Vinner kan vrakes neste år

- Det er kult å være verdens beste, jubler Jens Arne Svartedal (25) etter den knusende seieren i klassisk sprint i Stockholm i går kveld. Neste år kan «verdens beste» stå uten landslagsplass...

- I øyeblikket er det fullt mulig, men jeg vil bli utrolig skuffet om det skjer. Jeg får håpe at de har tru på enere, sier Jens Arne Svartedal til Dagbladet etter sesongens og karrierens andre verdenscupseier.

At 25-åringen fra Sarpsborg er så suveren i klassisk stil kan nemlig bli hans bane når Skiforbundet, som Dagbladet avdekket i går, neste år må kutte kostnadene med 25 prosent for å dekke inn overforbruket i OL-sesongen.

Legges ned

I dag er det 52 løpere på de forskjellige forbundslagene. Neste år blir det neppe flere enn et sted mellom 40 og 45.

Det som er klart er at rekruttlaget - som Svartedal er en del av - legges ned. Så spørs det om sprintkometen fra Østfold rykket opp på elitelaget.

Svartedal ville vært bankers i den norske OL-troppen om sprinten i Salt Lake hadde gått i klassisk stil. Inntil videre er sprinten i neste års VM i Val di Fiemme satt opp i klassisk, men sterke krefter jobber for å endre til fristil.

- Om det blir utfallet, ligger jeg trolig tynt an til å komme med på noe forbundslag. Alternativt kan jeg jo lære meg å skøyte, da. Det hender jo at det klikker for meg der også, selv om jeg går dårlig i ni av ti løp i fristil, sier Svartedal - som i fjor var med på Olympiatoppens prosjekt i friteknikk.

- Jeg lærte en del der, men fortsatt er det langt igjen. Men så er det også fire- fem år til jeg er på topp. For oss som er litt yngre er det viktig å ikke miste motivasjonen det er å være på et forbundslag, sier Jens Arne Svartedal.

78000 kroner

25-åringen fra Sarpsborg ledet A-finalen fra start til mål, med nordmannen Trond Iversen på en like klar andreplass.

- Jeg hadde kontroll på Trond, og hadde nok hatt et ekstra gir om han hadde truet meg mer på slutten, sier Jens Arne Svartedal.

Sjøl var han mest overrasket over at han fikk mange meters forsprang på det lange, flate strekket før oppløpssiden.

- Jeg trodde jeg var elendig på staking, men nå staket jeg fra alle. Sykt, flirer Svartedal.

For seieren i går innkasserte han 78000 kroner.

- Hvordan markerer du denne seieren?

- Det blir vel en liten tur ut for å sjekke utelivet i Stockholm...

<B>KONGE FORAN SLOTTET: Jens Arne Svartdal viste hvem som er kongen i klassisk sprint foran det svenske slottet i Stockholm i går kveld. 25-åringen fra Sarpsborg ledet A-finalen fra start til mål og sikret seg 78 000 kroner i pengepremier.