Vinden kan koste 5 mill.

VIKERSUND (Dagbladet): - Avlysninger som den i går er alvorlig for hoppsporten, og kan koste dyrt for Vikersund som arrangør, sier Torbjørn Yggeseth, formann i FIS' hoppkomité, til Dagbladet.

Vind i opptil 10 sekundmeters styrke gjorde at den første VM-dagen gikk i vasken.

Det tyske TV-selskapet RTL fikk ikke vist en eneste skihopper etter å ha investert 30 millioner kroner i skiflygings-VM. Vikersunds rykte som skiflygingsarrangør ble enda mer frynsete.

- Større vindseil

Yggeseth mener at et vindseil fra kulen til sletta ville hindret gårsdagens avlysning.

- Nå må vi ta vinden på alvor, innlede et samarbeid med plastindustrien og skaffe til veie gjennomsiktige plastnett som monteres inntil bakkene. I Vikersund er det bare et vindseil ved kulen. Det holder ikke, sier Torbjørn Yggeseth.

Vikersund har investert 12 millioner kroner i VM-bakken. Et vindseil av den størrelsen Yggeseth antyder, har aldri vært diskutert.

- Å skjerme hele bakken både på sør- og nordsiden, er en uoverkommelig oppgave. Vi vet heller ikke hva et slikt vindseil ville koste. I går kom vinden fra vest, og svingte inn i bakken. En slik vind er det ikke mulig å sperre, sier VM-president Torstein Haugerud.

Mye står på spill for Vikersund, både prestisjemessig og økonomisk.

- Vi er forsikret mot avlysninger, men ikke for tap av overskudd. I verste fall vil vi sitte igjen med et nullresultat. I beste fall kan vi få en nettogevinst på fem millioner kroner. Det forutsetter at alt klaffer de tre siste renndagene, sier Haugerud.

Løyer i dag?

Rennleder Torgeir Nordby tolererer vind i opptil fire sekundmeters styrke.

- I går var den langt over det dobbelte. Vi har tid nok, og gambler ikke med sikkerheten til hopperne.

- I dag er det meldt oppklaring, litt kaldere og mindre vind. Programmet er tre hopp, hvorav det siste er kvalifisering, sier Torgeir Nordby.