- Vinn for mine døde venner

Sir Bobby Charlton vil ha Champions League-triumf, 50 år etter dødsulykken.

(Dagbladet.no) Til våren er det 50 år siden et Manchester United-fly krasjet og åtte spillere mistet livet.

Flyulykken gjorde klubben enda mer kjent enn den allerede var. Den ble aldri det samme igjen.

Derfor vil Sir Bobby Charlton - en av dem som overlevde ulykken - så gjerne at årets lag skal vinne Champions League til ære for dem som mistet livet i 1958.

- Det vil være ganske gripende, hvis vi vinner til våren - 50 år etter, sier Charlton ifølge nyhetsbyrået AP.

Sammensveiset klubb

Manchester United var på vei hjem fra en bortekamp mot Røde Stjerne i serievinnercupen i 1968, da det tragiske skjedde.

Spillerne var høyt oppe etter seieren og var på god vei til semifinalen. Flyet tok plutselig fyr da det på tredje forsøk forsøkte å ta av fra den islagte rullebanen, etter å ha mellomlandet i Tyskland for å fylle på drivstoff.

23 personer omkom - deriblant spillerne Roger Byrne, Geoff Bent, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor og Liam Whelan - og laget til Matt Busby ble ødelagt.

TRAGISK ULYKKE: Det chartrede Manchester United-flyet tok fyr og krasjet da det ikke klarte å ta av fra rullebanen i München i 6. februar 1958. Foto: EPA
TRAGISK ULYKKE: Det chartrede Manchester United-flyet tok fyr og krasjet da det ikke klarte å ta av fra rullebanen i München i 6. februar 1958. Foto: EPA Vis mer

- Ulykken var den største tragedien som hadde skjedd i fotballen i dette landet, sier Charlton i forbindelse med at selvbiografien «My Manchester United Years» utkommer.

Det som skjedde 6. februar 1958 betyr fortsatt veldig mye for dagens United-supportere.

- Klubben ble veldig sammensveiset etter ulykken, og det førte til at flere generasjoner fotballinteresserte ble United-supportere. Det er nok vanskelig for yngre supportere å sette seg inn i det, men det er viktig også for dem å kjenne historien, sier Per Harald Larsen i den norske supporterklubben til Dagbladet.no.

Årlige markeringer

Det er årlige markeringer på Old Trafford, i forbindelse med den kampen som havner nærmest datoen for ulykken.

Denne sesongen er det lokaloppgjøre mot City som vil være gjenstand for 50-årsmarkeringen, 9. februar.

- Det kommer helt sikkert til å bli mye skriving om ulykken i forkant og forhåpentligvis en verdig markering på Old Trafford, sier Larsen.

Real Madrid vant fem europeiske trofeer på rad i denne perioden på slutten av 50-tallet. Men hadde Busby fått lov til å fortsette arbeidet med spillerne sine, hadde United utvilsomt blitt en sterk utfordrer.

- Vinn for mine døde venner

- Flyulykken hindret Manchester United i å vinne serievinnercupen for første gang. Vi hadde vunnet, det er jeg overbevist om. Og det gjør tragedien enda større, sier Bobby Charlton.

Først i 1968 klarte Manchesters røde spillere å klatre til topps i Europa.

Nå vil United-legenden at dagens unge menn skal hente trofeet tilbake til Old Trafford. Og da passer det veldig bra at det er 50 år siden ulykken.

- Det vil være som toppingen på kaka, men det blir ikke like følelsesladet som da vi vant i 1968, sier Charlton.

Charlton scoret to mål i 4-1-seieren mot Benfica på Wembley i 68, da den andre generasjonen av Busby Babes ble det første engelske laget som vant serievinnercupen.

- Har underprestert

Etter den triumfen gikk det 31 år før United, med Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og Henning Berg i stallen, ble kronet som konger av Europa igjen.

Takket være et historisk comeback vant de røde djevlene 2-1 mot Bayern München i Barcelona. Solskjær sikret seg heltestatus for livet da han satte inn vinnermålet.

- Vinn for mine døde venner

Etter dette har det blitt to semifinaler i Champions League på United, seinest forrige sesong da mesterne fra Milan ble for sterke.

- Vi har underprestert litt i Europa. Med tanke på de spillerne vi har hatt og standarden vi har oppretthold de siste 20 åra er én seier litt mindre enn vi kan forvente av det som blir sett på som den største klubben i verden, sier 69-åringen.

Per Harald Larsen er enig i at en klubb av Uniteds størrelse burde ha gjort det bedre i Europa de siste åra.

- Jeg tror vi er én av ti klubber som kan vinne Champions League nå. Og det virker som Ferguson, blant annet med tanke på spillerkjøpene, er veldig lysten på en ny seier. Da kan han drikke rødvin med god samvittighet når han gir seg.

PS! Manchester United starter Champions League-sesongen med en bortekamp mot Sporting Lisboa i morgen.

• Les mer om tida før og etter ulykken på historiesidene til Uniteds norske supporterklubb.

MINNES DØDE VENNER: Bobby Charlton sammen med Joy Worth, enka etter Roger Byrne.
BER OM SEIER: Bobby Charlton har en drøm om at Sir Alex Fergusons menn skal vinne denne bøtta igjen.
SISTE TRIUMF: Ole Gunnar Solskjær scoret vinnermålet da Manchester United sist gikk til topps i Europa, i 1999.
PÅ SYKEHUS: Sir Bobby Charlton slapp fra ulykken med mindre hodeskader.