Islagte fotballbaner skaper problemer:

- Vintersesongen ødelegges

Flere av fotballklubbene på Østlandet sliter med at banene deres er nedsnødde og fryst. Bøler IF frykter det verste.

HARDT RAMMET: Fotballklubber på Østlandet er hardt rammet av det hyppige væromslaget denne vinteren. Foto: Lise Åserud / NTB
HARDT RAMMET: Fotballklubber på Østlandet er hardt rammet av det hyppige væromslaget denne vinteren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Fotballklubben Bøler er et av lagene i Oslo som tror de vil slite med å komme ordentlig i gang med vintersesongen.

Daglig leder i Bøler IF sin fotballgruppe, Marius Sigolsen, skriver til Dagbladet at situasjonen for klubber uten undervarme er kritisk.

- Med hyppige væromslag er det nærmest umulig å bekjempe dannelse av is. Enkelte baner i Oslo er så hardt rammet, at årets vintersesong ser ut til å være ødelagt, skriver Sigolsen til Dagbladet

Løsningen er kjemikalier

Anleggssjef i Bøler IF, Lars Andreas Nordhuus, sier til Dagbladet at undervarme er det som hjelper mot fryste baner.

- Det er ikke alle klubber som har råd til undervarme, det er svært få baner i Oslo med undervarme, sier han.

Nordhuus sier det beste de kan gjøre er å bruke kjemikalier.

- Kjemikalier er det som hjelper, men vi må også bruke ressursene rundt oss, snøen kan være til god hjelp ved å trekke til seg fuktighet. Salt fungerer dårlig, det er en billig måte å prøve å løse problemet på, sier anleggssjefen.

Lars Andreas Nordhuus sier at denne vinteren er litt annerledes fra andre. Store temperatursvingninger gjør det veldig vanskelig.

- Banen er som en fryseboks, når regnet treffer kunstgresset vil man få det som kalles underkjølt regn. Dette fryser veldig fort, sier Nordhuus.

Han fortsetter:

- Vi får nok ikke startet opp fra neste uke, med tanke på at kjemikaliene må legges før snøen har kommet.

Nordhuus sier også at ulike klubber kan bruke opp mot 150 000 kroner på kjemikalier for å gjøre det mulig å spille fotball.

Må dele bane

Styreleder i Kolbotn IL Fotball Herrer, Ole Alvseike, sier også at forholdene på fotballbanen er dårlige.

- Vi må bruke kjemikalier for å fjerne is, noe som er dyrt og uønsket, sier Alvseike.

Styrelederen sier de også deler en oppvarmet bane med Oppegård IL. Men selv der er det utfordringer og mye usikkerhet, knyttet til kostnader og energi.

- Klubbens folk står på og vi håper på å komme i gang så snart som mulig. De isete banene øker risikoen for skader, og det er naturligvis vanskelig å spille på banene nå, sier Alvseike.

Opp til klubbene

Tore Jarl Bråteng, daglig leder i fotballkretsen NFF Oslo, sier at de har en begrenset rolle når det gjelder fotballanlegg i vinterperiodene.

- Vi i NFF Oslo har en begrenset rolle når det gjelder fotballanlegg i vinterperioden. Det er Bymiljøetaten i Oslo kommune som forvalter anleggene, og inngår driftsavtaler med klubbene, sier Bråteng.

Men hva slags forhold fotballbanene får i januar, er mer opp til klubbene selv sier Tor Jarl Bråteng.

- Hvordan klubbene lyktes med å holde snø og vann unna banen i desember, vil nok være avgjørende for hvor god januar de vil få, sier Bråteng til Dagbladet.

Dagbladet har ikke lykkes i å få en kommentar fra Bymiljøetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer