KJEMPEHOPP TIL INGEN NYTTE: Rune Velta blir stående med en flott personlig rekord på 234 meter, men det var alt Lommedalen-hopperen fikk med seg fra Vikersund fredag kveld. Vindforholdene gjorde det etterhvert umulig å gjennomføre en hel omgang i skiflygings-VM.Foto: Lise Åserud / Scanpix
KJEMPEHOPP TIL INGEN NYTTE: Rune Velta blir stående med en flott personlig rekord på 234 meter, men det var alt Lommedalen-hopperen fikk med seg fra Vikersund fredag kveld. Vindforholdene gjorde det etterhvert umulig å gjennomføre en hel omgang i skiflygings-VM.Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Vinden ødela Veltas jubelkveld

Rennet i Vikersund avlyst etter gjentatte utsettelser.

VIKERSUND/OSLO (Dagbladet): Da en av forhåndsfavorittene til VM-gullet i skiflyging, polske Kamil Stoch, nesten kantret i vindkastene over kulen i Vikersund, havnet juryen i en kattepine.

Selv om de prøvde i det lengste å få utfor de fem siste hopperne, måtte de etter gjentatte utsettelser ta den tunge avgjørelsen om å avlyse.

Det gikk spesielt hardt utover Rune Velta, som gjorde sitt livs skihopp på 234 meter tidligere i omgangen.

- Det er jo litt kjedelig å tenke på, men jeg fikk et bra treningshopp, i hvert fall. I dag tror jeg ikke det var mulig å få gjennomført noe hopprenn, sier han.

- Jeg får ikke gjort noe med vær og vind og forhold, det er ikke noen vits å tvinge gjennom en konkurranse når det er som det er i dag, sier Velta.

Utfordring
Mens storhoppere som Gregor Schlierenzauer og regjerende verdensmester Simon Ammann skuffet stort, knivet 22-åringen fra Lommedalen helt i toppen, og hadde bare 0,9 poeng opp til ledende Severin Freund fra Tyskland.

I stedet for videre medaljekamp, må Velta nå starte helt på nytt når arrangøren gjør et nytt forsøk på å gjennomføre en tellende konkurranse.

- Det var et bra hopp, og jeg er fornøyd med det. Det er en ny dag i morgen, og vi får bare prøve å gjøre det på nytt, sier Velta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagstrener Alexander Stöckl sier samtidig det var full enighet om at juryen kom til riktig avgjørelse.

- Det var helt riktig å avlyse i dag, det var altfor farlig med så sterke vindkast. Vinden kom i 10 sekundmeter rett etter hoppkanten, og det var helt rett å ikke gjennomføre, sier Stöckl til Dagbladet.

Tre omganger
Veltas lagkamerater bør imidlertid ikke være like misfornøyde med at verdens beste skiflygere starter med blanke ark igjen i morgen. Tidligere verdensrekordholder Bjørn Einar Romøren var milevis unna medaljestriden med et hopp på 192 meter, mens Anders Fannemel også hadde en jobb å gjøre etter et svev på 201,5 meter.

Sistemann, Anders Bardal, var blant de fem som aldri fikk hoppet.

- Sånn forholdene var på slutten, var det kanskje like greit at vi der oppe ikke blir sluppet utfor. På slutten var det luftig, og det virket det som om det var nedover i bakken også, sier Bardal.

Etter planen skulle det vært avviklet to omganger i kveld og to i morgen. Ifølge Bråthen blir det ingen prøveomgang i morgen, men tre tellende omganger som skal avgjøre hvem som reiser fra Modum med verdensmestertittelen i skiflyging.

- Det blir tre omganger i morgen, som starter med første tellende omgang til prøveomgang-tid, sier Bråthen.