Klimakrise vinter-OL

Vinter-OL smelter vekk

Mens IOC leter etter vinterbyer, synker jorda midt i Russlands mest populære alpinsenter.

VARM FRAMTID: Stadig flere historiske vinterbyer forsvinner. Den globale oppvarmingen gjør at IOC nå må stryke nesten halvparten av kandidatene til å arrangere vinter-OL. Her fra langrennsarenaen i Seefeld til vinter-OL 1964. Dette var også en uvanlig mild vinter der lekene måtte reddes med tilkjørt snø. Nå er det uvanlige blitt vanlig. FOTO: Reuters/Dominic Ebenbichler.
VARM FRAMTID: Stadig flere historiske vinterbyer forsvinner. Den globale oppvarmingen gjør at IOC nå må stryke nesten halvparten av kandidatene til å arrangere vinter-OL. Her fra langrennsarenaen i Seefeld til vinter-OL 1964. Dette var også en uvanlig mild vinter der lekene måtte reddes med tilkjørt snø. Nå er det uvanlige blitt vanlig. FOTO: Reuters/Dominic Ebenbichler. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DAVOS (Dagbladet): Det er varmegrader i det sveitsiske vinterparadiset Davos. Etter noen dager med sprengkulde, har den nye virkeligheten kommet tilbake:

  • Selv nesten 1600 meter over havet er ikke lenger en av Europas mest berømte vinterbyer snøsikker rett før jul.

De fleste skiheisene står og nesten alle skiløypene er stengt. Det lille snølaget som overlever varmegradene holder ikke til å leke. Verken nedover eller bortover på ski. Selv i forhold til de siste varme vintrene er den skjøre snødybden uvanlig lav.

I riktig gamle dager pleide verdens beste skøyteløpere drar til banen rett under hotellet mitt. Der var det naturlige stabile isforhold, og mulig å sette rekorder i den tynne lufta. Det var her amerikanske Eric Heiden i 1980 gikk inn til dengang fantastiske 1.54,79 på 1500 meter

Skøytebanen er for lengst borte, og nå er all idrett på is og snø truet.

Fasjonable St. Moritz på omtrent samme høyde rett over fjellet, har arrangert de olympiske lekene to ganger.

Men heller ikke her, er framtidas vinter-OL trygt.

TANKEN var å bestemme hvilke byer som skulle være kandidater til å arrangere vinterlekene i 2030, men nå må den internasjonale olympiske komité tenke seg om på nytt.

Og når det er snakk om vinter-OL, blir nettopp det stadig vanskeligere. En etter en forsvinner de historiske vinterbyene. De smelter bort:

  • Der IOC inntil nylig hadde 19 aktuelle byer for vinter-OL, er det snart bare 10 igjen på den lista.

Ingen trenger å lure på årsaken. Da IOC-ledelsen forleden var samlet for å diskutere vinterlekenes framtid, ble det henvist til en to år gammel rapport med en stadig mer aktuell tittel.

Rapporten het «Kampen mot klokka», og er trist lesning for de som er glad i vinteridrett.

DENGANG DA: Utendørs vintersport i Davos på den tida de fleste av verdens beste skøyteløpere holdt til der. Nå mangler det også nok snø til å gå på ski.
DENGANG DA: Utendørs vintersport i Davos på den tida de fleste av verdens beste skøyteløpere holdt til der. Nå mangler det også nok snø til å gå på ski. Vis mer

FOR den forskningsgruppa under ledelsen av den britiske forfatteren og sosiologen David Goldblatt som leverte denne rapporten, konkluderte allerede da med at også sportsfolket er seint ute i klimakampen:

  • Den globale oppvarmingen vil forandre mye på hvor og hvordan vi driver idrett.

Advarslene har vært mange de siste åra. Rugby-VM måtte utsettes i 2019 på grunn av uventet kraftig tyfon og året etter ble prestisjeturneringen Australian Open avbrutt av giftig røyk fra de mange skogbrannene. Før arrangørene av Tokyo-OL måtte avlyse prøvelekene på de lengste distansene fordi det med ett ble uvanlig varmt den sommeren.

Siden har temperaturen steget. De tre foregående åra har alle vært blant historiens varmeste, og 2022 kommer snart på den samme topplista.

DENNE oppvarmingen endrer vilkårene for leken.

