Johannes Høsflot Klæbo

- Virker frustrert og misfornøyd

Johannes Høsflot Klæbo (26) og Skiforbundet er ikke enige om en representasjonsavtale.

STATUSOPPDATERING: Johannes Høsflot Klæbo under pressemøte i garasjen hjemme på Byåsen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
STATUSOPPDATERING: Johannes Høsflot Klæbo under pressemøte i garasjen hjemme på Byåsen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BYÅSEN (Dagbladet): Søndag 23. april, dagen før det norske skilandslaget ble offentliggjort, avslørte Johannes Høsflot Klæbo at han sa nei til plassen.

Han ville satse for seg selv, og begrunnet det blant annet med at andre lagkamerater hadde blitt behandlet dårlig. Han ville også redusere skiforbundets kostnader.

I tillegg sa han:

- Jeg vet også at flere har ment at jeg har fått en særbehandling som jeg ikke burde ha fått - og som de mener er uakseptabelt. Nå når jeg er ute av landslaget, slipper de å tenke på det de mener er forskjellsbehandling.

IKKE MED: Klæbo står utenfor sprintlandslaget neste år. Erik Valnes (f.v.) , Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl, Sindre Bjørnestad Skar og Even Northug blir laget. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB
IKKE MED: Klæbo står utenfor sprintlandslaget neste år. Erik Valnes (f.v.) , Pål Golberg, Håvard Solås Taugbøl, Sindre Bjørnestad Skar og Even Northug blir laget. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB Vis mer

Ikke enige

Mandag formiddag inviterte Klæbo pressen til en «løyperapport» på hjemmebane i Byåsen.

Foran et samlet pressekorps kunne team Klæbo fortelle at det fortsatt ikke er noen representasjonsavtale på plass.

- Ingen avtale på plass, bekrefter manager og far Haakon Klæbo.

Flere ganger i løpet av seansen fikk Klæbo og faren spørsmål om dialog og forholdet til skiforbundet. Nesten like mange ganger svarte teamet med småstikk eller lo det bort.

Da Dagbladet ville vite om hvordan Haakon oppfattet dialogen med Espen Bjervig sa han:

- Ingen kommentar.

Da Johannes ble spurt om forhandlingene, påpekte han at det var ett skritt fram og to tilbake, før han påpekte at han skulle ønske ting var i orden.

Sprinttrener Arild Monsen forteller om Klæbos exit fra landslaget. Video: Løkås Vis mer

Selv om latteren satt løst, var det en alvorlig og klar undertone.

- Det ser ille ut. Det som siver ut, mest mellom linjene, men og litt direkte er at Klæbo er veldig irritert over måten han er behandla på. Han virker frustrert og misfornøyd. Han sender ut noen stikk her og der til skiforbundet og jeg leser situasjonen som relativt kjølig, om ikke iskald, forteller sportskommentator i Adresseavisen, Birger Løfaldli til Dagbladet.

ISKALD: Sportskommentator i Adresseavisen Birger Løfaldli beskriver situasjonen mellom Klæbo og skiforbundet som relativt kjølig. Foto: Thomas Haarstad / Dagbladet.
ISKALD: Sportskommentator i Adresseavisen Birger Løfaldli beskriver situasjonen mellom Klæbo og skiforbundet som relativt kjølig. Foto: Thomas Haarstad / Dagbladet. Vis mer

Når Dagbladet spør Klæbo om forholdet, sier han:

- Det er en tunggrodd forhandling, som jeg mener vi burde ha blitt ferdige med for lenge siden. Det burde vært en kort og enkel prosess, og jeg skjønner ikke at det tar så lang tid. Jeg syns det er spesielt. At det er ett skritt fram og to tilbake sier seg selv når vi har holdt på siden 16. mai. Jeg ba faderen om å ta seg en pause i forhandlingene. Nå har det gått to måneder, så det er bedre å gi det litt tid, så får vi se hva som skjer etter sommeren. Det er tungt og kjedelig å holde på sånn.

To måneder har gått siden Johannes brøt med landslaget. På dagens statusoppdatering utdypet han hva som gjorde at han valgte å bryte med landslaget.

- Det er ingen enkeltårsak i år, men noe som har bygd seg opp over tid. Det er en totalbelastning over tid. Om vi er uenige er vanskelig å si, men det er flere måter å se det på. Jeg har forsøkt å være en del av det og sagt ifra uten å komme noen vei. Jeg ville helst være på landslaget.

Fot at trønderen skal få gå i verdenscupen kommende vinter må Klæbo og skiforbundet komme til enighet om en representasjonsavtale.

- Det jobbes med saken, og jeg håper vi kommer i mål. Skipresident Tove Moe Dyrhaug har jo sagt at er du god nok, så får du gå. Så da får vi håpe at Johannes går fort nok på ski, så ordner det nok seg. Og det er lenge til sesongen starter, forteller far og manager Haakon Klæbo til Dagbladet.

PÅ PLASS: Johannes Høsflot Klæbo og teamet under pressemøte i hjemmet på Byåsen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
PÅ PLASS: Johannes Høsflot Klæbo og teamet under pressemøte i hjemmet på Byåsen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om det er store eller små ting som diskuteres, svarte far Klæbo slik:

- Det er relativt enkle ting som diskuteres. Det handler om å få gå skirenn, hva som skal organiseres rundt ski. Det er relativt enkle ting som vi kommer til å komme til enighet om.

Punger ut

I sitt eget hjem på Byåsen kunne skistjerna også avsløre at han har investert i en millionmølle, til en verdi av 1,4 millioner norske kroner.

- Jeg kommer til å bruke mange timer på denne i månedene og åra framover. Jeg satser på at jeg ikke skal bli noe dårligere til å padle i motbakker de kommende vintrene. Med mølla håper jeg å ta nye steg for å bli en bedre skiløper, forteller Klæbo.

Det skjer som en følge av at trønderen ikke får benytte seg av mølla på Olympiatoppen.

FLUNKENDE NY: Johannes Høsflot Klæbo med sin nye tredemølle. Foto: Thomas Haarstad / Dagbladet.
FLUNKENDE NY: Johannes Høsflot Klæbo med sin nye tredemølle. Foto: Thomas Haarstad / Dagbladet. Vis mer

For første gang åpnet skikongen opp om planene rundt sitt nye langrennsliv.

Klæbos nei gjør at han må skrive under på en representasjonsavtale til sesongstarten i november. I et intervju med Dagbladet nylig advarte Petter Northug den nye skikongen.

Forhandlingene mellom de to partene er i gang, men så langt har det vært lite lekket. Dagbladet forstår likevel at det - spesielt fra Skiforbundets side - ikke er noe bekymring med tanke på superstjernas underskrift.

Det de to partene må ha på plass er blant annet:

* Varighet på avtalen.

* Den økonomiske biten.

* I hvilken grad Klæbo må stille opp for Skiforbundets sponsorer.

* Hva han får lov til å gjøre med sine egne, private sponsorer.

- Vi er i dialog, og vil kommunisere når alt er avklart, uttalte Espen Bjervig i helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer