Vinterleker på Vestlandet og i Tromsø. Ny plan kan gi OL til Norge allerede i 2026

Ishockey til Stavanger, Bergen og Tromsø. Skiskyting til Trondheim eller Oslo.

SUNT NORSK IGJEN?  Marit Bjørgen og Ungdoms-OL ble suksess stor nok til å gi Norge vinterlekene allerede i 2026. Tanken er nå å  dele opplevelsene på flere byer for å få et bredere folkelig engasjement. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
SUNT NORSK IGJEN? Marit Bjørgen og Ungdoms-OL ble suksess stor nok til å gi Norge vinterlekene allerede i 2026. Tanken er nå å dele opplevelsene på flere byer for å få et bredere folkelig engasjement. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Det å arrangere et OL vil alltid være bestemt av en sånn passe samlet nasjonal vilje til å betale regningen. Likevel; på vei forbi standen for «Trygg idrett » i Håkons Hall sist uke burde det være mulig for en og annen OL-skeptiker å ha en ettertanke rundt den utskjelte olympiske bevegelsen. For det var den samme bevegelsen som nylig slet med homoforakten i Russland som nå jobber effektivt og smart for å sikre utøverne sine mot seksuell trakassering i idretten.

Det stod kø av tenåringsjenter ved standen, og historiene de fikk fortalt var viktige nok i seg selv. På ti dager har over 210 000 besøkende under Ungdoms-OL opplevd en bevegelse som tør bruke den naturlige kraften i  idrett til noe som drar leken over til hverdagen. Akkurat det gjelder i beste fall sport jorda rundt, og mye er som Lillehammer 2016 finansiert av det gedigne overskuddet til IOC:

•• Aldri har den olympiske bevegelsen stått sterkere kulturelt, politisk og økonomisk i verdenssamfunnet.

SUKSESS:  Et vågalt og annerledes Ungdoms-OL slo an både blant tilskuerne og IOC. Her amerikanske Paula Cooper. i lufta i halfpipe-konkurransen som var utplassert til Oslo. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
SUKSESS: Et vågalt og annerledes Ungdoms-OL slo an både blant tilskuerne og IOC. Her amerikanske Paula Cooper. i lufta i halfpipe-konkurransen som var utplassert til Oslo. FOTO: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix. Vis mer

Det gjør at sentrale lederne i vår egen sunne, verdibaserte idrett mer enn noen gang vil ha Norge med i arbeidet for å reformere en bevegelse som fortsatt slites mellom de personlige ambisjonene til gamle menn og stadig sterkere krefter som prøver å gjøre IOC til et globalt sosialt verktøy.

Og nå har norsk idrett en helt ny plan for å få det til.

EGENTLIG trodde ikke de norske idrettslederne at det skulle være mulig å starte en omkamp om OL bare halvannet år etter nederlaget i den hjemlige søkerprosessen til Oslo 2022. Her har en drøy ukes sammenhengende suksess på Lillehammer forandret mye:

FÅ MØRKE DRESSER:  En enkelt kledd IOC-president oppsummerer Ungdoms-OL på Lillehammer som en stor suksess. Det gjør byen til favoritt i 2026. Om Norge vil. FOTO:Geir Olsen / NTB scanpix.
FÅ MØRKE DRESSER: En enkelt kledd IOC-president oppsummerer Ungdoms-OL på Lillehammer som en stor suksess. Det gjør byen til favoritt i 2026. Om Norge vil. FOTO:Geir Olsen / NTB scanpix. Vis mer

Hele 73 av IOCs 92 medlemmer har besøkt byen. Det er enda flere idrettstopper enn de som kom til til Lillehammer i 1994 dengang det å reise rundt på olympiske arrangementer var en bisarr chartertur i luksus. Nå har de mørke dressene vært erstattet med lek og hygge, og responsen på denne ungdomsleiren er overveldende fra alle med makt i internasjonal idrett:

•• Lillehammer er en ideell by for et nytt vinter-OL.

Med utgangspunkt i de moderniserte anleggene fra 1994, får IOC en arrangør som passer endringene som kom med reformprogrammet «Agenda 2020». Tildelingen av vinterlekene for 2026 blir første sjansen til å bruke dette programmet fullt ut. Det gir Norge en sjelden rask mulighet til å diskutere OL-søknad igjen.

