Vinner bare ni prosent med Gerrard fra start

- En lek med tall, svarer Liverpool-supporterne.

KOLLAPS: Her depper Steven Gerrard etter QPRs seiersmål i mars, da Liverpool mistet en 2-0-ledelse i London. Foto: EPA/ANDY RAIN
KOLLAPS: Her depper Steven Gerrard etter QPRs seiersmål i mars, da Liverpool mistet en 2-0-ledelse i London. Foto: EPA/ANDY RAINVis mer

• Fotballstudio kl. 21: Blackburn - Liverpool

(Dagbladet): Sett bort fra ligacupseieren mot Cardiff har sesongen vært bekmørk for Liverpool.

Med én seier på de siste åtte forsøkene, og to ligatriumfer siden nyttår, ligger de rødkledde på 8. plass på tabellen.

Og bare ett poeng skiller ned til Stoke på 12. plass etter klubbens niende uavgjort på hjemmebane søndag.

Er Gerrard bra? Fotballforfatteren Jonathan Wilson har kikket nærmere på Liverpools forfall under vignetten «The Question» i The Guardian.

I dagens spalte er spørsmålet som følger: «Er Steven Gerrard bra for Liverpool?»

En del av svaret kan ligge i statistikken Wilson drar fram: Uten Gerrard i startelleveren denne sesongen har Liverpool vunnet 48 prosent av kampene. Med Gerrard fra start synker tallet til ni prosent.

Noe liknende påpekte Dagbladets oddstipper Lars Dybwad i sin blogg «Liverpool er beste uten Gerrard» i februar. Wilson har enda flere tall på by på: Med Gerrard fra start har Liverpool scoret i snitt bare ett mål og sluppet inn 1,36.

Uten kapteinen er tallene 1,24 mål for og 0,90 mot, og over en hel sesong ville Gerrard-tendensene bare gitt 28 poeng - klar nedrykksform.

Lek med tall Liverpools norske supporterklubb, ved leder Pål Christian Møller, lar seg ikke ryste.

- Dette blir bare en lek med tall, egentlig, sier Møller til Dagbladet.

Han påpeker at Gerrard scoret alle tre målene i Liverpools eneste ligaseier siden januar, hjemme mot Everton 13. mars.

- Jeg har sett liknende statistikk, der Andy Carrolls kamper fra start blir telt opp og Liverpool står med mange seirer. Og få vil si at Carroll er viktigere enn Gerrard, sier Møller.

Han medgir at Wilson kan ha et poeng når det gjelder Gerrards effekt på medspillerne på Anfield, at kapteinens tilstedeværelse på banen ikke alltid er positiv.

- I perioder der Gerrard ikke har spilt har andre tatt mer ansvar. Lucas Leiva blomstret opp, andre fikk ulike roller. Og så kan man enkelte ganger se at andre spillere venter på at Gerrard skal ta initiativ, uten å gjøre noe selv, sier supporterformannen.

Han mener at 31-årige Gerrard er og blir en nøkkelspiller for Liverpool.

- Han er dominerende, og han har gjort mye utrolig viktig for Liverpool. Det gjør han også fortsatt. Men andre kan glemme å ta ansvar når han spiller, sier Møller og slår fast:

- Det blir helt feil å konkludere at Liverpool er bedre uten ham.

TREMÅLSHELT: Gerrard avgjorde på egenhånd mot Everton, påpeker Liverpool-supporterne. Foto: AP/Jon Super
TREMÅLSHELT: Gerrard avgjorde på egenhånd mot Everton, påpeker Liverpool-supporterne. Foto: AP/Jon Super Vis mer

I kveld reiser Liverpool til Blackburn for ny ligakamp, og Møller ser ikke bort fra en ny skuffelse. For alle bryr seg mest om FA-cupsemifinalen lørdag, mot byrival Everton på Wembley.

- Det er litt spesielt. Liverpool har ingenting å spille for utenom æren i serien, og det er forståelig at de de nedprioriterer kampen foran semifinalen mot Everton, sier Møller.

- Det kan bli tap igjen?

- Det er en åpen kamp, og det er ofte sånn at de som vil mest vinner. For Liverpool har ikke den kampen stor betydning. Everton-kampen betyr mest for oss.

Han håper likevel at Kenny Dalglishs menn presterer, fordi deres egen framtid står på spill.

- Hvis du skal være en del av et vinnerlag kan du ikke bare prestere i 50 til 60 prosent av kampene. Det har vært et faktum for de fleste spillerne, sier Liverpool-supporteren.

Han ser på Gerrard som en av få spillere som har vært god nok, det er Liverpool-stallen under ett som har sviktet.

- Liverpool er bedre enn tabellen tilsier?

- Ja, det er opplagt. Liverpool har dominert kamper til de grader, uten å vinne. Liverpools hovedmangel er mål, de har scoret mye mindre enn til vanlig. Spillemessig har Liverpool ofte vært suverene.

- Er Liverpools spillere gode nok for topp 4?

- Ja, det mener jeg at den er. Vi har vært jevngode med de som er der oppe. Når jeg sier god nok er det med ett forbehold, laget trenger en spiller som skal score målene, pluss midtbanespillere som scorer.

Møller ser på sesongen som en stor skuffelse, på tross av ligacupseieren. Med et FA-cuptrofé på toppen blir det litt annerledes.

- To cupseirer ville vært veldig, veldig positivt, og jeg tror ikke veien er så lang til toppen. Det er uttellingen på sjanser som har ødelagt sesongen. Det har vært ekstremt, med 28 skudd i treverket og overlegenhet i sjansestatistikken.

TAKLERE DÅRLIGERE MED GERRARD: Wilsons tall viser at Jordan Hendersons suksessrate i taklinger synker kraftig når Gerrard også er på banen. Foto: AFP/ANDREW YATES
TAKLERE DÅRLIGERE MED GERRARD: Wilsons tall viser at Jordan Hendersons suksessrate i taklinger synker kraftig når Gerrard også er på banen. Foto: AFP/ANDREW YATES Vis mer