KLAR FOR SKJEBNEKAMP: Bjarte Myrhol, her fra VM i januar, tror på norsk seier i jevn kamp mot Litauen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR FOR SKJEBNEKAMP: Bjarte Myrhol, her fra VM i januar, tror på norsk seier i jevn kamp mot Litauen lørdag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Skjebnekamp for håndballgutta

Vinn eller forsvinn i EM-kvaliken for håndballgutta: - Det ville være helt tullete å tippe et resultat

Det er vinn eller forsvinn for håndballgutta når de tar i mot Litauen til avgjørende EM-kvalikkamp i Oslo Spektrum lørdag. Gutta sjøl tror mest på vinn.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): For en gangs skyld kan vi glemme alt om dersom, hvis, såfremt, i fall før en kvalifiseringskamp.

Hvis håndballgutta skal til EM i Kroatia i januar må de vinne over Litauen i Oslo Spektrum lørdag.

For gutta som trollbandt et helt norsk folk da de kapret VM-sølv i Frankrike i januar, vil det være en gedigen nedtur om de skulle mislykkes mot Litauen.

- Fallhøyden er veldig stor, så vi velger å fokusere på de arbeidsoppgavene vi skal gjøre, og vet at vi har håndballferdigheter som er gode nok til å vinne. Det er godt å vite, sier landslagsveteranen Bjarte Myrhol til Dagbladet.

Ekstremt viktig

Etter femten år og mer enn 200 landskamper har Myrhol vært med på det meste, men innrømmer at det pirrer litt ekstra foran skjebnekampen mot Litauen.

- Ja, det gjør det. Det er ekstremt viktig for oss å kvalifisere oss til alle mesterskap, så dette er en kamp som har veldig stor betydning, sier Myrhol.

Bakteppet for den ekstra kriblingen bunner i det forsmedelige tremålstapet håndballgutta startet EM-kvalifiseringen med. Tapet mot Litauen er det som gjør at Norge må vinne lørdag for ikke å bli nummer tre i gruppa på innbyrdes oppgjør.

- Nervene er under kontroll. Det er enklere når du kan være med og sette preg på det, sier landslagssjef Christian Berge.

Skal løpes i senk

Etter en slags transportetappe mot et uortodokst Belgia onsdag, har Berge giret om og lagt en plan for å slå knallhardt tilbake mot overmennene fra november i fjor.

Siden det tapet har de norske gutta tross alt vunnet et VM-sølv. Det VM-oppskriften som skal sikre EM-plassen i Spektrum, røper Berge.

- Det blir en fartsfylt kamp fra vår side. Vi skal prøve å stå minst mulig i etablert angrep, så vi skal prøve og gjøre som mot Brasil, ha et vanvittig tempo uten tekniske feil, sier Berge.

Myrhol nevner det samme. Det er tempo, tempo, tempo og mørning av motstanderen som er suksessoppskriften nok en gang.

Skal til mesterskap

Alt som har skjedd siden tapet i november har gitt de norske gutta en trygghet og selvtillit som gjør at tap egentlig ikke er noe alternativ.

- Ja, det har gitt oss en trygghet, og det er ikke arroganse. Vi har skapt det gjennom gode resultater. Vi har spilt mange gode håndballkamper, rett og slett, sier Myrhol.

- Vi har vist at vi har noe i mesterskap å gjøre, så da skal vi jo være med i hvert eneste ett, sier VM-helten Torbjørn Bergerud.

- Kan man kalle dette en liten EM-finale?

- Man kan kalle det så mye, men det er ingen tvil om at det er en stor kamp. Det er vinn eller forsvinn.

Spår jevn kamp

Kuriøst nok hadde Norge tolv seire på rad mot Litauen før tremålstapet i november. At det i seg selv skulle bety at de norske gutta ikke kan tape to på rad, vil ikke landslagssjef Berge høre snakk om.

- Det er ekstremt små marginer i herrehåndball. Hvis man ikke er hundre prosent skjerpa, så får man problemer mot alle lag. Det er jevnt, og nå møter vi Litauen som har spillere i gode klubber. Likevel syns jeg vi skal være bedre enn dem, sier Berge.

- Dere går til EM?

- Ja, vi skal i hvert fall gjøre alt som står i vår makt. Gutta er veldig klare for å spille denne kampen. Det blir en revansje fra forrige kamp også, for vi spilte ikke noen god kamp sist. Egentlig en ganske dårlig kamp, sier han mens en fure midt i panna kommer til syne.

- Det er et bra lag vi skal opp mot. Det blir spennende, fortsetter han.

Vil ikke se på tv

Spennende tror også spillerne det blir, og selv om ingen vil tippe et resultat, tipper alle på norsk seier.

Naturlig nok.

- Jeg tør ikke tippe noe resultat, det vil være helt tullete, men å si at jeg tror vi vinner i morgen, det gjør jeg.

- Det betyr jo alt å være med i mesterskapene framover. Det er mange unge spillere på laget, så vi trenger den erfaringen, og det morsomste er jo å spille mesterskap. Det er fryktelig kjedelig å sitte hjemme og se det på tv, sier Torbjørn Bergerud.