VAR I LIVSFARE: Virgil van Dijk var alvrolig syk da han spilte i Groningen. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB Scanpix
VAR I LIVSFARE: Virgil van Dijk var alvrolig syk da han spilte i Groningen. Foto: Reuters/Carl Recine/NTB ScanpixVis mer

Virgil van Dijk var ikke til å kjenne igjen etter alvorlig sykdom: - Jeg ble sjokkert

Liverpools midtstopper var i livsfare da han spilte i nederlandsk fotball.

Liverpools høyreiste midtstopper Virgil van Dijk (27) har gjort sakene sine veldig bra for de røde etter overgangen fra Southampton for et snaut år siden.

Med van Dijk som hjertet i forsvaret, har Liverpool sluppet inn færrest mål (seks) i Premier League denne sesongen.

Men det kunne sett veldig annerledes ut i dag, for det få vet er at 27-åringen gikk gjennom en alvorlig periode da han spilte i nederlandske Groningen som tenåring.

Det var så alvorlig at han kunne mistet livet.

Alvorlig syk

Trener for Groningens reservelag på det tidspunktet var Dick Lukkien, som jobbet tett på van Dijk. Han forteller om dramaet som utspilte seg.

- Virgil var syk, men vi visste ikke hvor alvorlig - først trodde vi han hadde influensa, sier Lukkien til magasinet FourFourTwo.

- Han var hjemme noen dager og hadde sterke smerter. Han dro til det lokale sykehuset, men de fant ikke noe, så de sendte ham hjem igjen. Smertene ble verre og da moren hans reiste for å besøke ham, innså hun hvor alvorlig situasjonen var. Hun tok ham til et annet sykehus, noe som viste seg å være avgjørende, sier Lukkien videre.

Det var på dette sykehuset legene fant ut at van Dijk sleit med blindtarmsbetennelse, bukhinnebetennelse og en nyreinfeksjon. Han måtte derfor opereres umiddelbart.

Operasjonen som ble gjennomført var vellykket, men faren var fortsatt ikke over for den høyreiste midtstopperen.

- Jeg husker fortsatt at jeg lå i den senga, sier van Dijk om situasjonen.

- Det eneste jeg kunne se var rør som dinglet foran meg. Kroppen min var ødelagt og jeg kunne ikke gjøre noe. I et slikt øyeblikk tenker du det verste. For første gang i livet mitt var ikke fotballen førsteprioritet. Jeg var i livsfare, sier han.

Det var så ille at moren begynte å se for seg et liv uten sønnen.

- Jeg og min mor ba til Gud og diskuterte forskjellige scenarioer. På et tidspunkt måtte jeg signere noen papirer. Det var på en måte et testamente. Hvis jeg døde, ville deler av pengene mine går til min mor. Det var selvfølgelig ingen som ønsket å snakke om det, men vi måtte gjøre det. Det kunne vært slutten ...

Ble sjokkert

Nederlenderen overlevde heldigvis, men da han kom til hektene var kroppen hans svak. Det overrasket treneren.

- Jeg var sjokkert. Da han returnerte til klubben hadde han forandret seg fra en stor mann til en innskrumpet person. Heldigvis kom han seg raskt, sier Lukkien om sin tidligere elev.

Det er en fjern tid for van Dijk, som har gitt Liverpool valuta for den gigantiske overgangssummen de røde punget ut for ham (rundt 800 millioner kroner).

Etter oppholdet i Groningen dro han til skotske Celtic for rundt 20 millioner kroner i 2013. Deretter gikk turen til Premier League og Southampton for rundt 135 millioner kroner i 2015.

I dag er nederlenderen verdens dyreste midtstopper.