Vilt sekunddrama - Johnsrud Sundby tok VM-gull: - Jeg hadde ikke trodd det skulle være så mye følelser involvert i idrett

Martin Johnsrud Sundby (34) hadde aldri tatt VM-gull før i dag. Han vant foran russiske Alexander Bessmertnykh (32).

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD / OSLO (Dagbladet): Det ble norsk seier i på dagens 15 km klassisk for menn i ski-VM.

I Lahti for to år siden vant finske Iivo Niskanen gull, mens Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug endte på plassene bak.

I dag lyktes det endelig for Sundby.

- Dette var spesielt. Jeg hadde ikke trodd det skulle være så mye følelser involvert i idrett, men dette var en spesiell følelse. Jeg hadde håpet at dette skulle skje før, jeg har jobbet ekstremt hardt for det. Det er helt sjukt at det kommer i år. Jeg skjønner ingenting. Jeg hadde ingen formening om hvordan jeg lå an. Det var som alltid mange rare meldinger utpå der, sa Sundby til NRK etter løpet.

- Det føles veldig, veldig, veldig bra. En spesiell dag for meg. Akkurat nå kjennes det ut som en forløsning og at skuldrene er litt nede. Så lenge jeg går gode skirenn og får ut det jeg er god for, så er jeg fornøyd. Det er en spesiell følelse. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er veldig glad akkurat nå. Jeg har hatt en kontrastfylt karriere med oppturer og nedturer. Men nå er det «opp». Heldigvis kommer eldstesønnen min og kona mi ned til helgen. Jeg vil gjøre familien min stolt.

Niskanen var regnet som favoritt i år også, sammen med Aleksandr Bolsjunov. Sistnevnte med pallplass på fem 15-kilometere denne sesongen.

De norske som stilte til start i det nydelige solskinnet i Seefeld var Sjur Røthe, Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth. Lørdagens verdensmester på skiathlon, Røthe, kom inn for Johannes Klæbo, som rett og slett ikke følte seg helt klar.

- I mitt hode har Martin vært blant de aller største. Men jeg ser at man trenger et mesterskapsgull for å bli regna blant de mest celebre. Nå er det ingen som helst tvil, sa Myhr Nossum til Dagbladet etter løpet.

Nydelige forhold

Været i dag var såpass behagelig at flere av løperne stilte i bar overkropp under startnummeret.

Didrik Tønseth startet meget bra og klarte å holde farten oppe på imponerende vis. Halvveis var han bare 0,5 sekunder bak Aleksandr Bolsjunov.

Mye tydet på at det var Tønseth og Bolsjunov som kom til å kjempe om seieren, men Tønseth rykket rett og slett ifra den russiske bjørnen. Bolsjunov tapte stadig terreng og var langt bak Tønseth i mål.

GULL: Martin Johnsrud Sundby vant foran Iivo Niskanen (til høyre) og Alexander Bessmertnykh. Foto: Bjørn Langsem
GULL: Martin Johnsrud Sundby vant foran Iivo Niskanen (til høyre) og Alexander Bessmertnykh. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Tønseth tapte imidlertid mye tid på tampen, og det ble tidlig klart at Tønseth må vente på sitt første VM-gull.

En annen russer, Alexander Bessmertnykh, meldte seg på tidlig. Han gikk sitt beste merskapsløp noensinne og det ble tidlig klart at han kom til å ta medalje.

Johnsrud Sundby startet kanskje noe svakt, og halvveis virket det som om han var for langt bak. Han lå på 4. plass etter 7,5 km, hele 18,3 sekunder bak Bessmertnykh.

Men Sundby hentet seg inn på mesterlig vis.

Til slutt vant altså Johnsrud Sundby VM-gull i Østerrike.

EMOSJONELL: Martin Johnsrud Sundby kunne slippe jubelen løs på pallen. Foto: Bjørn Langsem
EMOSJONELL: Martin Johnsrud Sundby kunne slippe jubelen løs på pallen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det blir litt ekstra med Martin. Endelig klarte han det etter å ha kjempet seg gjennom så mange opp- og nedturer. Det er helt ubegripelig, sa Vidar Løfshus til NRK.

- Han er superdedikert og vanvittig utviklingsorientert. Han er aldri fornøyd med oss rundt hvis vi ikke sparker ham i gang og tenker nok utvikling. Han har vært en driver for norsk langrenn de siste årene. Endelig fikk han VM-tittelen. Det er så fortjent, fortsatte Løfshus.

- Det var en tøff konkurranse. Jeg følte meg bra. Jeg kunne ikke gjort noe annerledes. Bronse smaker ikke så bra. Sometimes you win, sometimes you lose. Gratulerer til Sundby, sa en skuffet Niskanen til NRK.

Sundby uten gull - før i dag

I etterkant kommer det selvsagt til å bli snakket mye om Johnsrud Sundby. 27. februar 2019 vil stå igjen som dagen da han endelig vant sitt første VM-gull.

Johnsrud Sundby ble første norske herreløper til å vinne Tour de Ski i 2014. To år senere vant han igjen.

I tillegg har han vunnet verdenscupen sammenlagt tre ganger: i 2013/2014, 2015/2016 og 2016/2017.

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby har ventet lenge, men onsdag fikk han endelig sin første individuelle VM-gullmedalje. Video: NRK. Reporter: Fredrik A. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Røa-løperen har også vunnet OL- og VM-gull i stafett og lagsprint, men hadde altså aldri tatt individuelt VM-gull. Før i dag. Det var Johnsrud Sundbys start nummer 20 i VM og OL.

- Jeg er så glad på Martin sine vegne. Han får mye pepper for at han ikke tar gull, men han har levert i så mange mesterskap. Dette var en lagseier. Det var ikke jeg som vant, men det var én på laget som er best i verden. En stor dag, sa en rørt Emil Iversen etter målgang.

Middag med kongen

Etter løpet kunne Johnsrud Sundby fortelle at han spise middag med kongen i går. Da han gikk i mål møtte han kongen igjen.

- Han gratulerte meg og sa: «Endelig!». Han er såpass opplest og god på sin idrettshistorie at han vet at det har vært stang ut noen ganger. Jeg tror kongen også synes det var gøy at jeg klarte det. Vi satt og diskuterte litt. Kongen sa han var litt skeptisk da vi sa vi hadde valgt de to siste startnumrene... Kongen mente det kanskje ikke var så lurt. Kongen hadde en klar formening, men ønsket oss lykke til da vi prata i går, sa Johnsrud Sundby til et samlet pressekorps.

Gjermund Eggen (1966), Magne Myrmo (1974, siste på treski) og Oddvar Brå (1982) er nordmennene som har vunnet denne distansen på VM tidligere.

Trener Myhr Nossum var klar over at det var lenge siden det hadde blitt norsk gull på 15 km klassisk i VM.

- Det er et celebert selskap Martin er i nå. Vi får håpe han ikke brekker staven i stafetten på fredag!

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer