- Vinner lett om de holder fokus

Gashi etter 0-4 mot Brann.

(Dagbladet.no): Fredrikstad - Brann 0-4 (0-0).

Brann var til tider heldige som klarte å holde nullen i første omgang borte mot Fredrikstad. Trener Mons Ivar Mjelde satte inn Azar Karadas for en svak Armann Bjørnsson i pausen, og plutselig var rollene snudd på hodet, og laget tok samtidig et langt steg i retning av det meget etterlengtede seriegullet.

Heldig ledelse

Allerede da halvannet minutt av kampens andre halvdel var spilt hadde den hjemvendte sønnen spilt fram Thorstein Helstad til avslutning to ganger. Og det tok heller ikke lang tid før scoringa kom.

Karadas ble spilt fram på venstre av Helstad, og hadde tid å rom til å skjære inn. Spissen la flatt til Solli, som la tilbake til Hasan El Fakiri, som fyrte av. Skuddet gikk i hælen på en uheldig John Anders Bjørjøy, og dermed var Rami Shaaban sjanseløs.

Men om den første scoringa var noe heldig, kom den andre etter godt spill, og ren og skjær vilje.Petter Vaagan Moen slo et av sine mange presise innlegg fra venstre. I midten ventet Azar Karadas, som kranglet seg forbi Piiroja, og stanget ballen opp i nettaket.

- Jeg var glad over å få 45 minutter. Det bølget litt i første omgang, i andre åpner det seg mer rom. At jeg fikk et mål betydde masse, sa en glad Karadas i tv-intervjuet etter kampslutt.

Venter med feiringa

- Vinner lett om de holder fokus

Men at gullet nå er avgjort ville han ikke gå med på.

- Det er mange tøffe kamper igjen, så vi får ta en av gangen, fortatte den tidligere Rosenborg- og Benfica-spilleren.

Mons Ivar Mjelde ville heller ikke snakke om gull.

- Vi får telle opp til slutt. Nå er jeg bare veldig stolt over laget, og spesielt over spillere som Azar og Hasan (El Fakiri), som ikke har spilt mye i år. Nå må vi nullstille til neste gang, det er mange tøffe kamper igjen, uttalte Branntreneren.

Azar Karadas forlot Brann i 2002, til stor irritasjon for fansen. Nå er han tilbake for fullt, og ser tydelige forskjeller i forhold til laget han forlot.

- Spillerstallen er mye sterkere, og ikke minst trenerteamet, gliste han.

Helstad-dobbel

Thorstein Helstad er toppscorer i Tippeligaen denne sesongen. Under kampens første time viste han at han også er en formidabel fotballspiller. Etter 64 minutter trodde han at han hadde punktert kampen, men linjemannen hadde - feilaktig - viket av for offside. Men det skulle ikke gå lengre enn et minutt før han allikevel ble belønnet med scoring.

- Vinner lett om de holder fokus

Hedmarkingen var våken da et skudd fra Jan Gunnar Solli ble blokkert av Piiroja, plukket opp returen, rundet Shaaban og trillet ballen i det tomme buret.Og ti minutter før slutt viste han igjen sine goalgetteregenskaper, da han utmanøvrerte Shaaban ved å styre et Vaagan Moen-frispark forbi svensken.

Ineffektive Fredrikstad

Det var også Brann som startet kampen best. Bergenslaget gikk ut med høyt press, og lot ikke Fredrikstadforsvaret sette igang lagets formsterke midtbane bakfra. Presset resulterte i et lite overtak, og etter ti minutter var de centimetre unna å ta ledelsen.

Petter Vaagan Moens meget presise corner fra høyre. Den ble møtt av Kristjan Ørn Sigurdssons fot, men Rami Shaaban i vertenes mål fikk slått ballen i tverrligger og ut, og hindret dermed islendingen i å score sitt femte seriemål for sesongen.

Fredrikstad har også, i Raio Piiroja, en meget farlig stopper på offensive dødballer, og etter 25 minutter viste estere hva han er god for.

Ingen av Brannspillerne var i nærheten av å matche luftstyrken til hjemmelagets nummer ni, og Håkon Opdal måtte virkelig vise hvorfor han har tatt over landslagsmålet for å hindre scoring.

Hjemmelaget fortsatte å kjøre på, og skapte flere store sjanser foran Opdal. Spesielt Andreas Tegström var nærme, i sin første kamp fra start for rødbuksene.

To ganger var fjorårets åpenbaring i Tippeligaen helt alene med Opdal, men ved begge anledninger avsluttet han like utenfor.

AVGJORDE: Med henholdsvis én og to scoringer var Azar Karadas (t.v.) og Thorstein Helstad sterkt delaktige i Branns knusende seier i Fredrikstad. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
AVGJORDE: Med henholdsvis én og to scoringer var Azar Karadas (t.v.) og Thorstein Helstad sterkt delaktige i Branns knusende seier i Fredrikstad. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX Vis mer

Tarik Elyounoussi hadde også en god mulighet etter god forarbeid av Kouadio, men var et skonummer unna å tuppe inn den forløsende scoringa.

- Vinner gullet enkelt

I andre omgang var det et totalt annet Fredrikstadlag som entret banen, og savnet etter en hardtjobbende Kasey Wehrman på midtbanen ble etterhvert stort.

- Det er utrolig at vi ikke leder etter første omgang. I andre er vi ikke forberedet på at Brann skal gå så hardt ut, og blir for sløve i avgjørende situasjoner. Vi må bare bygge videre på det vi gjorde i første, uttalte den tidligere Brannspilleren Ardian Gashi.

- Jeg angrer overhodet ikke på overgangen. Brann er et godt lag, men det er Fredrikstad og, uttalte Gashi, som - i motsetning til bergenserne - har en klar formening om hvor gullet havner i år.

- Hvis Brann holder fokus utover blir det enkelt for dem.

Dermed gikk laget på sitt første tap siden 24. juni.