etter at han fikk seg en solid støkk på en løpetur 19. september i fjor. Etter grundige undersøkelser ved Rikshospitalet fikk han bekreftet at det ikke var farlig, men det har like fullt tatt tid å bli kvitt frykten.

- Har du hatt noe mer problemer med hjertet etter at du fortalte om det på Sjusjøen i november?

- Nei. Det plager meg ikke mer. Jo mindre jeg tenker på det, jo mindre legger jeg merke til det. Da roer kroppen seg også. Det vil sikkert dukke opp i ny og ne, men det vil ikke plage meg, sier han.

- Jeg er ekstremt nysgjerrig
Thomas Alsgaard har skapt debatt med sitt utspill om manglende nysgjerrighet blant landslagsløperne. Johnsrud Sundby føler seg ikke truffet.

- Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg er en ekstremt nysgjerrig person. Jeg ønsker alltid å bli bedre og forbedre meg på ting. Skøytinga er et lite svar på det. Jeg skøytet dårlig for tre år siden, noe jeg irriterte meg grønn over, og jeg har gjort alt jeg kan for å bli bedre på det. Jeg er veldig sjelden fornøyd med ting, og har hele tida lyst til å bli bedre. Jeg kommer ikke til å gi meg før jeg er der jeg drømmer om å være.

- Og det er?

- På toppen av pallen i et mesterskap, sier Johnsrud Sundby.