JUBLET: Da Tromsø fikk utdelt sjakk-OL i Khanty-Mansijsk, jublet daværende kulturminister Anniken Huitfeldt og Tromsø-ordfører Arild Hausberg  sammen med delegasjonen fra Norges Sjakkforbund og Tromsø kommune. Nå er arrangøren i hardt vær. Foto: Kristine Wennberg / Kulturdepartementet / NTB Scanpix
JUBLET: Da Tromsø fikk utdelt sjakk-OL i Khanty-Mansijsk, jublet daværende kulturminister Anniken Huitfeldt og Tromsø-ordfører Arild Hausberg sammen med delegasjonen fra Norges Sjakkforbund og Tromsø kommune. Nå er arrangøren i hardt vær. Foto: Kristine Wennberg / Kulturdepartementet / NTB ScanpixVis mer

Visepresidenten i FIDE vil avlyse sjakk-OL i Tromsø

Russerne raser etter utestengelse.

(Dagbladet): Sjakk-OL i Tromsø skal etter planen avholdes mellom 1. og 14. august.

Arrangøren har allerede blitt kritisert for måten norske myndigheter håndterer visumsøknader på.

Nå kommer enda kraftigere skyts fra Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), etter at ti lag nektes å delta i olympiaden for å ha meldt seg på for seint. 

Arrangøren la i går ut en pressemelding på sine nettsider hvor de informerte om utestengelsen.

Sjakkstormakten Russland er blant de utestengte nasjonene. Russerne er regjerende olympiske mestre på kvinnesida, men sendte inn påmeldinga si 4. juni - tre dager etter fristen. 

- Avlyser om nødvendig I et videointervju sjakkturneringa ACP Golden Classic ut på YouTube i går, raser visepresident i FIDE, israelske Israel Gelfer, mot arrangøren av Tromsø-OL.

- De skaper masse problemer for FIDE og hele sjakk-verdenen. Dessverre er organisasjonskomiteen påvirket av mennesker som jobber for Garry Kasparov, sier Gelfer. 

Kasparov har utfordret nåværende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov til kamp om presidentvervet. Valget skal avholdes under OL i Tromsø. Presidenten er selv russer, og trolig lite fornøyd med at hans hjemland er utestengt.  Ifølge Gelfer heter det i FIDEs reglement at presidenten kan overstyre alle avgjørelser, men at Tromsø-arrangørene har ignorert alle brevene. 

- Vi har enda ikke bestemt oss for hva vi skal gjøre, men vi vurderer å gå til rettslige skritt. Jeg vil gå så langt som å anbefale å avlyse hele olympiaden om nødvendig, for denne typen oppførsel er uakseptabel. 

Føler reglene Ifølge VG vurderer også det russiske sjakkforbundet rettssak mot arrangøren etter utestengelsen. 

Til nettstedet iTromsø sier sjef for Tromsø 2014, Børge Robertsen, at det er uaktuelt å la russerne, eller noen av de andre ni nasjonene, delta på olympiaden.

 - For oss som arrangør er det umulig å forholde seg til regler som ikke fungerer. Vi er nødt til å følge reglene for å planlegge logistikken rundt arrangementet.