ÅRETS SKIDUELL: Petter Northug mot Martin Johnsrud Sundby på 5-mila i Holmenkollen lørdag. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
ÅRETS SKIDUELL: Petter Northug mot Martin Johnsrud Sundby på 5-mila i Holmenkollen lørdag. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.Vis mer

Vinterens duell: Nå utfordrer han Martin på hvem som er raskest på 5 mil på ski

Best i Drammen. Hva med Oslo?

I GÅR var Petter Northug konge på byen. Ingen langrennsløper kler den rollen bedre enn ham. Festen i Drammen ble akkurat slik langrennsport som Petter har formet den det siste tiåret; dristig, full fart, røft og tett på publikum. Altså urbant så det holder.

Alt dette har gjort at drammenserne med rette er blitt kåret til verdens beste skiarrangører, og at Petter står igjen fra denne epoken som verdens beste langrennsløper.

I TOPPFORM IGJEN: Sprinten i går viste at Petter er tilbake i godt slag. Det gir en helt ny situasjon foran lørdagens duell med Martin Johnsrud Sundby. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet.
I TOPPFORM IGJEN: Sprinten i går viste at Petter er tilbake i godt slag. Det gir en helt ny situasjon foran lørdagens duell med Martin Johnsrud Sundby. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

Det er derfor han utfordrer Martin Johnsrud Sundby i Oslo på lørdag for å se hvem av de to som er raskest til å gå 5 mil klassisk på ski.

DER setter ikke Petter tittelen sin på spill. Det som har skjedd, står der uansett om det er Martin som for tida presser fram utviklingen i sporten.

TOK SJANSEN: Petter satset på blanke ski, og ble konge på byen i Drammen. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
TOK SJANSEN: Petter satset på blanke ski, og ble konge på byen i Drammen. FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix. Vis mer

Det spennende er at Petter med denne seieren i Drammen igjen dytter grenser slik han har gjort gjennom hele sin eventyrlige karriere. For dette var sprintløypa som var forandret for å stoppe stakingen på blanke ski, men som likevel fikk en vinner som gjorde nettopp det.

Hørt det før? Joda, arrangører har med støtte fra det internasjonale Skiforbundet (FIS) prøvd å bremse utviklingen. Det skal de fortsatt gjøre. På samme vis som løperne tester sine maksimale grenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 GIGANT I KOLLEN: Kondisjonsfenomenet Oddvar Brå var som skapt for det kuperte Nordmarks-terrenget. Han har tre seire på 5-mila der. FOTO: NTB / Scanpix.
GIGANT I KOLLEN: Kondisjonsfenomenet Oddvar Brå var som skapt for det kuperte Nordmarks-terrenget. Han har tre seire på 5-mila der. FOTO: NTB / Scanpix. Vis mer

Til sammen gir det dynamikk og utviklingen i en utholdenhetsidrett som trenger akkurat det for å være så morsom som mulig å se på. Og på lørdag kommer sportens kongeduell i Holmenkollen; Petter Northug mot Martin Johnsrud Sundby.

DET var den duellen vi ikke fikk i Falun-VM i fjor da Martin ble syk, og det er den duellen det ikke har vært mulig å se hittil i vinter fordi Petter ikke har vært i god nok form. Det er han nå, og det rett før hans viktigste mål for resten av denne sesongen:

 NESTEN ALLE DE STØRSTE: Gjermund Eggen med VM-seieren fra 1966 er på lista over 5-mils vinnere i Holmenkollen. Sammen med omtrent alle de store mesterne i langrenn. FOTO: Rolf Chr. Ulrichsen / Aftenposten. .
NESTEN ALLE DE STØRSTE: Gjermund Eggen med VM-seieren fra 1966 er på lista over 5-mils vinnere i Holmenkollen. Sammen med omtrent alle de store mesterne i langrenn. FOTO: Rolf Chr. Ulrichsen / Aftenposten. . Vis mer

•• På 5-mila i Kollen blir det ren prestisje mellom to løpere som til daglig ikke er bestekompiser, men som begge gjerne trener sammen og har dyp respekt for konkurrentens sportslige nivå.

I vinter har Martin vært i egen klasse. Det er han som har utviklet stakingen til langløpsspesialistene, og jobbet fram en fartsøkning som kan sprenge feltet på fellesstartene i distanserenn.

INGEN BEDRE: Thorleif Haug; med seks seire på 5-mila har ingen vunnet mer enn ham ipå kongedistansen i Holmenkollen.FOTO: PRESSE SPORTS / SCANPIX.
INGEN BEDRE: Thorleif Haug; med seks seire på 5-mila har ingen vunnet mer enn ham ipå kongedistansen i Holmenkollen.FOTO: PRESSE SPORTS / SCANPIX. Vis mer

Det var slik han hadde planlagt å gjøre det allerede på 5-mila i Sotsji sammen med et par andre  av de mest utholdende løperne. Da ble det for hardt i tynnlufta. I Falun i fjor på samme distanse var planen toppet med en inntrent langspurt på de siste kilometerne inn mot mål etter Mördarbacken. Så kom sykdommen, og det var Petter som tryllet fram en legendarisk innspurt i løssnøen.

Lørdag stiller de likt på våt, sugende nysnø i Holmenkollen.

DEN FØRSTE KOLLEN-GIGANTEN: Lauritz Bergendahl vant 50 km fem ganger tidlig på 1900-tallet, og var den første store profien på 5-mila. Her får han som 64-åring æren av å gå inn med den olympiske ilden under åpningsseremonien på Bislett 1952. FOTO: Johan Brun/Dagbladet.
DEN FØRSTE KOLLEN-GIGANTEN: Lauritz Bergendahl vant 50 km fem ganger tidlig på 1900-tallet, og var den første store profien på 5-mila. Her får han som 64-åring æren av å gå inn med den olympiske ilden under åpningsseremonien på Bislett 1952. FOTO: Johan Brun/Dagbladet. Vis mer

BARE det at Martin har vært så suveren hittil i vinter, pirrer Petters vinnerinstinkt. Det gir han også det beste utgangspunktet for å gjøre et maksimalt løp på lørdag. Det er i slike situasjonen Petter Northug klarer å presse ut mer krefter enn noen annen langrennsløper.

Om det er nok, er en annen sak. Dette er Martins hjemmebane. Ikke bare geografisk med utsikt nesten til Røa, men også topografisk. De mange bratte bakkene utfordrer mer enn vinnerinstinkt; de viser hvem som nå er verdens sterkeste løper.

Og den som er verdens sterkeste har gjerne vunnet også i Kollen. Lista over 5-mils vinnerne der er skihistorisk nesten hundre prosent korrekt når det gjelder å samle de mest kjente navnene. Lauritz Bergendahl, Thorleif Haug, Veikko Haukulinen, Eero Kolehmainen, Assar Rönlund, Arto Tiainen Juha Mieto, Pål Tyldum, Gjermund Eggen, Ole Ellefsæter, Oddvar Brå, Thomas Wassberg, Gunde Svan, Vegard Ulvang, Per Elofsson, Thomas Alsgaard, Erling Jevne og Petter Northug.

Bare Frode Estil, Dario Cologna og Bjørn Dæhlie; den aller sterkeste,  mangler, og så Martin Johnsrud Sundby da som er blitt to ganger andremann og en gang nummer tre i løpet av de tre siste sesongene.

Kongeduell på lørdag altså.

Og akkurat det pirrer begge.