Casper Ruud tapte finalen i US Open 2022

Vinner snart alt

Casper Ruud tapte såvidt for sportens nye superstjerne. Det viser Norges sensasjonelle framgang i de store verdensidrettene.

IMPONERTE VERDEN: Casper Ruud og Carlos Alcaraz mottok stående applaus under nattas tennisfest i US Open. Den spanske tenåringen vant finalen 3 - 1 etter en herlig kamp av begge. Aldri har norske sportshelter hatt et større internasjonalt publikum enn i 2022. VIDEO: Eurosport. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EN strålende spansk tenåring ble den store tennishelten under sportens kjendisgalla i New York. Ingen tvil om at Carlos Alcaraz ligger an til å bli sportens nye superstjerne, men i denne historiske kampen fikk tidenes yngste verdensener følge av Casper Ruud til siste ball i fjerde sett:

- For en kamp!, oppsummerte banespeakeren på Arthur Ashe begeistret.

De to unge spillerne sørget for en 3 timer og 10 minutters tennisfest, og klatret samtidig opp på første -og andreplass på verdensrankingen.

I årets US Open er tennis blitt de unge spillernes sport, og det med en 23 år gammel nordmann i utfordrerposisjon. Tross skuffelsen over å ha tapt en jevn finale, må Casper Ruud være strålende fornøyd med den raske framgangen gjennom denne sesongen:

  • Aldri har han spilt en så effektiv, variert og morsom tennis.

Der noen internasjonale kritikere før denne turneringen lurte på om nordmannen hadde kommet for lett til sin gode ranking, er tonen en helt annen nå:

- Jeg er veldig stolt av deg. Uheldig i dag, men en fantastisk turnering og sesong. Fortsett sånn, skriver tennislegenden Rafael Nadal til Casper på twitter.

For Casper ble helgas semifinale - og finale vendepunktet. Nå har han vist tennisverdenen at han er mer enn god nok til å prege fornyelsen av sporten i år framover.

- Dette var en annerledes Ruud enn den som ble feid vekk av Nadal i sin første Grand Slam-finale for tre måneder siden. Den dagen så det mer ut som om han hadde funnet et riktig fint sete for å se kampen, enn at han konkurrerte. Nå ville han aldri gi seg på det som skulle være hans søndag, skriver storavisa New York Times om thrilleren

DET vakre andresettet fortalte hva en ny, offensiv Casper nå kommer med til sporten. Etter tidlig å ha hindret et nytt servebrudd for Alcaraz, overtok nordmannen fullstendig styringa. Da spile han en tennis som fikk den fullsatte arenaen til å eksplodere av lykke:

- Vær så snill; hvis respekt for spillerne, Vær stille!, sa speakeren i et forsøk på å roe ned jubelen.

Men Casper var ikke til å roe ned. Den spanske yndlingen endte med å skrike over egne feil, og ble feid av banen med 6 - 2.

DENNE overlegenheten varte ikke. I et like strålende tredjesett foran en fortsatt kokende hall, var det Alcaraz som beholdt roen i tie-break. Det skjedde etter at Casper Ruud var nær settseier rett før spanjolen utlignet til 6 - 6.

Dette endret kampbildet. All den flotte tennisen til tross; denne gangen ble det bare neste for Casper.

Han måtte fullføre med å være den klart beste bare på premieutdelingen der han rørte New York-publikummet med gjennomtenkte ord om det å spille en tennisfinale i byen på 11.september.

MEN for norsk toppidrett er allerede de siste åra blitt de desidert største. Casper Ruud er bare en av de mange unge norske gutta som har nådd verdenstoppen for oss i helt nye medaljeøvelser:

  • Viktor Hovland er forlengst blitt en sensasjon i golf, Karsten Warholm ble kåret til verdens beste i friidrett, Jakob Ingebrigtsen har overtatt tronen på langdistanse, Kristian Blummenfelt er blitt best i trendy triatlon, superparet Anders Mol/Christian Sørum har dominert i sandvolleyball mens Erling Braut Haaland herjer foran hvert eneste fotballmål.

Pluss på med Martin Ødegaards suksess med Arsenal i Premier League og Dennis Hauger på vei mot Formel 1, så er det for tida kø av yngre norske menn som lyser fra sportssidene verden rundt.

Norge vinner snart alt.

