HOLDER NULLEN: Lille-keeper Vincent Enyeama (t.h.) har spilt 1035 minutter uten baklengsmål i Ligue 1. Her mot Marseille tirsdag. Foto:      REUTERS/Pascal Rossignol
HOLDER NULLEN: Lille-keeper Vincent Enyeama (t.h.) har spilt 1035 minutter uten baklengsmål i Ligue 1. Her mot Marseille tirsdag. Foto: REUTERS/Pascal RossignolVis mer

Vincent (31) lurte døden i 2004. Nå driver han franske spisser til vanvidd

Lille-målvakten sjokkerer ekspertene.

(Dagbladet): Franske Lille overrasker i Ligue 1 og står med vanvittige elleve strake kamper uten baklengsmål.

Det betyr at overraskelseslaget puster storfavorittene Paris Saint-Germain i nakken.

- Dette er helt utrolig. Ser man på de store ligaene i Europa er det uvanlig med en så stor rekke uten baklengsmål, sier Viasat-kommentator Paul Thomas Clay til Dagbladet.

I gårsdagens 1-0-seier mot Marseille rundet laget 1000 minutter uten baklengsmål. Mye av æren får naturligvis målvakt Vincent Enyeama (31), som har stått som bakerste mann i 1035 minutter uten å ta ballen ut av nettet.

Enyeama og Lilles prestasjon er nå på hele fotball-Europas lepper.

JUBELSTART: Lille-spillerne har grunn til å juble etter en god start på sesongen. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol
JUBELSTART: Lille-spillerne har grunn til å juble etter en god start på sesongen. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol Vis mer

- Enyeama? Alt er allerede sagt. Han er helt fantastisk, sier Lille-manager René Girard til Sky Sports.

Den franske rekorden har Bordeaux-keeper Gaetan Huard med 1176 minutter. Rekorden ble satt i 1992/93-sesongen.

Snudd klubben på hodet Enyeama har 88 landskamper for Nigeria, men var ikke en gang førstekeeper på Lille i fjor. Da gikk han en usikker framtid i møte og var lånt ut til israelske Maccabi Tel Aviv.

- Nå nyter jeg hvert minutt. Jeg vet ikke hva som er mulig. Alt jeg kan si er at vi har et fantastisk lag, sier målvakten til AFP.

Enyeama overrasker alle i Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han har virkelig vist seg fram. Og det er kollektivet som imponerer mest. Laget slipper ikke inn mål, men scorer samtidig veldig lite. De har bare scoret 18 mål på 16 kamper. Da er det nesten utrolig at de er med i toppen, sier Cray, som kommenterer fransk fotball.

MIRAKELMANN?: Manager Rene Girard har snudd Lille på hodet, mener eksperter. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
MIRAKELMANN?: Manager Rene Girard har snudd Lille på hodet, mener eksperter. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT Vis mer

31-åringen debuterte på landslaget allerede i 2002 og var involvert i en stygg bilulykke i hjemlandet i 2004.

To personer ble drept i ulykken. Enyeama var passasjer i den ene bilen som var involvert og slapp unna uten skader.

- Jeg er heldig som er i live, sa han til BBC etter hendelsen.

Ny trener I de første 16 serierundene i Frankrike har Lille holdt nullen i totalt 14 kamper.

- Lille har vært et topplag tidligere, men har ikke klart å følge opp suksessen de siste åra. De har slitt, solgt nøkkelspillere, byttet trener og lagt om spillestilen. Klubben er snudd på hodet, sier Clay.

Før denne sesongen ble René Girard hentet inn som manager. Han ledet blant annet Montpellier til et overraskende seriegull i 2012.

1035 MINUTTER: Lille-keeper Vincent Enyeama har holdt nullen i 11 strake kamper. Foto: AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD
1035 MINUTTER: Lille-keeper Vincent Enyeama har holdt nullen i 11 strake kamper. Foto: AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD Vis mer

- Girard må få mye av æren. Han har fått mye ut av lite. Han har gjort store endringer og klubben er nesten ikke til å kjenne igjen fra tidligere sesonger.

Også den danske midtstopperen Simon Kjær (24) har storspilt i midtforsvaret.

- Vi står sammen som et lag. Vi scorer når vi får sjansen og det kjennetegner et topplag, sier Kjær til Ekstrabladet.

Stram linje Arilas Berg Ould-Saada, ansvarlig redaktør for nettstedet Franskfotball.com, mener manager Girard styrer laget med jerndisiplin.

- Det rulleres knapt på laget og forsvarsfireren er den samme hele tida. Foran sesongen trodde de fleste det skulle bli en tung sesong for Lille, men starten har vært over all forventning, sier Ould-Saada til Dagbladet.

- Lille var tidligere kjent for å spille attraktiv fotball, med blant annet Eden Hazard, Yohan Cabaye og Gervinho på laget. Nå er de ikke like offensive, men med en annen sjarm, sier han.

Sjarmerer Frankrike Spørsmålet hele Frankrike stiller seg er hvor lenge lille Lille holder følge med serieleder PSG.

NIGERIA: Vincent Enyeama (i blått) fra landskamp mot Etiopia i november. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI
NIGERIA: Vincent Enyeama (i blått) fra landskamp mot Etiopia i november. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI Vis mer

- Ingen tror de kan utfordre PSG, men det finnes selvsagt muligheter. Girard vant serien med Montpellier, og da kan han klare det samme med Lille. Selv om PSG ser veldig sterke ut, sier Clay.

Også Ould-Saada tror Lille kommer ned på jorda.

- Lille sjarmerer mange, men at de topper tabellen ved sesongslutt høres veldig vanskelig ut. Men uten PSG hadde de hatt en fair sjanse, sier Ould-Saada.

Lilles defensive kvaliteter har fortsatt et stykke å få for å overgå andre rekorder.

Den pensjonerte Manchester United-keeperen Edwin van der Sar spilte 1311 minutter uten beklengsmål i 2008/09. Det er derimot fortsatt et stykke opp til Vasco da Gama-målvakten Mazaropi som holdt målet rent i 1816 minutter. Det tilsvarer 20 kamper og 16 minutter og skjedde i 1977/78-sesongen, ifølge The Guardian.