Vinnermålet var hands - og aldri over streken

Et av tidenes tyverier i fransk fotball.

SPØKELSESMÅL: Wendel er i ferd med å starte jubelen over 2-1-målet. Men Wendel brukte armen, og ballen var vel aldri over linja?Foto: SCANPIX/AFP/JEAN-PIERRE MULLER
SPØKELSESMÅL: Wendel er i ferd med å starte jubelen over 2-1-målet. Men Wendel brukte armen, og ballen var vel aldri over linja?Foto: SCANPIX/AFP/JEAN-PIERRE MULLERVis mer

(Dagbladet): Debatten om videodømming vil gjøre fotballen mer rettferdig har rast denne sesongen, etter flere kontroversielle episoder både før, under og etter oppmerksomhetsmagneten VM.

Men det er episoder som den som inntraff i kampen mellom Bordeaux og Nancy i fransk toppdivisjon i går, som virkelig gir videotilhengerne vann på mølla.

Hjemmelaget Bordeaux hadde fått Ludovic Sanes ledermål utliknet av Paul Alo'o Efoulou i det 82. minutt, men presset på for vinnermålet mot slutten.

Og i det 88. minutt pekte plutselig dommeren mot midtsirkelen. Jaroslav Plasils frispark mot bakre hadde blitt møtt av Wendel da Silva, som brukte armen til å slå ballen mot mål via stolpen. Det så ikke kamplederen. Og TV-bildene viste at assistentdommeren heller ikke gjorde jobben sin, men mislyktes i å se at ballen til alt overmål aldri var over linja.

Se situasjonen på YouTube.

Dommeren innrømmer feil
Etter kampen raste naturlig nok Nancy-spillerne mot dommerne.

- Vi trodde dommeren hadde blåst frispark, og skjønte ingenting da det viste seg at han egentlig pekte mot midtsirkelen, sier Alfred N'Diaye, ifølge Eurosport.

- Det hjelper nok ikke å klage heller, dette var ikke en teknisk feil, men menneskelig svikt, sier han.

Dommer Bartolomeu Varela innrømte etter kampen at teamet hadde gjort en feil.

- Assistenten min var sikker på at ballen hadde krysset linja. Dessverre for Nancy, sier han.

Umulig å rette opp
FIFA åpnet nylig for å ta en ny titt på målteknologi, men kun dersom man får på plass et system som i løpet av et sekund vil kunne fortelle om en ball har vært over linja eller ikke.

HANDS: Wendel stikker fram armen.Foto: SCANPIX/AFP/JEAN-PIERRE MULLER
HANDS: Wendel stikker fram armen.Foto: SCANPIX/AFP/JEAN-PIERRE MULLER Vis mer

Handsen til Wendel ville neppe blitt oppdaget uansett.

Nancy-manager Pablo Correa hadde i går gitt opp å klage på dommeravgjørelsen.

- Det er vel like stor sjanse for å få den omgjort, som for at jeg får en million euro neste fredag, spøker han.

- Jeg har vært for videodømming i lang tid, men jeg er ganske alene i Nancy, ettersom Michel Platini er i mot og har kontakter med klubben, sier han.

Nancy falt til nedrykksplass etter tapet for Bordeaux. Vinnermålet kan forresten minne litt om det etter hvert legendariske ikke-målet til Reading mot Watford i 2008.

INNRØMMER FEIL: Sjokkerte Nancy-spillere omringet dommer Bartolomeu Varela. Etter kampen innrømmet Varela at linjemannen så feil.Foto: SCANPIX/AFP/JEAN-PIERRE MULLER
INNRØMMER FEIL: Sjokkerte Nancy-spillere omringet dommer Bartolomeu Varela. Etter kampen innrømmet Varela at linjemannen så feil.Foto: SCANPIX/AFP/JEAN-PIERRE MULLER Vis mer