BEDRE SJANSER NÅ?  Med Ol-anlegg også på Vestlandet er mulighetene adskillig bedre for å få et samlet Høyre bak søknaden. Her statsminister Erna Solberg på inspeksjon på Hafjell. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix.
BEDRE SJANSER NÅ? Med Ol-anlegg også på Vestlandet er mulighetene adskillig bedre for å få et samlet Høyre bak søknaden. Her statsminister Erna Solberg på inspeksjon på Hafjell. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix. Vis mer

Samtidig er det nettopp en slik diskusjon de sentrale idrettslederne minst av alt ønsker. Planen er å ikke ha noen sentralt styrt søkerprosess før interessen for vinterlekene bobler over hele landet.

FOR neste gang må det starte med et trykk nedenfra for å få OL til Norge. Her er suksessen på Lillehammer en fin begynnelse, men fortsettelsen må komme langt flere steder. Det kan skje raskt når lokale krefter oppdager de helt nye mulighetene som finnes for å få en del av de neste norske vinterlekene. OL 2026 kommer til å bli tildelt Europa.

Nå vil IOC selv ha anlegg spredt for å gjøre det lettere for arrangørlandet. En av arbeidsgruppene til «Agenda 2020» foreslo nasjonal utplassering av ishockeyhaller som et middel for å dra ned kostnader og øke verdien av etterbruk for vinterlekene. Det er perfekt for Norge der ishockey er den jevnest voksende publikumsidretten:

••. For Norge betyr det for eksempel et OL 2026 med ishockey fordelt på Stavanger, Bergen og Tromsø, samt kanskje Østfold.

Med et mulig skiskytter-program avviklet i Trondheim eller Oslo, gir dette et arrangement med langt bedre forutsetninger for å sikre en bred politisk forankring. Det var OL-skepsisen på Vestlandet som til slutt stoppet Oslo 2022.

Dette må skje før idretten sentralt ber om noe som helst. Denne gangen kommer det uansett ingen søknad før viljen til finansiering er politisk sikret. Det betinger sannsynligvis tverrpolitisk støtte i Arbeiderpartiet og Høyre, og for sistnevnte er Vestlandet sentralt. Det var den delen av partiet som i tolvte time fikk snudd Høyre til et nei.

VIP-TRIUBUNEN:  Idrettspresident Tom Tvedt (midt i bildet nederst) med fine gjester i Gjøvik Fjellhall. Denne gangen venter de sentrale idrettslederne på lokal begeistring for nye OL-planer før de selv blir med på arbeidet med å søke vinter-OL 2026. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix.
VIP-TRIUBUNEN: Idrettspresident Tom Tvedt (midt i bildet nederst) med fine gjester i Gjøvik Fjellhall. Denne gangen venter de sentrale idrettslederne på lokal begeistring for nye OL-planer før de selv blir med på arbeidet med å søke vinter-OL 2026. FOTO: Geir Olsen / NTB scanpix. Vis mer

lokker IOC i stedet med spesielle muligheter tilpasset Lillehammer og Norge:

•• Søkerprosessen skal bli lettere for tidligere OL-byer man vet er i stand til å arrangere gode leker.

Og ærlig talt; Lillehammer gjør ikke noe annet.

HELT NYE FJES:  Ungdoms-Ol 2016 ble styrt til suksess av unge voksne. Det blir en fornyet idrettsbevegelse som prøver å fortsette suksessen så fort som mulig. Her fra åpningsseremonien med flaggbærer Aleksander Melås som var med i aking. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
HELT NYE FJES: Ungdoms-Ol 2016 ble styrt til suksess av unge voksne. Det blir en fornyet idrettsbevegelse som prøver å fortsette suksessen så fort som mulig. Her fra åpningsseremonien med flaggbærer Aleksander Melås som var med i aking. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

På tjue år har etterbruksfondet på 500 millioner fra 1994 gitt et modernisert, sterkt vinteridrettssenter som oppfyller alle gode forsetter om olympisk gjenbruk og nøkternhet.

Det ga et perfekt ungdoms-OL, og kan overraskende fort gi et nytt vinter-OL.

Om mange nok nordmenn altså vil.  

PÅ GAMLE TRAKTER:  Lillehammer er et opplagt valgt som OL-arena i Norge etter at byen på nytt leverte et flott arrangement..Blir det full gågate igjen allerede i 2026? FOTO: Paul Kleiven / NTB scanpix.
PÅ GAMLE TRAKTER: Lillehammer er et opplagt valgt som OL-arena i Norge etter at byen på nytt leverte et flott arrangement..Blir det full gågate igjen allerede i 2026? FOTO: Paul Kleiven / NTB scanpix. Vis mer

  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer