Vinneren og taperen

Begge gamblet og spiste Ribose fra USA. Knut Holmann hadde flaks og spiste fra en rein boks. Grimseth hadde uflaks og spiste fra en urein boks. Holmann er dobbelt olympisk mester. Grimseth kan bli dømt for doping.

Knut Holmann møtte i går som vitne i dopingsaken i domsutvalget mot Stian Grimseth. Et slående symbol på den minimale forskjellen mellom toppidrettens triumf og tragedie. Rollene mellom de to norske idrettskjempene kunne vært byttet om:

  • Grimseth kjøpte sin boks med Ribose på Lanzarote, og lot trener Øystein Holt ringe vakthavende lege Ola Rønsen for å sjekke innholdet.
  • Holmann kjøpte sin boks i Sverige, og kontaktet ernæringsfysiolog Christine Helle for å sjekke innholdet.

Verken Rønsen eller Helle gikk god for at gutta kunne spise karbohydratproduket som i retten i to dager er blitt omtalt som «dyre sukkerbiter». Men begge tok sjansen, og tygde opp til 15 tabletter dagen.

- Risikoen er vi klar over. Min mening er at det til sjuende og sist er utøverens ansvar hva han får i seg, sa Holmann i går.

Grimseth ble tatt fordi han tilfeldigvis begynte å spise fra en boks forurenset med anabole steroider. Det er dokumentert gjennom grundige analyser. Andre av Grimseths bokser var reine.

- Boksene mine har aldri vært analysert, sier Holmann til Dagbladet.

- Vurderer du å få dem analysert?

- Nei.

  • Stian Grimseth risikerer 18 måneders utestengelse og slutt på karrieren på grunn av uflaks.
  • Knut Holmann har lagt opp, går på BI og jobber deltid for Olympiatoppen i et antidopingprosjekt. Kanskje blant annet på grunn av flaks.

Helt til slutt - før Holmann reiste seg og dro på forelesning - ble han spurt om han trodde at dopingsakene mot Grimseth og Aanes kunne vært unngått om sikkerhetsmetodene Olympiatoppen nå iverksetter, hadde vært etablert før OL. Han svarte slik:

- Ja. De er gode nok til at de to sakene hadde vært unngått.

Stian Grimseth

  • Født: 24. juli 1972 i Bergen.
  • Meritter: 10. plass OL 1996.
  • Personlige rekorder: 195 kilo i rykk og 235 kilo i støt.
  • Anmeldt for å ha testet positivt på det forbudte stoffet nandrolon under Sydney-OL.
  • Det internasjonale vektløfterforbundet (IWF) har utestengt Grimseth i to år fra alle konkurranser etter den positive dopingprøven. Grimseth har anket.<