Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ville vært suveren verdensener om det ikke var for Magnus

I dag møtes nettopp Levon Aronian og Magnus Carlsen.

VERDENS TO BESTE: Levon Aronian har stukket fra resten av «feltet», og er på en klar andreplass på verdensrankingen i sjakk. I dag møter han den enda mer suverene nummer én: Magnus Carlsen. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
VERDENS TO BESTE: Levon Aronian har stukket fra resten av «feltet», og er på en klar andreplass på verdensrankingen i sjakk. I dag møter han den enda mer suverene nummer én: Magnus Carlsen. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møter Magnus Carlsen armenske Levon Aronian. En durabelig duell mellom verdens to beste sjakkspillere, og det som fort kan bli duellantene om verdensmestertittelen seinere i år.

Men hvem er egentlig 31-åringen fra Jerevan?

- Sjakkmessig er han en veldig ambisiøs og ærgjerrig type. Mange av toppspillerne ønsker å ha et image som en type som lever på talentet sitt. Men Aronian har ikke lagt skjul på at han anser sjakken som en full jobb, og bruker ti timer om dagen på å heve seg til det neste nivået, sier sjakkekspert Torstein Bae.

Aronian har utvilsomt ambisjoner om å bli verdensmester, men har vært så uheldig å nå formtoppen samtidig med åtte år yngre Carlsen.

- Om det ikke var for Magnus, ville jo Aronian vært suveren verdensener nå, sier Bae.

Suveren toer For mens Carlsen troner suverent øverst på verdensrankingen med en rating på 2872, 46 ratingpoeng foran Aronian, er avstanden nesten like lang - 39 poeng - ned til tredjemann på lista, russiske Vladimir Kramnik.

- Lenge har det vært jevnt bak Magnus, men nå rykker Aronian fra de andre og seiler opp som den store utfordreren, sier Bae.

Levon Aronian er en godt likt person i sjakkmiljøet.

- Han er kjent som en sosial og trivelig fyr, en populær type både blant andre spillere og de som følger dette tett, sier Bae.

Han har kanskje ikke nådd superstjernestatusen til Magnus, som gjør modelloppdrag og er blitt et kjent navn også utenfor den indre sjakkretsen. Men potensialet er der.

- Magnus og Vishy Anand er også kjent som sympatiske, godt likte spillere, men Aronian er nok enda mer utadvendt enn dem, sier Bae.

«Chess gansta» Og han har glimt i øyet og gjerne en kvikk kommentar på lur.

Aronian kaller seg selv «chess gansta» (sjakk-gangster) i beskrivelsesfeltet på Twitter-siden sin. Tidligere i uka lekte han seg med å designe barten for å likne «Inspector Clouseau» i Peter Sellers' skikkelse fra «Pink Panther»-filmene.

Sommeren 2011 stilte han på et nettmøte med Crestbook.com, der han svarte på spørsmål fra leserne. Han ble blant annet bedt om å forklare hvorfor han på den tida var den av toppspillerne med lavest andel remiser:

- Ja, det er sånn jeg er, og det er ikke noe jeg kan gjøre med det. Det er vanskelig å forklare, men jeg kan prøve. Jeg tror saken her er dietten min. I 11 år nå har jeg ikke spist noen pattedyr - selv om det er velkjent at jeg er en person av blodtørstig natur. Så når jeg setter meg ned for å spille et parti, og metaforisk talt, møter et dyr ansikt til ansikt, blir jeg nostalgisk og forsøker å få stilt blodtørsten min i disse korte øyeblikkene, svarte Aronian.

- Falsk beskjedenhet Han ble også spurt om han noen gang hadde følt seg som et sjakkgeni i løpet av et parti.

- Det har jeg følt veldig ofte, men i de fleste tilfeller viser det seg imidlertid å være falsk alarm, svarte Aronian.

- Falsk beskjedenhet. Han er en av de fremste sjakkhjernene noensinne, sier Torstein Bae.

I dag skal han altså bryne den mot den aller skarpeste sjakkhjernen i øyeblikket, Magnus Carlsens.

• Du kan følge partiet direkte i vårt sjakkstudio, der Dagbladets sjakkspaltist, stormester Einar Gausel, er studiovert.

Hele Norges coronakart