BLE PARKERT: Alexandre Vinokourov måtte gi fra seg den rosa ledertrøya etter dagens etappe. Et 56-mannsbrudd stakk avgårde allerede etter 20 kilometer, og i mål var de 12.42 minutter foran. Foto:    AFP PHOTO/Luk Beines
BLE PARKERT: Alexandre Vinokourov måtte gi fra seg den rosa ledertrøya etter dagens etappe. Et 56-mannsbrudd stakk avgårde allerede etter 20 kilometer, og i mål var de 12.42 minutter foran. Foto: AFP PHOTO/Luk BeinesVis mer

Vinokourov satt sjakkmatt i spektakulær etappe

Favorittene sov i timen og ble knust.

|||

Et monsterbrudd uten sammenlagtfavoritter snudde opp ned på hele Giro dItalia onsdag. Unggutten Richie Porte (25) i danske Saxo Bank skal sykle videre med rosa ledertrøye.

Etappen går inn i Grand Tour-historien som en av de mest dramatiske sett med øynene til rittets forhåndsfavoritter. På samme måte som Oscar Pereiro (2006) og Roger Walkowiak (1956) i Tour de France, slo Porte og co. luften ut av sammenlagtfavorittene med et brudd som gikk inn med 12.42 minutter.

Russiske Jevgenij Petrov (31) i Katjusja-laget var sprekest i motbakkespurten og tok etappeseieren etter seks og en halv time på rittets lengste etappe over 256 kilometer fra Lucera og LAquila.

Men rosa ledertrøye tilfalt unggutten som har syklet fire dager i hvit ungdomstrøye, Richie Porte. Den australske Giro-debutanten satt med i 56-mannsbruddet som stakk fra favorittklyngen etter bare 20 kilometer på etappen.

På det meste var avstanden 17 minutter, og sammenlagtleder Alexandre Vinokourov ble satt sjakkmatt i uværet som preget etappen.

Også verdensmester Cadel Evans ble sittende bom fast i bakre felt.

Derimot var forhåndsfavorittene Carlos Sastre og Bradley Wiggins, som var kjørt av med ti minutter før onsdagens etappe, med i bruddet og tok igjen det tapte og litt til.

Med ett er seierskampen i Giro dItalia vid åpen igjen. Porte leder med 1.42 minutter på David Arroyo. Sastre klatret til åttendeplass sammenlagt, langt fra umulige sju minutter bak Porte.

Fra å lede rittet med over minuttet, er Vinokourov nå kjørt av med over ti minutter.

Russisk etappeseier betyr enda mørkere rittutvikling for italienerne, som fortsatt har til gode å tråkke inn en etappeseier i årets Giro-utgave (bortsett fra lagtempo). Aldri før har italienske syklister ventet på første seier i minst tolv etapper i sitt eget storritt. (©NTB)


NY MANN I ROSA: Richie Porte fra Saxo BankFoto:  AFP PHOTO/Luk Beines
NY MANN I ROSA: Richie Porte fra Saxo BankFoto: AFP PHOTO/Luk Beines Vis mer