Én av ti skadet seg i Sotsji-OL

Vinter-OL er farligere enn sommer-OL: - Oppsiktsvekkende

IOC samler ny informasjon for å forebygge skader.

SKADEUTSATT: I vinter-OL går ting fortere, høyere og lengre. Det fører igjen til flere skader enn i sommer-OL. I tillegg er flere andre faktorer avgjørende for den høye skadefrekvensen i vinter-OL. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO
SKADEUTSATT: I vinter-OL går ting fortere, høyere og lengre. Det fører igjen til flere skader enn i sommer-OL. I tillegg er flere andre faktorer avgjørende for den høye skadefrekvensen i vinter-OL. Foto: AFP PHOTO / JAVIER SORIANOVis mer

(Dagbladet): Mer enn én av ti utøvere i de to siste olympiske vinterlekene har pådratt seg skader under mesterskapene. Det viser studier utført av Den internasjonale olympiske komité (IOC).

De har hentet inn informasjon fra alle de ulike nasjonale forbundene og deres legeteam, og laget en oversikt over alle skader som krevde medisinsk hjelp.

Noen idretter skiller seg ut som farligere enn andre.

Halvparten skadet seg

Det mest ekstreme tilfellet finner man i freestyle. Under OL i Sotsji meldte nesten halvparten av utøverne fra om skader.

En annen idrette som skiller seg ut, er de ulike snowboard-øvelsene. Her pådro mellom 31 og 37 prosent av utøverne seg skader under mesterskapet.

I Sotsji opplevde den norske snowboardstjerna, Helene Olafsen, marerittet. Hun landet forkjært under et hopp i kvalifiseringen, og allerede der var OL over for hennes del. Korsbåndet var røket.

- Jeg hadde vært innstilt på dette så lenge, og man ser liksom for seg hva man skal si til pressen og alt det gode som skal skje. Også ender du i sykebåra, og tilbringer hele dagen på sjukehus, sa hun den gangen.

Tiril Sjåstad Christiansen er best med ski på beina, og har gjort det skarpt som freestylekjører. Hennes idrett er også farligere enn mange andre, og 22-åringen har slitt med skader i store deler av sin karriere.

Nå er hun imidlertid friskmeldt og er et av Norges store gullhåp i Pyeongchang.

- Jeg er veldig positiv. Man tenker jo tanken om det er verdt det, om jeg skal gidde. Men til sjuende og sist dukker det opp tanker om hva du vil gjøre og den eneste veien å komme dit på er å gjøre det. Jeg føler meg ikke ferdig ennå. Det er sykt mye jeg har lyst til å gjøre, har hun tidligere uttalt til Dagbladet.

Vinter-OL farligst

Et annet funn IOC gjorde under forskningen på olympiske skader, var forskjellen mellom vinter-OL og sommer-OL.

- En av de mer oppsiktsvekkende tingene vi har oppdaget er at det er svært ulike skademønstre i sommer-OL og vinter-OL, sier Dr. Willem Meeuwisse, som er av forskerne bak studien.

Årsaken til dette er at vinteridretter er raskere enn sommeridretter, og utøverne flyr høyere, lengre og oftere gjennom luften. Dette fører til større skader, fordi utøverne kommer i så stor fart.

Varme

Noe annet som spiller inn er værforholdene under OL.

- De to siste olympiske vinterlekene har det vært relativt varmt, sier Meeuwisse, som tror dette øker antallet skader i de ulike idrettene.

Blant annet er alpinistene i en utsatt posisjon når været er varmere. I utfor skal løypa være hard, nesten som is, og løsere snø kan få alvorlige konsekvenser.

- Man kommer inn i svingene i veldig stor fart. Hvis snøen er myk, gir den etter, sier forskeren. Hvis snøen ikke responderer som den skal, er det fare for at alpinisten fyker ut av løypa.

En australsk trener kalte half-pipe-løypene i Sotsji for «søppel» på grunn av det varme klimaet.

Verken alpinister eller andre utøvere trenger neppe å frykte spesielt varme temperaturer i Pyeongchang derimot. Gradestokken har krøpet nedover mot 20 minusgrader den siste tiden, og allerede har flere utøvere reagert på ekstremkulda.

Samler ny informasjon

Også under årets vinter-OL skal det samles inn informasjon om skader i mesterskapet.

IOCs medisinske- og vitenskapelige researchgruppe skal hente inn verdifull informasjon daglig om skader og sykdom blant utøverne, granske risikofaktorer og utvikle forebyggende strategier.

Gjennom å samle inn store mengder data over tid, håper de å kunne bygge innovative sportsfasiliteter for hver øvelse i framtida og legge til rette for medisinsk hjelp i verdensklasse.