FOLKEFESTEN: Publikum elsket å se sykkel-VM i Bergen, men fikk ikke muligheten til å betale før etter mesterskapet. Nå renner det over i rekordstore mengder. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FOLKEFESTEN: Publikum elsket å se sykkel-VM i Bergen, men fikk ikke muligheten til å betale før etter mesterskapet. Nå renner det over i rekordstore mengder. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Sykkel-VM i Bergen

Vipps er sprengt etter verdensrekord i overføringer. Nå vil UCI diskutere ideen

Vipps-kontoen til sykkel-VM er overbelastet etter at godt over én million kroner allerede er overført av folket. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen vil ta den norske ideen videre til UCI og internasjonale storritt.

(Dagbladet): Sykkelsporten har lenge levd med en stor økonomisk utfordring: Hvordan skal man utnytte tilskuernes tilstedeværelse på sykkelrittene når de kan stille seg opp gratis hvor de måtte ønske langs løypa?

Sykkelritt skal være en gratis folkefest for alle. Det er idealet, men det skaper økonomiske utfordringer, som Norges landslagssjef Stig Kristiansen sa til Dagbladet fredag:

- Dette viser litt av utfordringen til sykkelsporten, men også litt av sjarmen. Så får man se om idretten selv kan jobbe med en modell som er mer bærekraftig, sier landslagssjef Stig Kristiansen til Dagbladet.

At sykkel-VM i Bergen skulle styre mot underskudd etter å ha skapt en folkefest og et arrangement som ble hyllet av alle, inkludert stjerner som Peter Sagan og Michael Matthews, virket ulogisk for mange.

Betalingsforslaget

Men når ingen kroner tilfaller pengesekken selv om det på søndagens fellesstart var over 200 000 tilskuere langs løypa, er det betimelig å spørre hva som kan gjøres annerledes:

VIL GI NOE TILBAKE: VM-publikummet skulle gjerne ha fått muligheten til å betale for seeropplevelsen de fikk under mesterskapet i Bergen. Nå får de endelig bidra til at sykkelforbundet ikke går i underskudd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL GI NOE TILBAKE: VM-publikummet skulle gjerne ha fått muligheten til å betale for seeropplevelsen de fikk under mesterskapet i Bergen. Nå får de endelig bidra til at sykkelforbundet ikke går i underskudd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det var da Dagbladet kom med forslaget om en frivillig betalingsordning, hvor de som ønsker det kan «vippse» over et lite eller eventuelt større beløp.

Da ville man bevart det folkelige idealet om en fest for alle - og gratis for den som ønsker - men samtidig kunne det muliggjort en lystbetont betalingsordning for ekstatiske fans.

Lørdag skrev Dagbladet at «sykkel-VM styrer mot underskudd». Mandag formiddag ble Dagbladets oppfølgersak om «løsningen som kunne reddet VM-økonomien» publisert. Da strømmet mailene inn med forespørsler fra lesere som lurte på hvordan de kunne betale for å ha vært en del av sykkelfesten.

Da gikk det ikke lang tid før Kristin Solhaug iverksatte ideen. Dagen etter ble en konto opprettet. Under et døgn senere har Norges Cykleforbund allerede fått inn godt over en million norske kroner på konto, og ingen tyder på at det stopper der.

- Verdensrekord i overføringer

Nå er nemlig kontoen sprengt etter det Vipps beskriver som en «verdensrekord i antall overføringer».

- Vipps er nede akkurat nå, fordi pågangen har vært for stor. Det er en overbelastning på systemet, som gjør at vi ikke får sett hvor mye som kommer inn. Men det som overføres, kommer forstatt inn på kontoen. Vi får bare ikke sjekket den lenger, forteller sykkelpresident Tiedeman Hansen til Dagbladet mandag kveld.

For et par timer siden, sist det var mulig å sjekke saldoen, var allerede én million norske kroner kommet inn på kontoen.

VIL UTVIKLE IDEEN: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen vil ta betalingsløsing-ideen videre til UCI. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VIL UTVIKLE IDEEN: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen vil ta betalingsløsing-ideen videre til UCI. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Vipps sier at det er verdensrekord i overføringer. Vi er ydmyke til ti tusen og er ekstremt takknemlige og overveldet over engasjementet, sier sykkelpresidenten.

- Det var mange som vippset meg penger personlig i går faktisk, før vi fikk opprettet en VM-konto. De pengene har jeg selvfølgelig sendt videre, men det er vanvittig kult at folk er så engasjerte og støtter oss.

Irritert på seg selv

Tiedemann Hansen skulle ønske de kom på ideen i god tid før mesterskapet.

- Jeg er litt irritert over at vi ikke tenkte på dette og fant en betalingsløsning i forkant. Vipps eller en annen app gjør det veldig enkelt å betale og er kanskje framtidas måte å løse dette på i sykkelsporten, sier han.

Denne betalingsløsningen som Dagbladet tok opp forrige uke, vil være en lystbetont spleisemodell som er spesielt tilpasset sykkelritt.

I andre idrettsarrangement utspilles idretten som regel under mer faste og kontrollerte rammer, mens sykkelrittene gjerne skjer over 200 kilometer langs landeveien og er umulig å kontrollere.

Da Norge arrangerte VM i 1993 i Oslo, gikk det svært hardt utover økonomien. Å arrangere store sykkelritt er i mange tilfeller en stor økonomisk utfordring.

Vil ta dette videre til UCI

Det er derfor denne vipps-ordningen kan anvendes. Nå vil Norges sykkelpresident, som ble gjenvalgt i det internasjonale sykkelforbundet (UCI), videreføre og videreutvikle ideen i UCI.

