Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vinner Dilling rettssaken, må Høgmo gå av

Morten P. kommenterer

MÅ GÅ: Hvis Guttorm Dilling vinner saken mot NFF, må landslagssjef Per-Mathias Høgmo gå, mener Morten Pedersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MÅ GÅ: Hvis Guttorm Dilling vinner saken mot NFF, må landslagssjef Per-Mathias Høgmo gå, mener Morten Pedersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Guttorm Dillings sak mot NFF handler ikke lenger bare om jobben som landslagets administrative sjef. Den handler også om hvem som skal trene Norge.

Per-Mathias Høgmo er tydelig på at Guttorm Dilling ikke har de kvalitetene og evnene som skal til for å skape god prestasjonskultur i og rundt fotballandslaget. Det kan få store konsekvenser. For dømmer retten slik Guttorm Dilling ønsker er nemlig Per-Mathias Høgmo og NFF i alvorlig trøbbel.

Det blir nemlig ikke bare vanskelig å ta Dilling tilbake.

Det blir umulig.

Landslagssjefen nådeløs mot Dilling

Fjørtoft tilbakeviser påstander om overvåkning

DET VAR IKKE Kjetil Siem eller administrasjonen i Norges Fotballforbund som fjernet Guttorm Dilling fra jobben som administrativ leder for fotballandslaget. Det var Per-Mathias Høgmo. I det øyeblikket det gikk opp for landslagstreneren at Dilling etter hans målestokk ikke var ett hundre prosent dedikert til jobben, og derfor ikke delte de felles utviklingsmålene som gjaldt for laget og støtteapparatet, var landslagets administrative sjef siden 2003 historie.

I Høgmos hode var det en såkalt «no brainer», og veldig lite å diskutere.

Da Dilling motsatte seg et par av de nye reglene i Høgmos kulturrevolusjon på Ullevaal Stadion, var det ifølge landslagstreneren ingen vei tilbake.

PER-MATHIAS HØGMO jobber med en doktoravhandling i prestasjonskultur ved universitetet i Tromsø. Slik han opplevde landslaget utenfra ved ansettelsen høsten 2013, og på bakgrunn av mandatet han fikk til å utfordre og endre kulturen og organiseringen rundt fotballforbundets flaggskip, valgte han å stramme til flere skruer. Og det er et par av disse skruene som er selve essensen i den saken Guttorm Dilling vil ha rettens kjennelse på.

For Høgmo handler det om veldig mye mer.

GUTTORM DILLING VIL ha rett til å jobbe og sove hvor han vil på landslagets samlinger. Per-Mathias Høgmo vil ha en samstemt, velsmurt og ett hundre prosent dedikert og utviklingsrettet landslagsenhet i alle ledd. Der har du gapet mellom saksøker og saksøkt -  sakens svarte og hvite. Og dømmer retten til Dillings fordel, hvilket betyr at han får tilbake jobben og igjen tiltrer som landslagets administrative sjef med lisens til å jobbe og sove hvor han vil, har Høgmo i realiteten bare en ting å gjøre.

Han må gå.

KOMMER DILLING TILBAKE tar han nemlig ikke bare landslagstrenerens vinger. Han tar Fjøra hans også. Det er ikke mulig å se hvordan Høgmo kan fortsette som landslagstrener med en administrativ nestkommanderene han og hans nærmeste verken ønsker eller har tillitt til. Etter det han sa i retten kan ikke en nært forestående doktor i prestasjonskultur fortsette å jobbe tett med en mann han mener ikke er utviklingsorientert, ei heller har lederegenskaper eller strategiske evner. Hvilket betyr at saken i ytterste konsekvens ikke bare handler om at Guttorm Dilling skal få tilbake jobben sin.

Den handler også om hvem som skal trene Norge.

Og på hvilke premisser.

PER-MATHIAS HØGMO vil ikke bare trene Norge. Han vil bestemme hvordan Norge skal være og framstå. Det var det han signerte på høsten 2013. Og det var det NFF ga ham mandat til. Derfor spiller det ingen rolle at det var greit for forgjenger Drillo at Guttorm Dilling gjorde som han ville etter arbeidstid. Det var jo greit for Drillo og det forrige regimet at støtteapparatet (og spillere!) gikk på byen og drakk fire dager før en avgjørende kvalifiseringskamp mot Danmark også (etter 1-0 over Island på Ullevaal 2011). Så et nederlag i retten betyr ikke bare at drømmen om ny kurs er knust.

Det vil betyr at andre bestemmer.

Og slik kan ikke Høgmo ha det.