«Vinnertrangen driver meg»

SJUSJØEN (Dagbladet): - Det er jobben min å være verdens beste skiløper, sier Bente Skari. Hun har rim i øyenbrynene og pustemaske hengende om halsen. Norges fremste VM-håp i Lahti har nettopp hatt en hard dag på jobben. I 30 minusgrader.

- Andre skal gjerne få med seg et par ting i tillegg til treninga. Men for meg dreier livet seg om ski. Jeg planlegger treninga først og ser hva det blir igjen av tid til andre ting etterpå, sier Bente Skari - og har egentlig allerede forklart hvorfor nettopp hun er verdens beste skiløper.

Minus 30

Mens Bente Skari tar imot Dagbladet på Sjusjøen, lar hun konkurrentene spise i fred av forspranget hennes i verdencupen under sprintrennet i Nove Mesto.

VM er viktigere enn verdenscupseier sammenlagt. Derfor treningssamling i norsk høyfjell.

Sikter man mot toppen er ikke 30 minusgrader grunn god nok til å la skiene hvile. Bare en kjapp dusj, så er Bente klar for sportslunsj i hotellets spisesal.

Målbevisst jobbing

Litt bedring år for år ga nødvendig inspirasjon. Realistisk forhold til resultater, og klokkertro på at hun en dag skulle klare det. Venner, skolegang, rydding og vasking står på minuslista.

Dette er i grove trekk oppskriften Bente Skari har fulgt for å komme dit hun er i dag.

- Jeg er rimelig fokusert, ja. Det må også til skal man bli best i verden. Og per i dag er det viktig for meg å være verdens beste skiløper. Det er jobben min.

Bente er likefram, ærlig og ujålete. Hun har et fast blikk og blotter hvite tenner i et varmt smil som langt på vei får en til å glemme blåfrosne tær etter ventingen på skidronningen i uforskammet mange blå.

- Jeg er ikke sånn veldig glad i å bli slått, underdriver Bente, og virker fremdeles irritert fordi hun tapte spurten mot Anita Moen under NM for snart tre uker siden.

Nei til lagidrett

Og Bente har ingen ting til overs for lagidrett:

- Jeg er individualist på min hals. Gjør jeg det bra er det jeg som skal ha æren for det. Og gjør jeg det dårlig er det jeg og ingen andre som skal ha skylda. Jeg prøvde meg på håndball i oppveksten, men skjønte ikke helt spillet. Et par av jentene på laget var veldig gode og vi vant serien. Jeg husker jeg syntes synd på de beste jentene fordi jeg og de andre på laget fikk like mye skryt for seieren som dem.

- At folk skal kjenne meg igjen på gata er slett ikke motivasjonen for å bli verdens beste. Jeg elsker å konkurrere. Det er vinnertrangen som driver meg. Derfor er det så viktig for meg å gå gode skirenn i Lahti, forklarer gullhåpet.

Så slører hun smilet i alvorlige folder og vedgår innsiktsfullt at hun lever i en liten og spesiell verden:

- Ikke slik at det jeg gjør har noe å si i den store sammenhengen. Det blir enkelt å sette ting i perspektiv når tusenvis av indere dør i et forferdelig jordskjelv.

Spiser og er glad

- Ta oppi litt fløte, ber Bente fotograf Thomassen, som er på beina for å hente kaffe.

Det er ikke slik at verdens beste skijente styrer unna fett og alt som er godt. Inntaket av lasagne er imponerende.

- Jeg er blant de største skijentene. 173 centimeter høy og 63 kilo. Jeg bremser ikke på matinntaket. Snarere tvert i mot. Min største bekymring er at jeg ikke skal få i meg nok. Men utenom sesongen - når treningsdosen er lavere - må jeg passe meg. Jeg har en tendens til å glemme at det ikke er så lurt å dytte i seg like mye da, sier Bente.

Fru Skari kjører heller ingen streng linje på hva hun spiser. Hun spiser normal mat som du og jeg. Og:

- Godteri spiser jeg i massevis. Gjerne daglig.

Men når det gjelder bruk av kosttilskudd, er Bente Skari Olympiatoppens mønsterutøver.

- Jeg bruker jerntilskudd under menstruasjonen. Ellers bruker jeg ingen verdens ting. Ikke tran engang, sier Bente, som mener at de fleste toppidrettsøvere helt klart kan få i seg det de trenger gjennom kostholdet.

Ja, ikke lever hun på luft og kjærlighet. Men hvordan står det egentlig til med kjærlighetslivet til ei skijente som lever størsteparten av vinterhalvåret i en sportsbag?

- Når jeg er hjemme med Geir prioriterer vi kjærligheten, understreker Bente.

Og det er jo heller ikke slik at Geir Skari ikke visste hva han gikk til.

- Kanskje bortsett fra at jeg er enda mer rotete enn Geir kunne forestille seg på forhånd. Klær som flyter på gulvet plager ikke meg. Jeg kan skritte elegant over i ei uke i strekk, vedgår fru Skari.

Men må herr Skari nøye seg med tilmålt tid med fruen, skal han vite at han langt oftere er i tankene hennes.

- Så bra har jeg det hjemme at jeg per i dag ikke kan si om jeg vil fortsette som aktiv etter 2003. Dette har selvfølgelig med mitt forhold til Geir å gjøre. Det blir stadig tyngre å dra ut. Mye tyngre enn da jeg var 20 år gammel. Og selv om vi ikke har konkrete barneplaner, har jeg ikke tenkt å vente til jeg blir fem-seks og tredve med å bli mamma.

Men det forutsetter at hun klarer å riste av seg trangen til å vinne skirenn.

TITT DEG: Slik ser hele Norges gulljente ut etter en skitur i nær 30 minus.
ENSOM: Livet i verdenscupen betyr mange netter uten ektemann Geir Skari.
MMMM... BRUNOST: Skulle ikke tro at denne jenta akkurat har satt til livs en stor porsjon lasagne.
LEPPEFIN: - Hårfargen er «et par knepp» mørkere enne Bentes naturlige hår. Her sørger skidronningen for at leppene blir et knepp eller to rødere.