Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vinner ikke for enhver pris

RAMSAU (Dagbladet): Thomas Alsgaard (25) er endelig der et helt Idretts-Norge har håpet å se ham: På toppen. Sjøl har han ikke vært så voldsomt utålmodig. For livet er mer enn langrenn og toppidrett for Thomas. Mye mer. Han vil gjerne bli best - men ikke for enhver pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er kanskje ikke Bjørge Stensbøls ideal-toppidrettsutøver, sier Thomas med et skjevt smil.

For all del, han har ikke det minste imot verken toppidrettssjefen eller satsingen som gjøres på norsk idrett. Men floskelen om «å bli best - koste hva det koste vil» kommer han aldri til å underskrive på.

- Aldri. Det der synes jeg er noe tull, sier Thomas.

- For meg er livskvaliteten viktigere enn å vinne skirenn, sier Thomas.

- Det er viktigere å ha det bra med seg sjøl, følge følelsene sine, enn å pine seg til toppen ved å forsake alt du egentlig har hatt lyst til å drive med.

Derfor gjør Thomas stort sett det han føler for. Innenfor visse grenser, selvsagt. For misforstå rett - han er selvsagt toppidrettsutøver.

- Men hadde jeg for eksempel levd under det gamle regimet i Øst-Tyskland, hadde jeg aldri blitt idrettsutøver. Det hadde rett og slett ikke gått, sier Thomas.

Sove, våkne, spise og gå på do på kommando er liksom ikke hans stil.

Squash framfor hvile

Før den tradisjonelle Beitosprinten hver høst er det blitt tradisjon at noen av gutta har en squashturnering kvelden før rennet.

- Jeg spiller gjerne i en og en halv time, sier Thomas.

Alle som har spilt squash, vet at beina er rimelig sure etter så lang tid på golvet. Innen toppidretten er slik oppladning regnet som tabu. Det synes ikke Thomas.

Frihet

- For meg er det fin oppladning. Dessuten går det stort sett alltid bra i Beitosprinten, sier Thomas.

Det er ingen som sier stort på Thomas «utskeielser.»

- Vi har et ganske fleksibelt opplegg i det norske laget, sier han.
- Og det hadde heller aldri gått å tvinge meg inn i et helt fastspikret mønster.

- Jeg kunne sikkert satset enda mer på langrenn, kuttet ut alt annet, blitt en skirobot og trent og trent og trent. Men jeg hadde blitt en dårligere skiløper av det.

- Nettopp det at jeg tar meg tid til andre ting, gjør meg nok til en bedre skiløper, sier Thomas.

Som ei klokke

I går slo han rubb og stubb i Ramsau. Gikk som ei klokke fra start til mål og havnet øverst på pallen for første gang på «ordentlig», som han sier.

- Men jeg må skjerpe meg. Komme i gang med løpet tidligere. Få opp farta fra start. Jeg havner for langt bak, og det blir fort mange sekunder å ta inn underveis.
- Jeg tror det kommer med toppformen, sier Thomas

For etter egen vurdering er ikke formen helt på topp enda - bare «veldig god».

Greit å høre det, Thomas, en måneds tid før OL.

IKKE BEST FOR ENHVER PRIS:</B> - Det at jeg tar meg tid til andre ting gjør meg nok til en bedre skiløper, sier Thomas Alsgaard. I går vant han 15 kilometer klassisk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!