- Jeg har noen tanker som jeg skal foreslå til UCI. Det handler om å utnytte teknologien med GPS-tracking, hvor vi kan lage et ekstra tilbud for dem som vil få en ekstra seeropplevelse av rittet, og samtidig en betalingsløsning via Vipps eller en annen app, sier Tiedemann Hansen.

På den måten kan også internasjonal sykkelsport og andre nasjoner få større inntekter når de arrangerer tilsvarende folkefester.

- Med en slik løsning kan man fordele inntektene mellom arrangør, UCI og de nasjonale forbundene. Jeg tror det kan bli bra, sier Norges sykkelpresident.

Kristin Solhaug, som igangsatte ideen som Dagbladet la fram for Norges Cykleforbund, synes det er svært moro å se hvor mye som kommer inn i etterkant av sykkelfesten.

- Det er helt fantastisk. Sykkel-VM i Bergen var helt spesielt og en gratis folkefest for oss i en uke. Da ville det vært feil om de skulle gå med underskudd. På denne måten kan alle som ønsker det, gi noe tilbake, sier hun til Dagbladet.

Hyllet av superstjernene

Rittet ble hyllet av samtlige av de sykkelstjernene Dagbladet snakket med i etterkant av mesterskapet, så vel Peter Sagan som Michael Matthews, Michal Kwiatkowski og Tom Dumoulin.

- Å sykle i Bergen er som å sykle en Tour de France-etappe. Nordmenn er fantastiske tilskuere. Jeg kommer gjerne tilbake og sykler flere ritt her, sa VM-bronsevinner Michael Matthews til Dagbladet søndag.

- Atmosfæren her var helt utrolig. Overalt hvor vi sykler ser vi mange nordmenn, men her i Bergen tok det helt av, supplerer verdensmester Peter Sagan.

- Jeg er glad for at Bergen og Norge fikk arrangere dette mesterskapet. Alt har fungert strålende, mener tidligere verdensmester Michal Kwiatkowski.

- For meg var tempoetappen til Fløyen helt unik. Å bli heiet fram til seier i det folkehavet, var en opplevelse jeg aldri vil glemme. Det var moro også på fellesstarten, selv om medaljene glapp for Nederland, supplerer Tom Dumoulin.

- De er velkommen tilbake

Det synes Tiedemann Hansen er svært gledelig å høre.

- De gutta der er selvfølgelig hjertelig velkommen tilbake, enten på familieferier eller i andre norske ritt som Tour des Fjords, men om det blir noe VM i Norge igjen de neste årene, er altfor tidlig å si, sier sykkelpresidenten til Dagbladet mandag kveld.

Et eventuell underskudd - som man nå kanskje kan unngå etter publikums etterbetalinger via Vipps - kan i verste fall gi konsekvenser for Norges Cykleforbunds unge talenter. Det frykter Vegard Stake Laengen.

- Det er bare å vente i spenning på hva som blir det endelige regnskapet. Jeg tror ikke det har så mye å si for oss proffene, men for de yngre som forbundet vil utvikle videre, er dette avgjørende, sa Stake Laengen til Dagbladet ferdag.

Landslagssjef Stig Kristiansen krysser fingrene for at økonomien reddes som en følge av den kjempesuksessen som mesterskapet har blitt.

- Et eventuelt underskudd har definitivt betydning for sykkelforbundet. Det har allerede fått konsekvenser for oss. Det ser ut til å koste mye, men også gi mye, mener Kristiansen.

- Hva vil et underskudd gå utover?

- Det kan få sportslige konsekvenser. Forbundet vil alltid stå, men hvis det blir underskudd, kan det gå utover det sportslige tilbudet.

- Grådig synd

Om totalregnestykket gir det solide underskuddet flere frykter, er det meget synd, synes Norges største sykkelstjerner.

- Det er grådig synd hvis det blir underskudd. Det er en skam. Dette er jo et bra arrangement for hele landet. Vi får vist Norge på en unik måte, sa Odd Christian Eiking til Dagbladet på fredag.

- Regjeringen burde spytte inn mer for at det ikke skal gå i underskudd, oppfordret han.

Nå spytter i stedet folket inn solide beløp til Norges Cykleforbund.

Det hjelper definitivt på økonomien og kan hindre sykkel-VM i å gå med underskudd. Mesterskap hadde en trøblete oppladning som en konsekvens av disse faktorene:

* Bergen kommune og sykkelforbundet søkte om 40 millioners støtte til sykkel-VM, men fikk bare 30 millioner fra regjeringen.

* Budsjettet om å få inn 33 millioner sponsorkroner gikk ikke etter planen og ble etter hvert nedjustert til 25 millioner. Nedkonjunktur-tidene har skapt problemer.

* I tillegg til sponsorsvikten holdt ikke det opprinnelige budsjettet på 20,6 millioner kroner for veiarbeid og kollektivtransport. Søknaden om en ekstrabevilgning på 21 millioner kroner ble ikke godkjent. Arrangøren fikk i stedet halvparten av kulturdepartementet.

* Dessuten må sykkel-VM ut med en større utgiftspost på politiet enn estimert. Politiet forventer at arrangøren av mesterskapet betaler en egenandel på 13,4 millioner kroner. Tre millioner av disse er bevilget av staten. Resten er penger sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har sagt de ikke har.

* Når det gjelder den budsjetterte momsen på 11 millioner, vil arrangøren få noe tilbake i henhold til momskompensasjon-ordningen. Hvor mange prosent sykkel-VM får refundert i momskompensasjon, er det ingen som vet. 11 millioner er i spill.