INNBITT: Russland-proff Stefan Strandberg møtte Dagbladet på spillerhotellet i Sandvika. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
INNBITT: Russland-proff Stefan Strandberg møtte Dagbladet på spillerhotellet i Sandvika. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIXVis mer

- Villig til å ofre livet for å vinne

Strandberg før skjebnekampen.

SANDVIKA (Dagbladet): Stefan Strandberg (25) måtte melde forfall til møtene med Sverige og Aserbajdsjan i juni grunnet skade. Siden den gang har 25-åringen forlatt Rosenborg, signert for FC Krasnodar og storspilt i den russiske ligaen.

Nå ønsker Strandberg, som kan spille både midtstopper og midtbane, å ta del i heksegryta som venter Norge i Bulgaria torsdag.

- Jeg er kommet hit for å være en sjef. Siden forrige samling har jeg dratt til et bedre lag i en bedre liga og spilt meg til fast plass på laget mye fortere enn forventet. Selvfølgelig har jeg lyst til å spille. Jeg vil bidra, men det er opp til Per-Mathias (Høgmo) å velge, sier Strandberg til Dagbladet.

Stiller ekstreme krav Strandberg har alltid vært kjent for å stille store krav til både seg selv og omgivelsene. I 2013 ledet han Norges U21-landslag til EM-bronse som kaptein. Nå vil han bidra med de samme egenskapene i kampene mot Bulgaria og Kroatia.

I TENKEBOKSEN: Høgmo vurderer om han skal bruke Strandberg mot Bulgaria eller ikke. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
I TENKEBOKSEN: Høgmo vurderer om han skal bruke Strandberg mot Bulgaria eller ikke. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer

For Strandberg er ikke i tvil om at typer med sterke personligheter, som han selv, er en essensiell del av enhver prestasjonsgruppe.

- Per-Mathias vet hvilken type han får når han tar meg ut. Jeg stiller ekstremt høye krav til meg selv. Og når du gjør det til deg selv, kan du gjøre det til folkene rundt deg. Man trenger sånne spillere på et lag. Kanskje spesielt på et landslag, hvor man møtes så få ganger i året. Da trenger man typer som tar tak.

Elsker store kamper Når de norske spillerne entrer gressmatta på Vasil Levski Nasjonalstadion i Sofia om to dager, venter over 40 000 bulgarske supportere på tribunene. I potten ligger etter alt å dømme den avgjørende tredjeplassen i gruppa - som gir playoff til neste sommers EM-sluttspill i Frankrike. Det kan knapt bli større.

Det er en skjebnekamp for norsk fotball. Og akkurat av den grunn har Strandberg, for å bruke Høgmos egne ord, et brennende ønske om en plass på laget. Han lar seg nemlig ikke affisere av verken press eller fanatiske hjemmetilhengere.

HAR STORSPILT: Strandberg har fått skryt for prestasjonene i FC Krasnodar. Her mot Zenit St. Petersburg. Foto: SCANPIX
HAR STORSPILT: Strandberg har fått skryt for prestasjonene i FC Krasnodar. Her mot Zenit St. Petersburg. Foto: SCANPIX Vis mer

- Hvis man blir redd, nervøs eller binder seg for å spille sånne kamper, har man et problem som fotballspiller. Sånt skal man bli trigget av. Jo viktigere, desto gøyere er det. Det synes i alle fall jeg. Det er dette her man vil når man vokser opp som en ung fotballspiller - å spille viktige kamper, ting som kan ta deg steder. Gevinsten av å vinne er så ekstremt stor, at det trigger meg enormt, sier Strandberg, før han legger til:

- Hvis jeg starter på torsdag kommer du til å se en ekstremt fokusert og innbitt fotballspiller som kommer til å ofre livet sitt for at vi skal vinne den kampen.

Har storspilt Etter overgangen til russiske Krasnodar har Strandberg fått mye skryt for prestasjonene sine, i det som er en relativt uvant ankerrolle på midtbanen. Selv om han tidvis ble brukt i posisjonen både i Vålerenga og Rosenborg, er det ikke siden tiden i Mandalskameratene som ung gutt Strandberg figurerte der regelmessig.

- Jeg stortrives med å spille anker, men det er vanskelig å si hvilken posisjon jeg liker best. Det er lenge siden jeg har gjort det, men det har gått superbra de kampene jeg har spilt. Det er sikkert gøyere å spille anker, for da er jeg mer involvert i spillet, men i hvilken posisjon jeg har størst potensial er vanskelig å si, sier Strandberg, som ikke kunne vært lykkeligere over starten på Krasnodar-karrieren.

KOMPISER: Strandberg har et stort ønske om å spille skjebnekampen mot Bulgaria - sammen med Alexander Søderlund.
Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
KOMPISER: Strandberg har et stort ønske om å spille skjebnekampen mot Bulgaria - sammen med Alexander Søderlund. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg stortrives. Så langt har det vært over all forventning. Både på og utenfor banen har det vært tipp topp. Sportslig sett er det et veldig stort steg opp. Den russiske ligaen er vel rangert som nummer seks eller sju i Europa, mens den norske er nummer 26, påpeker han.