Vinterens vakreste

HOLMENKOLLEN(Dagbladet): Dette er en hyllest til skiskyting som idrett, Kollen som idrettsarena, det norske publikum og værgudene. To norske gull på VMs første dag var som en drøm, og aldri skal jeg glemme gledestårene til Liv Grete Skjelbreid og Frode Andresen.

Et vakrere vintereventyr enn det vi var vitne til i Kollen i går, finnes knapt. Tankene gikk tilbake til Lillehammer-OL. Skiskyting har fått sitt definitive gjennombrudd som TV-idrett de siste årene og aldri har interessen for et VM i skiskyting vært større enn i år. Det har selvfølgelig sammenheng med de gode prestasjonene til Ole Einar Bjørndalen og Frode Andresen som begge har fem seire i verdenscupen denne sesongen, og at VM arrangeres på hjemmebane. Men en viktig del av forklaringen er også denne idrettens revolusjon som har gjort skiskyting mer spennende enn all annen vinteridrett.

  • Det er ikke så mange år siden vi betraktet skiskyting som en kjedelig idrett hvor langrennsferdighetene var altfor dårlige i forhold til spesialistene og hvor skyteskivas innvirkning på resultatet ikke gikk opp for oss før etter at løperen var i mål. Idretten fikk et løft da Eirik Kvalfoss skaffet oss både OL- og VM-gull på 80-tallet, men det har vært mange magre år rent sportslig inntil dagens utøvergenerasjon begynte å hevde seg.

En nordmann har imidlertid brukt tida godt: Som president i Det internasjonale skiskytterforbundet har Anders Besseberg gått i bresjen for å gjøre skiskyting mer publikumsvennlig. Uten de store protester, slik vi har sett i langrenn, har utøverne akseptert en rekke forandringer som har gjort idretten gradvis mer attraktiv.

  • Skiskyting arrangeres i dag bare som sprint, jaktstart, 20 km, fellesstart og stafett. I seks av ti øvelser handler det om å komme først til mål. Ballongblinkene er borte og standplassene ligger på stadion der publikum kan juble og fortvile i takt med skuddene. I går sto jeg selv ved standplassen og kjente hvilket publikumstrykk som møter utøverne. Du skal gå fortest på ski og treffe blinken - uten å få skjelven.

Alt dette har gjort skiskyting til det perfekte TV-drama. Nervepirrende og intenst. Meningsmålinger viser at mye av grunnen til den enorme TV-interessen er at spesielt kvinner og barn lar seg fascinere av denne idretten.

Hittil har skiskytterne operert i skyggen av våre langrennsstjerner. Både sportslig og økonomisk. En forklaring på at kjærligheten blomstrer mellom utøverne, er nettopp at kvinner og menn har fellessamlinger for å spare penger. Kanskje står vi overfor en ny tid der skiskytterne vil overta den status og det hegemoni langrennsløperne har hatt i forhold til publikum, TV-interesse og sponsorer.

  • Frode Andresen er vår første verdensmester på hjemmebane siden Olav Jordet vant på Elverum for 35 år siden. De fleste av oss husker Frode som i frustrert skuffelse truet med å legge opp da han ble satt ut av stafettlaget under OL i Nagano. I går fikk han oppreisning, og Norge fikk en ny idrettshelt.
  • Liv Grete Skjelbreid sto likevel for den store overraskelsen. Etter sykdommen var det ingen som hadde regnet med henne i gullkampen.

Det var et gledessjokk og et idrettshistorisk høydepunkt på norsk skiskytings største dag.

tormod.haugstad@dagbladet.no

TO GULL: Alt var fullkomment i går; Kollen i solfylt vinterprakt, et entusiastisk publikum og to norske VM-gull.