Funnene i rapporten er omfattende. For eksempel risikerer en av fire fotballarenaer i det britiske ligasystemet å bli oversvømmet i løpet av tretti år. På samme vis vil en tredjedel av britiske golfbaner kunne bli ødelagt av høyere vannstand.

Og verst ser det ut for vintersporten.

Eller som rapporten konkluderer:

- Ingen normal sport i en unormal verden.

FOR de historiske vinterbyene er det unormale lange perioder uten snø. Allerede nå vurderer IOC de mulige kandidatene etter kriterier om temperaturer under frysepunktet i en tiårs periode.

Endringene har for lengst slått direkte inn under vinterlekene. Rapporten viser til hvor urettferdig det var med store temperaturforskjeller i Sotsji-OL 2014 der nesten alle medaljevinnerne i de individuelle konkurransene i langrenn kom fra de ti som startet først i sporet.

Den hurtig stigende snøtemperaturen førte også til at færre fullførte konkurransene i alpint og snøbrett, og et nesten ti prosent høyere antall skader.

PUTINS nasjonalistiske prestisjeprosjekt i Sotsji, er blant de framtidige OL-arrangørene som nå blir strøket. Ikke bare på grunn av den stadige krigingen hans, men fordi det blir for varmt også i det historiske vinterriket Russland:.

Selv i det kaldeste Sibir forandrer oppvarmingen naturen. Nylig kom det plutselig et synkehull midt i det russiske skiparadiset Sheregesh med heiser opp mot 1300 moh. der russisk ungdom i årevis har feiret våren med skigåing i badetøy. Nå brast jorda plutselig med tørke og varme som mulig årsak. Teorien bak stadig flere synkehull er at det blir frigjort eksplosive metangasser. Alt dette fordi Sibir tiner.

Det blir ikke noe nytt russisk vinter-OL av det. Selv et fredelig Russland uten Putin i framtida slite med å finne en ny snøsikker arrangørby.

DENNE nye virkeligheten gjelder det meste av den kjente vinterverdenen, Ved hjelp av klimaforskerne har rapporten undersøkt de sannsynlige endringene i 19 tidligere OL-byer.

Svaret er nedslående. Bare ti er aktuelle fram mot 2050, og så forsvinner ytterlige fire fra 2080.

Om to generasjoner er det altså bare seks historiske olympiske vinterbyer igjen.

GIGANTISK: Fenomenet forekom ved det populære skiområdet Sheregesh i Russland. Video: @incident_kuzbass / @GoShoria. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

DENNE rapporten gjør mye mer enn å holde dommedag over gamle sportsminner. Først og fremst gir den en situasjonsbeskrivelse av klimaarbeidet i de ulike internasjonale idrettene. Altså en plattform for å reagere så raskt som mulig.

Eller for å vise det med et ferskt eksempel:

  • La være å le vekk problemstillingen slik den fotballstjerna Kylian Mbappé' gjorde på direkte spørsmål om han kunne tenke seg å bytte privatfly med en to timers togtur fra Paris til Nantes for å spille neste bortekamp i den franske ligaen.

Den latteren forlenger neppe livet.

DÅRLIG GLID: Skibyen Trondheim er stadig innom planer om å bli med som arrangør iav vinter-OL. Men også her har snøforholdene lenge vært usikre. Dette arkivbildet fra skianlegget på Granåsen forteller at VM-arrangøren i 2025 kan få seg en overraskelse også den vinteren. FOTO: Gorm Kallestad / NTB
DÅRLIG GLID: Skibyen Trondheim er stadig innom planer om å bli med som arrangør iav vinter-OL. Men også her har snøforholdene lenge vært usikre. Dette arkivbildet fra skianlegget på Granåsen forteller at VM-arrangøren i 2025 kan få seg en overraskelse også den vinteren. FOTO: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

IOC vil uansett satse videre på de historiske vinterbyene. Gjenbruk er blitt et nøkkelbegrep for de faste ekspertene til den olympiske bevegelsen som nå evaluerer mulige kandidater.

Vinter-OL 2030 går sannsynligvis til japanske Sapporo som sist arrangerte i 1972. Så håper OL-arrangørene fra 2000 i Salt Lake City å få sjansen fire år seinere.

Men IOC-ledelsen mangler altså motkandidater etter at Vancouver (OL-arrangør i 2010) fikk nei fra de regionale myndighetene, og har gitt sin egen ekspertgruppe mer tid for å se på hvordan vinterlekene best kan overleve klimaskiftet.

Og imens smelter flere muligheter vekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer