Virenque ble frifunnet for dop-anklager

Den franske toppsyklisten Richard Virenque ble i går frifunnet for anklagene om at han sto bak organisert doping i sykkellaget Festina.

At Virenque ble frikjent var ingen overraskelse. Særlig siden aktor i sin sluttprosedyre påpekte at det ikke var tilstrekkelig bevis for at Virenque hadde stått bak organiseringen av dopingen i Festina. Bruk av doping er i seg selv ikke straffbart ifølge fransk lov, men det er derimot distribusjon av dopingmidler. Derfor var det ikke avgjørende at syklisten selv innrømmet at han og lagkameratene systematisk brukte doping på hele 90-tallet.

- Jeg var som et får, og hvis jeg hadde brutt ut av flokken hadde jeg vært ferdig, sa Virenque under rettssaken i oktober.

Dopingavsløringene rundt det franske laget startet før Tour de France i 1998, da lagets massør, Willy Voet, ble stoppet av fransk politi med 400 EPO-kapsler på grensen til Belgia. Dette var starten på en opprulling av dopingskandaler i sykkelsporten.

Voet var også den første til å innrømme dopingbruken overfor franske myndigheter, og ble i går dømt til ti måneders betinget fengsel og en bot på 30 000 franc. Sportsdirektør Bruno Roussel fikk ett års fengsel og ble bøtelagt med 50 000 franc.

Retten mente at det var Voet som skaffet de ulovlige stoffene, mens Roussel sammen med legen Eric Rijckaert bestemte å sette dopingen i system i 1993.