Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Julie Voktor Pedersen er trener for Sortland i 3. divisjon

Virkelighetens «Heimebane»: - Viktig og spennende

Mandag ble Julie Voktor Pedersen (28) ansatt som hovedtrener for Sortlands A-lag i 3. divisjon.

SORTLAND-TRENER: Julie Voktor Pedersen er ansatt som hovedtrener for Sortlands A-lag. Foto: Sortland IL
SORTLAND-TRENER: Julie Voktor Pedersen er ansatt som hovedtrener for Sortlands A-lag. Foto: Sortland IL Vis mer

(Dagbladet): Lokalavisa Vesterålen Online melder at dette er en historisk signering. Hun er den andre kvinnen som trener et herrelag på så høyt nivå. Den andre er Eline Torneus, som trener Skjervøy i samme avdeling.

- Jeg er veldig fornøyd. Det er en stor utfordring jeg har foran meg. Det har vært en litt rotete serieinnledning, og jeg blir den fjerde treneren de har hatt på de første fire-fem kampene. Det har ikke vært det beste resultatmessig, heller, sier Julie Voktor Pedersen til Dagbladet.

- På tide

Sortland har hatt en svart sesongstart, der de har tapt alle kampene. Lørdag gjør Pedersen sin trenerdebut mot Stålkameratene.

Hun forteller at hun har blitt godt mottatt av spillergruppa, og at hun tror det blir få utfordringer i forhold til at gutta ikke er vant til å ha en kvinnelig trener.

- Hva tenker du om at du er historisk som den andre kvinnelige treneren for et herrelag på så høyt nivå?

- Jeg synes det er på tide. Jeg synes det er kjempebra at vi får flere damer inn i fotballen, og ikke minst i herrefotballen, sier Pedersen.

I samme avdeling er altså Eline Torneus trener for Skjervøy. Hun ble ansatt i fjor høst, og St. Hansaften blir det et historisk oppgjør mellom lagene.

- Det er veldig artig. Jeg kommer nok til å ta kontakt senere, og sparre litt med henne. Det er også veldig greit å ha noen å prate med om det, sier Pedersen.

Veldig kult

Torneus synes det er moro å ha fått ei jente til på laget.

SKJERVØY-TRENER: Eline Torneus. Foto: Privat
SKJERVØY-TRENER: Eline Torneus. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synse det er veldig kult. Det er ekstra kult at det også er i samme avdeling, og at vi skal møte hverandre. Det er litt i vinden for tida, «Heimebane» har brakt noen diskusjoner på banen, sier Torneus til Dagbladet.

Også Torneus ser på muligheten til å snakke sammen og dele erfaringer om temaet. Men Skjervøy-treneren sier at treneropplevelsen i Skjervøy så langt har vært utelukkende positiv.

- Jeg gjorde jo mine tanker før jeg takket ja, om at jeg kanskje kunne møte eventuell motstand, og så egentlig for meg mange scenarioer jeg måtte forberede meg på.. Men jeg synes det har vært utelukkende positivt. Jeg har fått masse støtte over hele linja. Det har bare vært positivt, sier Torneus.

TAR OPP PROBLEMSTILLINGEN: I Heimebane blir Helena, spilt av Ane Dahl Torp, Norges første kvinnelige trener i Eliteserien. Her med medspillerne Emma Bones, Morten Svartveit, John Carew og Rolf Kristian Larsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
TAR OPP PROBLEMSTILLINGEN: I Heimebane blir Helena, spilt av Ane Dahl Torp, Norges første kvinnelige trener i Eliteserien. Her med medspillerne Emma Bones, Morten Svartveit, John Carew og Rolf Kristian Larsen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Imponert

Styreleder i Sortland, Mats Andre Aas, sier ansettelsen ble gjort etter en grundig prosess.

- Jo mer vi pratet rundt det, jo mer imponert ble vi av fotballfaglige kompetansen hennes, sier Aas til Dagbladet.

Pedersen har, i tillegg til spillererfaring i Toppserien med Kolbotn, blant annet en mastergrad i coaching og idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole.

Nå håper han at ansettelsen åpner dører for flere kvinner som ønsker å trene klubber på høyere nivåer.

- Definitivt. Jeg håper det åpner dører flere kvinner i trenergjerningen, sier Aas.

- Viktig og spennende

Elin Nicolaisen er styreleder i Norsk Fotballtrenerforening. Hun mener at det nå er to kvinnelige trenere i 3. divisjon, er både viktig og spennende.

- Det blir kjempespennende å følge dem. Det er kanskje litt typisk for oss i Nord-Norge, vi er litt tøffere og barskere og tar utfordringene på strak arm. Men det er selvfølgelig det som skjer på fotballbanen som er det viktigste, ikke at lagene har kvinnelige trenere, sier Nicolaisen til Dagbladet.

Hun banet på sin side vei som den første kvinnelige lederen i Norges Fotballtrenerforening.

- Jeg er utrolig stolt over at jeg fikk tillit som styreleder etter å ha vært i styret i et par år. Det viser at min kompetanse er verdsatt for det den er, sier hun.

Men allerede tidlig på 2000-tallet, var Nicolaisen selv trener for et herrelag.

- Det var et styre og en klubb som turte å satse på meg. Jeg hadde jo erfaring, både som trener og spiller i Toppserien, men det var sprekt å være først ute da. Guttene må se at du er flink og at du presterer på feltet, de må ikke se deg som hva du er, kvinne, sier Nicolaisen.

FOTBALLDRAMA: "Heimebane" handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Video: NRK Vis mer

Ikke «Heimebane»-inspirert

I disse «Heimebane»-tider, har folk rundt om i landet har fått opp øynene for problemstillingen.

Styreleder i Sortland, Mats Andre Aas, sier at for deres del, ble valget tatt på bakgrunn av at de mente Pedersen var den beste kandidaten - og at de ikke var påvirket av tv-serien.

- Jeg håper jo at det ikke er en tv-serie som må til for at kvinner skal bli fotballtrenere på høyere nivå. Det må være fordi de er gode nok, ikke på grunn av en tv-serie, sier Nicolaisen.

Nå er hun spent på å følge Pedersen og Torneus gjennom sesongen. Både Sortland og Skjervøy har hatt dårlige sesonginnledninger. Nå gjelder det å reise kjerringa.

- Hvis det skulle gå dårlig, håper jeg det ikke blir sånn at forståsegpåerne mener det skjer fordi de er kvinner. Det finnes jo en del av dem i fotballen, og det er de vi har slåss mot i alle år, sier Nicolaisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling