Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Heimebane-Helena er inspirert av Helena Costa

Virkelighetens Helena fikk sjokk. Ble behandlet som en gallionsfigur og ble presset ut

Portugisiske Helena Costa skulle bli en forgjenger for kvinnelige trenere i fotball. Det endte med et kortvarig mareritt.

KORTVARLIG OPPHOLD: Helena Costa ble den første kvinnen som tok over en toppklubb i herrefotballen. Hun hadde jobben i to uker. Foto: NTB Scanpix
KORTVARLIG OPPHOLD: Helena Costa ble den første kvinnen som tok over en toppklubb i herrefotballen. Hun hadde jobben i to uker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I NRKs nye dramasatsing «Heimebane» følger vi Helena Mikkelsens (spilt av Ane Dahl Torp) kamp for å bli akseptert etter at hun tar over den fiktive eliteserieklubben Varg.

Hun ble med det den første kvinnelige eliteserietreneren i Norge, både på film og i den ekte verden.

Internasjonalt er ikke karakteren Helena Mikkelsen den første kvinnelige fotballtreneren som leder en toppklubb.

SPILLER HELENA MIKKELSEN: Ane Dahl Torp. Foto: NTB Scanpix
SPILLER HELENA MIKKELSEN: Ane Dahl Torp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var det navnesøster Helena Costa som ble da hun tok over den franske 1.-divisjonsklubben Clermont Foot i 2014.

- Ja, hun er en inspirasjon og grunnen til at Helena heter Helena, bekrefter manusforfatter Johan Fasting til Dagbladet.

Fasting har researchet både kvinnelige trenere og kulturen i herregarderoben de siste åra for dramasatsingen. Det kommer vi tilbake til seinere.

Først tar vi historien om Helena Costa.

Det er langt ifra en solskinnshistorie. Det endte med et mageplask etter kort tid.

Presset ut

Costa tok over Clermont Foot i mai 2014, og skulle etter planen bruke sommeren på å forme laget til neste sesong.

Men 28. juni, en drøy måned etter at hun takket ja til jobben, ble det klart at Costas tid i klubben var over - før hun i det hele tatt hadde kommet ordentlig i gang.

Det ble en offentlig skittentøyvask.

Oppsigelsen begrunnet portugiseren med at hun ikke fikk den respekten hun hadde krav på som manager, mens klubben hevdet at Costa bestemt seg for «å ikke holde sin del av avtalen med klubben

Etter oppsigelsen var presidenten i den franske klubben, Claude Michy, ikke nådig overfor Costa. Presidenten, som ble anklaget for å orkestrere det som ble beskrevet som et stort PR-stunt, langet ut mot Costa:

- Kvinner har en evne til å få oss til å tro på visse ting. Plutselig var hun borte. Jeg er ikke den første mannen som er blitt forlatt av en kvinne, uttalte klubbpresidenten.

Han fortsatte:

- Hun er en kvinne, så det kunne ha vært mange ting som påvirket henne til å ta avgjørelsen om å slutte. Det er en forbløffende, lite rasjonell og uforståelig beslutning. Hun har problemer med selvtilliten, men jeg vet ikke hva som forårsaket det.

SKILTE LAG: Helena Costa sammen med klubbpresidenten Claude Michy. Foto: NTB Scanpix
SKILTE LAG: Helena Costa sammen med klubbpresidenten Claude Michy. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slo tilbake
Costa, som tidligere har jobbet med Benfica, damelandslagene til Qatar og Iran og speidet for Celtic, ble ifølge The Guardian rasende over måten hun ble behandlet på.

Hun mente at hun ble tilsidesatt allerede før jobben startet, og følte at hun bare var ansatt som «klubbens ansikt utad» - uten noen reell påvirkningskraft.

Rapporter fra klubben beskrev at hun ikke hadde møtt noen av spillerne eller tatt del i de fysiske testene spillerne hadde gjennomgått. Det hevdet hun selv var løgn.

I en lang uttalelse på portugisisk, fortalte Costa at klubben brukte henne som en gallionsfigur.

I innlegget dementerte hun påstandene fra Clement Foot om at hun ikke hadde møtt opp for å gjøre jobben som avtalt.

- Det var en rekke hendelser som ingen trener ville ha tillatt. De avslørte en total mangel på respekt, samt at de viste en amatørmessig oppførsel. Enhver leder som er ansvarlig for et lag ville ha funnet det uakseptabelt, skriver Costa i innlegget, gjengitt av engelske Independent.

Hun fortsetter:

- Chavanon signerte spillere uten at jeg ble informert - og det til tross for at det var jeg som skulle lede og ha ansvaret for laget, beskriver Costa - som fant ut av signeringene via klubbens sekretariat.

Fikk ikke styre selv

Videre skriver hun at direktøren også satte opp treningskamper for laget, uten å diskutere det med henne. Da han hun tok det opp med presidenten i klubben, Claude Michy, skjedde det ingenting.

Etter å ha sendt sportsdirektøren, Olivier Chavanon, e-poster i fem dager – uten å få svar – tok hun affære: Costa takket for seg og sa opp jobben.

TOK OVER JOBBEN: Corinne Diacre. Foto: NTB Scanpix
TOK OVER JOBBEN: Corinne Diacre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det skulle være et stort steg for kvinnene inn i herrefotballen, men endte med et mageplask.

Det høres også med til historien at Clermont Foot valgte å ansette en ny kvinne, Corinne Diacre, i stillingen som trener.

Diacre ledet laget i tre sesonger før hun tok over det franske kvinnelandslaget.

Helena Costa er nå speider for den tyske klubben Eintracht Frankfurt. ​

Lang unna

Tilbake til Norge er vi langt unna å ha en kvinnelig trener i Eliteserien. Eli Landsem har ledet det norske kvinnelandslaget i fotball, men vi kan ikke huske at noen kvinner har seriøst blitt vurdert til en ledig jobb i noen av eliteserieklubbene.

Manusforfatter Johan Fasting legger ikke skjul på at Costas historie har inspirert.

Han var opptatt av å finne ut hva som egentlig hadde skjedd, maktspillet innad i klubben og hvorfor de ga henne jobben.

- Jeg tror de som styrte klubben var delt. Noen var genuint interessert i å ansatte henne, mens andre ville det av PR-grunner. Det er en unik prosess og stoff som er godt grunnlag for drama, sier han til Dagbladet.

- Hvordan er Helena Mikkelsen inspirert av Helena Costa?

- Jeg kjenner ikke godt til henne som trener og person, så det meste av det er diktet opp. Men vi er inspirert av måten Costa tok pressekonferansen på i etterkant, stridighetene som var underveis, og problemene hun opplevde med å ha tillit hos spillere, støtteapparat og øvrige involvert i klubben. Dette er noe Ane Dahl Torps karakter også opplever i de neste episodene av Heimebane, sier Fasting.

– Hvorfor tror du det er så få kvinnelige trenere i herrenes toppfotball?

ROER SEG NED PÅ FÅ SEKUNDER: Sergio Tetra har et helt spesielt triks for å få dattera til å sovne. Det fotball-glade faren delte en video av trikset på Twitter, til god respons fra andre fotballtilhengere. Video: Sergio Tetra / Twitter Vis mer

– Jeg tror det er attituten i herrefotball mot kvinner i fotball. De blir sett på som mindreverdige, og derfor sliter de med at de mangler respekt. Det gjelder både spillerne, men har også vært gjeldende for kvinnelige kommentatorer og sportsjournalister. Heldigvis i mindre grad nå enn før. Uansett hvor bra det er, får de ikke samme respekt hos den «eldre garden.»

- Tror du de kan bli en kvinnelig trener i Eliteserien de nærmeste åra?

- Jeg tror det handler om at noen må tørre å ha nye syn, ta sjansen og prøve noe nytt.

Fasting fortsetter:

- Fordelen med en kvinne er at hun er klar over utfordringen og presset hun har på seg. Derfor kommer hun til å jobbe 10 ganger så hardt som en mann. Ta Sandefjord som et eksempel. Hvis de hadde ansatt Monica Knudsen da Lars Bohinen gikk videre hadde hun jobbet knallhardt og gjort alt i sin makt for å oppnå resultater. I stedet valgte de Magnus Powell som kanskje har litt mer kjennskap og erfaring med klubben.

- Hvordan tror du herregarderobene hadde taklet en kvinnelig trener?

- Den researchen vi har gjort og samtalene vi har hatt med spillerne i klubbene viser at de hadde taklet det veldig bra i Eliteserien. Klubbene er blitt tvunget til å satse yngre nå enn tidligere, og de fleste under 30 år har mye mer åpne, progressive verdier. Så jeg ser ingen problemer med det. Ideen om å tenke på alt som kan gå galt er utdatert.

Langt unna

Fotballekspert Jesper Mathisen tror det tar en tid før det kommer en kvinnelig trener i Eliteserien.

- Jeg kan ikke se at det skjer med det første, nei, sier Mathisen til Aftenposten. På spørsmål om hvorfor det er sånn, sier Mathisen:

-Det har jeg ikke noe godt svar på. For vi har jo en kvinnelig statsminister, og det er daglige ledere i Brann og Rosenborg som gjør en kjempejobb. Men kvinnelig trener i Eliteserien? Jeg ser ikke noen åpenbare kandidater nå. Fotballen er tung å vende. Det ser vi når det gjelder homofili. I andre bransjer står mennesker fram med legningen sin, noe vi svært sjelden ser i fotballen.

Men inntil videre er det altså bare fiksjonen som gir oss kvinnelige trenere i Eliteserien.

I 2018.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling