Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Morten P's corona-dagbok (2)

Viruset kan drepe norske fotballklubber

Permitteringer i norsk toppfotball vil føre til en situasjon ingen klubber kan leve med. Etter 14 dager kan alle som ønsker det være bosmanspillere.

ENDA TØFFERE TIDER: Etter 0-6 for Strømsgodset på Marienlyst i nest siste serierunde måtte Brann-trener Lars Arne Nilsen berolige fansen. Nå snakker Brann om konkursfare. Mot det finnes ingen trøst. Det er døden. mter fansen etter 6-0 tapet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ENDA TØFFERE TIDER: Etter 0-6 for Strømsgodset på Marienlyst i nest siste serierunde måtte Brann-trener Lars Arne Nilsen berolige fansen. Nå snakker Brann om konkursfare. Mot det finnes ingen trøst. Det er døden. mter fansen etter 6-0 tapet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

CORONAVIRUSET HAR SATT Norge og verden i en ekstrem situasjon, vi vet knapt hva som vil skje fra dag til dag. Det gjelder fotballen også. I går (mandag 16. mars) tok Norsk Toppfotball (NTF) initiativ til samkjøre alle tiltak med trenerforeningen og NISO, hvilket egentlig handler om at varslede permitteringer er utsatt til i morgen (obsdag).

Når UEFA i dag (tirsdag 17. mars) sier sitt om mange aspekter rundt krisen, vil flere spørsmål bli besvart.

AT ALTFOR MANGE toppklubber i Norge lever fra hånd til munn var et faktum før Covid-19. Mangel på likviditet og økonomisk fundament har lenge vært en alvorlig diagnose i norsk toppfotball. Det er enda tøffere tider nå, salg av sesongkort og små sponsorpakker har stoppet helt opp.

Den første helga i april, da likviditeten skulle få helt nødvendig oksygen fra billettsalget til den terminfestede sesongstarten, kan det bli blodig.

Etter det, om situasjonen vedvarer utover sommeren, kommer døden.

AV ALLE UVIKTIGE ting på jord hevdes det at det vakre spillet er viktigst. Akkurat nå er det ikke mange som bryr seg om de uviktige tingene. Vi har andre ting å tenke på.

Hver eneste dag teller, vi har ikke råd til å feile, og vi må alle ta vår del av ansvaret.

Det handler om å redde liv.

Det handler om å redde arbeidsplasser.

I KAMPEN FOR å hindre smittespredning og redde liv er fotballen rammet av de samme sanksjonene som alle andre. Fotballen tar det ansvaret. Det er ingen aktivitet i Norge. Det spilles ikke fotball. Men skal toppfotballen gjenoppstå som en virksomhet uten klubbdød når dette er over, er det viktig at den blir lyttet til og tatt med på råd.

Fotball handler også om arbeidsplasser.

Akkurat nå blør toppklubbene like mye som frisører, akupunktører og andre nedstengte yrker.

NÅR DET GJELDER permitteringer er fotballen enda verre stilt. En betydelig del av klubbenes aktiva er verdien på spillerne. Salg av spillere er en viktig inntektskilde. Men under loven er en fotballspiller en arbeidstaker som alle andre, det er per definisjon ingen forskjell.

I en permitteringssituasjon, etter at arbeidsgivers lønnspliktdager er over, kan fotballspillere som alle arbeidstakere si opp med 14 dagers varsel.

HVA DET BETYR skjønner alle: Bosmanspillere! Om ikke jussen i det kan bøyes i favør klubbene. Med to ukers varsel kan en spiller med fire år igjen på kontrakten i utgangspunktet gå gratis dit han vil. Og putte en feit sign on-bonus i lomma. Jeg skjønner de som sier at fotballen ikke kan ha det sånn, og i disse tider, der maning til solidaritet er en gjenganger, bør solidaritet være det overordnede temaet i fotballen også.

Klubbene i Norge, Skandinavia og Europa – fordi ekstreme tider krever ekstreme tiltak – bør enes om at ingen signerer en spiller under slike forutsetninger.

På dagens møte med organisasjonens 55 medlemsland bør UEFA drøfte problematikken, sette ned en solidaritetskomité og utarbeide retningslinjer for at så skjer.

SELV OM VELDIG mange av oss forstår fotballens og idrettens parkerte posisjon akkurat nå, så betyr det ikke at vi ikke kan savne den. Sport er i normal tider folkets distraksjon fra livets harde realiteter. I disse dager gjenspeiler mangelen på aktivitet selve fokuset på virkeligheten, frykten for Covid-19.

Folkeaksjonen til bekjempelse av coronaviruset må også ta hensyn til det.

Idrett i dvale, stengte klubber, stengte baner og stengte arenaer holder ikke liv i noen.

I disse tider – når vi virkelig hadde trengt en norsk scoring eller tre, et jubelbrøl fra skauen eller tjue midt i på standplass – er det ingenting å juble for.

Ingen historiske prestasjoner.

Ingen helter.

Bare problemer.

PS! Vær rolig, pass på helsa og ikke tro på alt du hører. Men lytt til kongen av tillitssamfunnet Norge. Ha tillit.

Hele Norges coronakart