NETTOPP bredden i norsk toppidrett blir målt gjennom den løpende rankinglista til Greatest Sporting Nation. Der er 2022 i ferd med å bli tidenes beste for Norge.

Det startet selvsagt med et vinter-OL som forbløffet utenlandske eksperter. Der de skulle vært vant til et norsk medalrush etter resultatene både i Sotsji 2014 og Pyenongchang 2018, ble lekene i Beijing enda bedre.

Den norske medaljerekorden fortalte ikke fullt ut hvordan vi dominerer internasjonal olympisk vinteridrett. Den virkelige styrken vises best av de anerkjente ekspertene i britiske Greatest Sporting Nation. Der måles styrkeforholdet mellom sportsnasjonene ved å bruke de åtte beste i hver stor internasjonal konkurranse:

- Norge har 74 slike plasseringer, men de er gjennomgående bedre enn konkurrentenes, understreket nettstedet, og kåret oss til klare vinnere av vinter-OL 2022 foran sportsstormaktene USA, Canada og Tyskland.

SLIK har det fortsatt gjennom året med Norge blant de tre beste nasjonene i sandvolleyball, stor suksess med Kristian Blummenfelt og laget i triatlon, Viktor Hovlands poeng i golf og Casper Ruuds framgang som har gjort Norge til verdens nest sterkeste tennisnasjon målt etter innbyggertallet.

Resultatene har vært så sterke at Norge nå er ranket som nummer 8 foran land som Kina og Sverige på den totale lista over verdens beste idrettsnasjoner basert på rundt 80 ulike idrettsgrener.

Det er en forbausende sterk plassering, og ville vært enda mer oppsiktsvekkende om norsk idrett ikke hadde misset så ofte i likestilling mellom kjønnene.

På guttas totalliste på Greatest Sporting Nation; den såkalte Global Cup, er Norge nå ranket som nummer 3. Bare USA og Frankrike er foreløpig bedre enn norske herrer i 2022.

MIDT mens denne kjønnsskjevheten er tydeligere enn noen gang i norsk idrett med skuffelsene i kvinnefotball, kommer ironisk nok boka om to av Norges største kvinnelige sportshelter Ingrid Kristiansen og Grete Waitz.

Dette er en spennende, dokumentarisk bok om en svunnen tid, innsiktsfullt skrevet av den tidligere dopingjegeren Mads Drange De to jentene var pionerer i langdistanseløping for førti, femti år siden, og brøytet vei for kvinners mulighet til å drive med akkurat hvilken idrett de selv vil.

Likevel forteller bokas tittel "Rivalene" om at det var et spent forhold mellom disse to norske sportsheltene der den tre år yngre Ingrid uten særlig hell utfordret den internasjonale populariteten til den langt mer forsiktige Grete Waitz.

I BESTE fall kan en slik sportslig rivalisering blant de aller beste løfte fram nye norske navn i nye øvelser. Det skjedde såvisst ikke på 10 000 meter og maraton der det ikke kom noen nye toppløpere på over en generasjon.

Disse to norske verdensstjernene ble aldri starten på et nytt, bærekraftig nasjonalt kvinnemiljø på langdistanse selv om de var trent av kunnskapsrike hjemmelige fagfolk. Bare Karoline Bjerkeli Grøvdal med sommerens nye norske rekord på 5000 meter har seinere nærmet seg verdenseliten.

SLIK er heller ikke de nye norske verdensstjernene i uvante idretter noen garanti for å gjøre det bra med andre norske navn i tennis, golf eller friidrett. Dagens unge norske stjerner har svært ulik bakgrunn og vei til toppen, og varierende forhold til det å bygge hjemlige treningsmiljøer for å fortsette en bredere framgang.

Det felles trekket ved denne nye norske suksessen, er likevel et rikt norsk samfunn der spesialisert idrett er blitt en naturlig del av utdanningssystemet landet rundt. Dette har åpnet både for sponsorpenger og kunnskapsbasert trening tidlig i karrieren i høyst ulike idretter; i hvert fall så lenge denne grenen ikke baserer seg på utnyttelse av barn.

Etter den framgangen Casper Ruud har vist på tennisbanen, er det visst ingen andre grenser for hvilke idretter norske utøvere kan bli gode i.

Om norsk idrett altså bruker denne gullalderen til endelig å prioritere gutter og jenter likt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer