Vinner dobbelt så ofte som Petter

Statistikken viser hvor vanskelig det vil bli for Petter Solberg (30) å bli verdensmester i år: Hovedkonkurrenten Sebastien Loeb vinner dobbelt så ofte.

Franske Loeb har vunnet 16 av totalt 62 VM-starter i rally - hvilket vil si at han har han en seiersprosent på utrolige 25,8. Citroën-føreren vinner med andre ord oftere enn hvert fjerde løp han kjører (3,87).

Petter Solberg har 12 seirer på sine 84 starter i rallysirkuset siden debuten i Sverige i 1998 - hvilket vil si at han i snitt har stått på seierspallen i hvert sjuende løp han han kjørt. Det gir ham en seiersprosent på 14,3 - altså nesten det halve av sin rival.

69-27

Loeb har også kommet på andreplass i seks av de tolv løpene Petter Solberg har vunnet, mens Solberg har andreplass i bare to av Loebs seksten triumfer.

Årets sesong er akkurat halvkjørt, og så langt har det vært et fantastisk år for Sebastien Loeb:

Han har satt ny WRC-rekord med fem strake triumfer, og med seks seirer totalt er han en seier unna å bli den første i historien som vinner sju VM-løp i en og samme sesong.

Loeb overtok VM-ledelsen fra Petter Solberg etter at han sto på seierspallens øverste trinn på New Zealand, og har nå vært VM-leder etter 94 fartsprøver, mens Petter har vært VM-leder etter 31 etapper. Loeb har også vunnet desidert flest prøver: 69 mot Petters 27.

-  Snudde i New Zealand

Petter liker ikke tallene, men erkjenner at regjerende verdensmester Sebastien Loeb i år har dratt fra og framstår som rallykongen. Foran årets sesong sto de to konkurrentene begge bokført med ti seirer hver. I år har Loeb vunnet seks og Petter to av de åtte rundene som er kjørt.

-  Ting snudde fort i New Zealand i år. Det var der Michelin kom med sine nye dekk på varme underlag, som de har tatt store framskritt med. Det ser man ved at alle andre som også kjører på de samme dekkene, har begynt å kjøre mye fortere og bedre enn de har gjort tidligere, sier Petter Solberg til Dagbladet.

-  Men for all del, Sebastien er en glimrende fører også. Jeg skal ikke ta fra ham det, legger Solberg til.

Siden New Zealand har Sebastien Loeb vunnet alle fem VM-løp som er kjørt.

-  Alt fungerer

De to siste sesongene har ikke Loeb blitt dårligere enn nummer fire i konkurranser han har fullført. Da Dagbladet konfronterer han med at han vinner dobbelt så ofte som Petter Solberg, blir han overrasket.

-  De tallene har jeg ikke sett på, men hvis det er korrekt, så er det jo en brukbar statistikk, er det ikke, sier Loeb.

-  Hvorfor tror du at du vinner dobbelt så ofte?

Minst like god

-  Det er nok litt tilfeldig. Men samtidig kjører jeg i et team hvor alt fungerer perfekt. Bilen, kartleseren, støtteapparatet, alt. Og jeg tror vel at jeg ikke er så aller verst bak rattet selv, heller, sier Loeb.

NB! Under VM-runden i Hellas i slutten av juni, sa Petter Solberg til Dagbladet at han ønsket seg Loeb som stallkamerat i Subaru neste år. Spydeberg-ekspressen er lysten på å vise for omverdenen at han under like vilkår er minst like god som Loeb.

TALLENES TALE:Sebastian Loeb har en seiersprosent på 25,8 mot Petter Solbergs 14,3.