STARTET MED SEIER: Andreas Thorkildsen gikk til topps i det første Diamond League-stevnet i Kina. Foto: AP/Andy Wong
STARTET MED SEIER: Andreas Thorkildsen gikk til topps i det første Diamond League-stevnet i Kina. Foto: AP/Andy WongVis mer

Vinner heller Diamond League enn EM-gull

Andreas Thorkildsen har fått tryggheten.

|||Andreas Thorkildsen innrømmer at en diamant som betyr seier i Diamond League, henger høyere enn det EM-gullet han kan vinne i Barcelona, men aller helst vil han ha begge deler.

- Målet mitt er medalje og helst gull i EM. Det skal jeg ikke legge skjul på, men samtidig er det viktig å understreke at det nok er en større prestasjon å vinne sammenlagt i Diamond League, for det er en stevneserie som går over hele sesongen, sier Andreas Thorkildsen til NTB.

I dag var han sammen med resten av de EM-klare norske utøverne på en samling på Toppidrettssenteret i Oslo. Thorkildsen kom rett fra Diamond League-stevnet i Shanghai, der han gikk til topps i sesongens første stevne.

Han dro til med et bestekast på 86,11 meter. Det var bedre enn innledningen i fjor, og Thorkildsen legger ikke skjul på at det gir ham trygghet når sesongen nå fortsetter med stevne hver eneste helg de neste seks ukene.

- Det var greit å få gjennomført konkurransen i Shanghai. Jeg har en del å rette på rent teknisk, men jeg henger bra med, og innledningen var bedre enn i fjor.

- Dette var den første konkurransen, og selve konkurransetryggheten kommer etter hvert. Det var en fin åpning, sier Thorkildsen.

Mye riktig
 - Det jeg presterte i Shanghai lørdag viste at jeg har gjort mye riktig hittil i år, sier den regjerende EM-, VM- og OL-mesteren.

- Jeg skal ikke nekte for at det var viktig for meg å få positive tilbakemeldinger etter kastingen i Kina. Jo da, det gir god trygghet før møtene med Tero Pitkämäki i Florø og på Bislett uken etter, sier Thorkildsen.

Nå er han i gang med sesongen for alvor. Litt senere enn vanlig, men de neste seks ukene står konkurransene i kø. Allerede lørdag stiller han i Florø.

Deretter er det Bislett Games, Diamond League i New York og superligaen (lag-EM) i Bergen.

- Det blir ikke tid til så mye trening i den perioden som kommer nå, men det er jo nettopp det som er årsaken til at jeg har kjørt så hardt på med trening i vinter, forteller han.

Thorkildsen har stort sett holdt seg på hjemmebane og kastet i Vallhall, men han har også fått med seg en tur på noen uker i amerikanske San Diego.

- Det var veldig bra i San Diego. Kastingen var bra og forholdene fine. Jeg kommer nok til å reise tilbake dit, sier han.

Ingen konflikt
Det nye for Thorkildsen i år er innføringen av Diamond League, der sju stevner teller med i sammendraget i hver øvelse.

- Det blir vanskelig å vinne Diamond League. Jeg skal ikke nekte for at det nok blir vanskeligere enn å gå til topps i EM, men det er ingen konflikt mellom disse begivenhetene eller stevnene, så det er fullt mulig å vinne begge, sier en offensiv Thorkildsen.

- Jeg synes det ser veldig bra ut, og det resultatet Andreas klarte i Shanghai er det verdensklasse over, sier trener Åsmund Martinsen til NTB.

Han var ikke med til Shanghai, men kommer til å følge eleven tett fra nå av og resten av sesongen.

- Det blir en tøff konkurranseperiode vi går inn i nå, så kroppen kommer til å bestemme hvor mye trening vi kan få lagt inn mellom konkurransene. Treningen kommer til å bli lagt opp etter hvilke spor konkurransene setter på kroppen, sier treneren.

Han kan fortelle om to treningsperioder i løpet av sommeren. Tiden mellom 26. juni, stevnet i Kuortane (Finland), og Diamond League-stevnet i Lausanne (Sveits), kommer til å bli avsatt til trening, og det blir også lagt inn en 14-dagersperiode i forkant av EM, helt i slutten av juli.

- Jeg vil si det slik at Andreas er i veldig god fysisk form. Dersom han bygger like mye trygghet i Florø som han gjorde i Shanghai, ja, da har jeg tro på noen skikkelig lange kast på Bislett 4. juni, sier Åsmund Martinsen til NTB.

(NTB)