Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vinterens viktigste seier for hele norsk idrett

Skiforbundet prioriterte fellesskapet framfor Northug.

 PÅ JOBB:  Petter Northug kan ikke jobbe med Coop-aktiviteter så lenge han deltar på landslaget i vinter. Det er konsekvensen av den nye avtalen han til slutt signerte med Skiforbundet. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix.
PÅ JOBB: Petter Northug kan ikke jobbe med Coop-aktiviteter så lenge han deltar på landslaget i vinter. Det er konsekvensen av den nye avtalen han til slutt signerte med Skiforbundet. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix. Vis mer

SKIFORBUNDET har all grunn til å gratulere seg selv med den nye stramme landslagsavtalen for privatløperen Petter Northug. Det som kunne ha endt som et feigt steg bort fra den felles plattformen for all norsk eliteidrett bare for å tekkes ett av de største OL-håpene våre, ble i stedet en bekreftelse på at lederne i Norges viktigste olympiske idrett vet hvorfor sporten deres har kommet i denne svært gunstige  posisjonen:

•• Langrenn er en samlet nasjonalsport, og må driftes deretter.

For Skiforbundet betyr dette at de ikke har hatt noe å fire på i de langtrukne diskusjonene med COOP som nå har overtatt reklamerettighetene til Nortug. Så lenge Petter konkurrerer for Norge måtte han bli behandlet på akkurat samme vilkår som de andre landslagsløperne.

Det er dette likhetsprinsippet Skiforbundet har holdt fast på, og da blir det ikke mye plass til Northugs private sponsorer denne vinteren.

SELVSAGT var disse begrensningene noe Petters nye arbeidsgivere i COOP burde ha skjønt før de inngikk den kostbare avtalen med ham. En ting er denne uforståelige satsingen fra samvirkebevegelsen på å ødelegge det felles fundamentet for norsk langrenn; noe annet de de praktiske problemene de rent kommersielt måtte ha forventet i en OL-sesong.

Det siste behøver ingen andre enn COOP-medlemmene bekymre seg for. Oppsplittingen av det norske elitemiljøet angår derimot hele skibevegelsen.

Det har altså Skiforbundet til fulle tatt konsekvensen av ved å beskytte landslaget.

AKKURAT det er en nødvendighet i alle norske idrettsgrener. Et lite land som baserer eliteidretten sin på et landsomfattende nett av lokalklubber, kan ikke driftes annerledes. I Norge er sport et felles anliggende.

Det er dette som gjør COOP-satsingen på Petter Northug så meningsløs. Det er ingen som går fortere på ski hverken nå eller i framtida ved at elitemiljøet og den nasjonale kunnskapen splittes. Foreløpig har dette sololøpet bare påført Ski-Norge et helt unødvendig ekstraarbeid. Det er ingen nytte i å diskutere rammene for private løpere som ønsker å gå for Norge. En landslagsløper er pr. definisjon en del av fellesskapet, og må bidra deretter.

DET ANSVARET har da heller ikke Petter løpt fra. Gjennom hele denne diskusjonen har han holdt en avslappet,fin tone, og på den måten gjort sitt til at disse forhandlingene ikke har ødelagt noe for det sportslige samarbeidet i OL-sesongen. Problemet her er altså ikke Petter Nortugs ønske om å trene for seg selv, men de konsekvensene som følger av den svake forståelsen av norsk eliteidrett hos de som finansierer denne satsingen.

Nå som Petter har skrevet under denne stramme avtalen, kan både Norges beste herreløper og Skiforbundet konsentrere seg om å få mest mulig ut av landslagene denne vinteren.

Akkurat det framstår som et adskillig bedre samvirke enn det COOP-ledelsen bedriver for tida.