Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vis at du er sjefen, Tove!

En klumsete personalsak er akkurat den anledningen Tove Paule trenger for å vise hvorfor det er bra at nettopp hun ble valgt til Idrettspresident.

ET DØGN etter at Dagbladet avslørte at toppidrettssjef Jarle Aambø har fratatt Jorunn Sundgot-Borgen lederansvaret for Olympiatoppens ernæringsavdeling, er det fortsatt umulig å skjønne hvorfor idrettens fremste spesialist på spisevegring ikke lenger skal få styre det arbeidet hun brenner for.

Aambø har allerede beklaget måten Sundgot-Borgen ble fjernet fra lederjobben på og sier at han gjerne vil ha henne med videre, men dette dreier seg ikke lenger om en personlig saksbehandlingsfeil.

Det er blitt et spørsmål om driften av selve Olympiatoppen.

AKKURAT den må Idrettspresident Tove Paule ta tak i. På sett og vis ble hun valgt til å gjøre det allerede for åtte måneder siden da Idrettstinget satset på henne som president i stedet for særforbundenes håndplukkede mann

.

Det var beskjeden om at flertallet i norsk idrett ønsker at vi skal ha sentral kontroll over toppidretten vår, men Paule har hatt litt tungt for å høre etter. Som president har hun hittil forsøkt en samlende linje og heller sendt generalsekretær Inge Andersen foran seg i kampen for å en sterkere Olympiatopp.

DET FORSØKET skar seg på et dårlig timet utspill fra Andersen. Tidlig i fjor høst gikk han offentlig ut mot kvaliteten på Olympiatoppen i et intervju med VG, men fikk så mye kritikk for formen på utspillet at Tove Paule valgte å sette seg selv på sidelinja i selve saken.

Det er en stusslig posisjon for en nyvalgt president i en av hennes viktigste saker, og denne tilbakeholdenheten satte et spørsmålstegn ved Paules lederevner.

HAR SJANSEN TIL Å RETTE OPP INNTRYKKET: Da generalsekretær Inge Andersen gikk ut med offentlig kritikk av Olympiatoppen i fjor høst, valgte idrettspresident Tove Paule å sette seg på sidelinja i selve saken. 
Denne tilbakeholdenheten satte et spørsmålstegn ved Paules lederevner, men nå gir noen sammenfallende begivenheter henne sjansen til å rette opp inntrykket, skriver Esten O. Sæther. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
HAR SJANSEN TIL Å RETTE OPP INNTRYKKET: Da generalsekretær Inge Andersen gikk ut med offentlig kritikk av Olympiatoppen i fjor høst, valgte idrettspresident Tove Paule å sette seg på sidelinja i selve saken. Denne tilbakeholdenheten satte et spørsmålstegn ved Paules lederevner, men nå gir noen sammenfallende begivenheter henne sjansen til å rette opp inntrykket, skriver Esten O. Sæther. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

Nå gir noen sammenfallende begivenheter henne sjansen til å rette opp inntrykket.

AT Jorunn Sundgot-Borgen ikke enstemmig vinner popularitetsprisen oppe på Toppidrettssenteret, er en dårlig bevart hemmelighet. Til det har hun i årevis vært for faglig sterk og for bevisst sin kvalitet.

Men det var nettopp en gjeng med glimrende fagfolk som jobbet fram den norske idrettssuksessen på 1990-tallet og fikk til et miljø der det var lov å snakke fritt i store bokstaver.

Når flere i Olympiatoppen synes det er greit at Sundgot-Borgen dyttes til side uten at ledelsen klarer å formulere en troverdig grunn, er det et tegn på at miljøet nå verken er faglig godt -eller menneskelig raust nok.

SAKLIG SETT var dette innholdet i Inge Andersens sitt åpne spørsmål om Olympiatoppens kvalitet. Den aktuelle personalsaken gjør at Tove Paule ikke lenger bare stilltiende kan være enig med generalsekretæren sin. Nå må hun også vise at hun er i stand til å styre toppidretten deretter, og det innebærer at driften av Olympiatoppen får en klarere forankring inn i Norges Idrettsforbund.

Det er nettopp en slik maktforskyvning som kommer til å gi strid med flere av de største særforbundene, men plutselig har Paule fått en fanesak for å få organisert toppidretten slik hun egentlig vil.

NETTOPP håndteringen av det utbredte spiseforstyrrelsesproblemet er en test på idrettsbevegelsens etiske troverdighet. Siden Tove Paule ble valgt som president, har kritikerne hennes i Norges Friidrettsforbund strøket på denne testen med overlegg.

Friidrettsledernes misbruk av en ung, kvinnelig VM-deltaker med spisevegring sist høst, viser behovet for å få en toppidrett med et klar, sentralt regelverk og tydelige kontrollinjer.

image: Vis at du er sjefen, Tove!

Gårsdagens reaksjoner på tilsidesettingen av Jourunn Sundgot-Borgen forsterker dette bildet. Mens skijentenes trener Egil Kristiansen synes det er greit å bli kvitt en så tydelig talskvinne som Sundgot-Borgen, er Vibeke Skofterud sjokkert over å miste sin beste hjelper i kavet etter å takle vanskene rundt spiseforstyrrelsen.

STORT KLARERE kan ikke kjønnsforskjellen i dette problemet vises, og menn i sterke trenerposisjoner skal passe seg for å drive amatørsynsing inn på et område de i utgangspunktet sliter med å forstå.

Men nå har idretten ei jente i den aller sterkeste posisjonen.

Det er opp til Tove Paule at det merkes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media